Löpning Träning 6 inlägg 4296 visningar

Banprofil och tid på halvmaran?

#1
2 juni 2014 - 15:27
Gilla
Om en halvmarathon-bana har en +-0 total stigning, men innehåller någon/några ganska långa backar á 35 höjdmeter och då också några hyfsat rejäla nerförsbackar, hur skiljer sig då tiden på en sådan bana jämfört med en väldigt platt bana? Det beror förstås på lite löparen men kan man säga något rent generellt?
1967 • Västra Frölunda
#2
3 juni 2014 kl 14:09 Redigerad 3 juni 2014 kl 14:09
Gilla
Det beror såklart både på löparen och banan. Om nerförsbackarna är långa och svepande så går det ofta bra att ta igen mycket av det man förlorade uppför men är de korta och branta så tappar man mer.

Göteborgsvarvet har ju ett par tre skapliga stigningar och dessutom ganska många knixiga svängar. Det är en ren gissning men jag tror jag skulle göra ca 2-3 minuter snabbare tid på platt bana med lite färre svängar. Gjorde 1:37 på Varvet.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#3
3 juni 2014 kl 14:26
Gilla
Bra exempel är 26.7km banan för Lidingö Ultra , som att kuta i en puckelpist, enormt påfrestande jämfört med en platt bana om jag ska jämföra.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
3 juni 2014 kl 14:27
2 Gilla
Det beror på så många faktorer, men generellt är det så att det kostar betydligt mer att springa uppför. Det är som när du kör bil och ser den aktuella bränsleförbrukningen på instrumentbrädan. När du kommer till en brant backe och fortsätter i samma fart som du hade när du körde på flat mark så rusar bensinförbrukningen i höjden något enormt. Ungefär så kan du tänka med din glykogenförbrukning.

En erfaren duktig löpare som tränat och tävlat på kuperade banor under många år vågar hålla nere farten rejält uppför för att spara på glykogen, och har sedan arbetat upp en effektiv teknik för att springa fort nerför utan att det sliter för mycket på benen.

Men en nybörjare eller ovan motionär brakar gärna på för fort uppför och väl uppe på krönet är man så trött att man tar sig ner med bakåtlutad hållning och ben som är som telefonstolpar.

Så det jag försöker säga är att duktiga, taktiska löpare kan springa riktigt fort på en kuperad bana, och behöver inte tappa så värst mycket tid jämfört med en platt bana. Men en oerfaren löpare (eller någon som inte tränat i kuperad terräng) tappar betydligt mer, ofta pga att man springer slut på sitt glykogen tidigt i loppet och behöver sänka farten under andra halvan av loppet.
Stefan
1968 • Sundsvall
#5
3 juni 2014 kl 15:47
Gilla
De snabbaste tiderna görs alltid på platta/flacka banor eftersom det sliter mindre på kroppen (och benen) att kunna hålla ett jämnt tempo. Sedan beror det på (som nämnts ovan) hur mycket man som löpare påverkas av backarna. Tränar man mycket i backar (både uppför och utför) så tappar man mindre tid än om man inte gör det, men inte ens de bästa "backlöparna" springer snabbare på en kuperad bana än en platt.
#6
3 juni 2014 kl 20:35
Gilla
Ok, tack för svaren! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.