Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 10479 visningar

Träningsvärk i vader.........

1971 • Knäred
#1
21 januari 2015 - 22:36 (Redigerad 21 januari 2015 - 22:37)
Gilla
Hej, har tidigare lyckats springa upp mot en mil nuförtiden men är med i en löpgrupp där vi får tips från en väldigt duktig tränare.
Sist sa hon att ungefär hälften av oss sprang med isättnign av hälen först mer eller mindre. Detta är ett ganska oekonomiskt sätt att springa på har jag förstått.
Tog fasta på detta och övade på att landa mer fram/mitt på foten när jag sprang på löpbandet. Det kändes väldigt bra och jag upplever att jag springer lättare, Så jag sprang ca 6 km på bandet och var nöjd med det. Senare på kvällen kom straffet!! Helt sjuk träningsvärk i vaderna, kunde knappt gå!
Min fråga är nu om någon annan har provat att förändra sitt löpsteg på samma sätt och vänjer man vaderna vid detta ?
2006 • Alingsås
#2
21 januari 2015 kl 23:14
Gilla
Vaderna vänjer sig. Men skynda långsamt. :) Stärk vaderna med tåhävningar. Jag gjorde som du förra året och fick så jävla ont att jag var tvungen att ha uppehåll i löpningen i flera veckor.
Peter Sääf
1975 • Halmstad
#3
21 januari 2015 kl 23:23
Gilla
Vaderna vänjer sig nog. Var bara lyhörd och försiktig för att undvika eventuell överbelastningsproblematik.

Jag hade dock inte tänkt så mycket på huruvida isättningen sker på mitt- / framfot utan fokuserat på att den hamnar så nära tyngdpunktens lodlinje som möjligt. Det oekonomiska är när isättningen sker för långt fram, vilket ger en bromsande effekt.
Avkortad steglängd som kompenseras med en högre takt kan vara gynnsamt.

Ibland känner jag ändå att fokusen på framfotslöpning är att börja lite i fel ände. Och att om man istället fokuserar på att jobba upp styrka och kondition så kommer framfotsisättningen per automatik vid högre löphastigheter.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
21 januari 2015 kl 23:42
Gilla
Man "får" landa på vilken del av foten man vill bara man har den under kroppen när vikten hamnar på foten. Det kräver högre kadens för att bibehålla farten.

Sen är det skonsammare för knän och höfter om man inte sätter ner hälen först men det kan man kompensera med tjocka hälar på skorna.

Jag tyckte som du att det var skönare att landa på framfoten när jag provade (berodde kanske mest på byte till lättare skor?) så jag bytte steg i princip direkt när jag lärt mig få upp kadensen. Kostade en sommar med rehab i form av excentriska tåhävningar. Jag är långt ifrån ensam om den erfarenheten.

Så ett gott råd: Byt steg långsamt, t ex genom att använda olika skor - lätta skor och korta pass med framfotslandning och längre pass med hällandning, och kör excentriska tåhävningar parallellt för att träna upp vadstyrkan. Låt det ta minst tre månader att byta helt, kommer träningsvärken tillbaka så byt tillfälligt till hällandning med bibehållen kadens (det går, jag har provat).
1976 • Västerås
#5
22 januari 2015 kl 12:04
Gilla
Vaderna vänjer sig men som sagts tidigare skynda långsamt.
Har du som jag extremt höga fotvalv eller byter till för tunna skor ska du ta det extra lugnt. Annars är risken stor för skador vilket jag själv snabbt drabbades av.
Tåhäv och stryrketräning är nog en god idé att köra.

Daniel Larsson
1977 • Dösjebro
#6
26 januari 2015 kl 21:43
Gilla
Jag gjorde en "konvertering" för ca 16 månader och har upplevt samma sak med massor med träningsvärk. Det värsta tyckte jag var att jag inte längre kunde springa mig trött innan vaderna sa stopp. Efter att ha gått försiktigt fram och ökat distansen lite, lite för varje vecka kan jag nu springa mig ordentligt trött och är nu snabbare, mer välmående och har en helt annan löpkänsla än jag haft innan. Det är verkligen så värt det! De senaste månaderna har jag tagit hjälp av elektro-muskulär-stimulans för att återhämta vader och lår så att jag kan springa så ofta jag vill (vilket är ca 4-5 ggr i veckan). Jag skrev en recension om det här http://wp.danlar.nu/?p=360. Lycka till och lyssna på kroppen!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.