Löpning Träning 11 inlägg 15761 visningar

Träning och sömnbrist

1991 • Åkersberga
#1
11 juni 2013 - 13:18
Gilla
Hej,
Jag har en del funderingar om träning och sömn, för under ett antal år så har jag haft sömnbesvär samma natt den dag har sprungit på. Oftast gäller det för tidigt uppvaknande och kan inte somna om, känns som jag är uppe i varv.. Så undrar om det är fler som känner som jag och om det kanske är någon som vet vad detta beror på?

Därtill har jag en fråga hur den löprundan ger om man på följande natt sover för lite? är den helt i onödan i sådana fall?
1965 • Kungsholmen
#2
11 juni 2013 kl 13:53
Gilla
Jag drabbas mer och mer av den typen av orolig sömn oftast efter hårda intervallpass eller längre långpass. Vanliga distanspass eller medellånga långpass ger mig inga sömnproblem.

Jag tolkar det som om kroppen har svårt att varav ner, kanske pga överdos av endorfiner.

Det som funkar för mig är alkohol. Ett eller två glas vin/whisky gör att jag somnar även efter dessa hårda pass.

(Och innan moralens väktare vaknar till så bör jag lägga till att detta kanske inte skall rekommenderas till en så ung människa som dig och en del dessutom sover sämre av alkohol men för mig fungerar det utmärkt och är bättre än många andra alternativ som sömnlöshet eller sömnmedel)

Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
11 juni 2013 kl 13:57
Gilla
Detta problem är vanligare för mig om jag tränar på kvällen. Så mitt tips är att träna på morgonen, eller i alla fall inte på kvällen.
1965 • Kungsholmen
#4
11 juni 2013 kl 14:01
Gilla
Exakt, det är BARA ett problem vid sen träning för mig. Så hårda eller överlånga pass tidigare på dagen är en lösning.
Bengt
1979 • Vallentuna
#5
11 juni 2013 kl 19:05
Gilla
Yes, samma här. Sover riktigt dåligt, speciellt vid längre pass.

(Alkohol gör bara saken ännu värre för mig. Fast å andra sidan sover jag alltid dåligt om jag druckit alkohol, varför vet jag inte..)

Försöker därmed lägga längre pass på helgerna eller på morgonen.

Kan tänka mig att kroppen behöver vilan efter långpass, därav tror jag det är bra att lägga dessa pass så inte nattsömnen störs.
Mattias
1974 • Borås
#6
11 juni 2013 kl 19:34
Gilla
Om det går för kort tid mellan träning och sänggående så har jag ofta lite svårt att somna. Kroppen och huvvet är uppe i varv och det är svårt att koppla av. Om jag hinner med passet tidigt på efterniddan/kvällen så att det går fyra timmar eller mer innan läggdags går det lättare att somna.
#7
11 juni 2013 kl 20:49 Redigerad 11 juni 2013 kl 20:56
Detta inlägg har raderats
#8
11 juni 2013 kl 23:27
Detta inlägg har raderats
HR
1972 • Stockholm
#9
11 juni 2013 kl 23:42 Redigerad 11 juni 2013 kl 23:44
Gilla
Alla:
paradoxalt nog så kan man behöva få i sig en måltid även sent på kvällen om man har svårt att sova. Är kroppen uppe i varv och om man har tagit ut sig så är det lättare för kroppen att slappna av och somna med tillförd extra energi i kroppen. Jag vet inte om kroppen är så kinkig på vad det ska vara så jag tror man kan äta det man vill och trivs med. En ganska liten måltid kanske räcker.

Löprundan är absolut inte bortkastad. Sover man dåligt kan återhämtningen vara sämre men är man uppe i varv så är det oftast inte negativt. Ska man inte träna dagen efter brukar kroppen komma ikapp av sig självt med normal vardag och måltider. Får man en chans till en mikropaus på en kvart och nicka till på jobbet så kan det göra susen.

hxman:
det är ju svårt att svara på. EN enstaka natt med sömnbrist orkar nog kroppen kompensera upp och det kan bli helt ok pass av det. Jag har ett par sådana själv i bagaget. Kroppen tar dock någon extra km på sig att vakna till. Det brukar dock vara de ganska lätta lördagspassen i mitt fall, som startas 07.30 - 08.

Flera dagars sömnbrist börjar slå hårt på orken, psyket och immunförsvaret. Pulsen går upp ganska många slag extra och det kan vara klart jobbigare än vanligt att bara jogga lätt. Ganska precis som TK beskriver i inlägget tidigare.

Min misstanke är att träningsutbytet är sämre då kroppen blir stressad av träningen. Men, har man "bara" en trög start och kroppen känns bättre efter en stund och man avslutar passet fräsch så tror jag träningsutbytet är gott. Känns bra = är bra.

När det gäller antalet timmar i sömn så är tumreglerna ganska oprecisa eftersom sömnbehovet varierar med ålder, aktivitet och ett par andra faktorer som t ex årstid för en del personer. Jag klarar mig med ett par timmar färre sömn per natt jämfört med för typ, femton-tjugo år sedan.

Jag sover ca 6-7 timmar och den enda skillnaden om jag har tränat är att jag sover djupare och bättre. :) Har jag tränat riktigt hårt (sker inte så ofta) så sover jag kanske bara en halvtimme till en timme längre - oftast beror det på att jag går och lägger mig tidigare.

Är jag ledig så tar kroppen ledigt och vaknar jag så kan jag somna om igen och sova två-tre timmar till och vakna stark.

Under min lite tuffare träningsperiod så var jag ganska känslig för sömnstörningar och man kände sig mer sliten ganska snabbt. Men, man kunde alltid ta en powernap efter träningen på eftermiddagen. ;)
1991 • Åkersberga
#10
12 juni 2013 kl 10:04
Gilla
För grejen är att jag vaknar upp tidigt även fast jag tränar på förmiddagen och det är främst efter hårda intervallpass och långa rundor. Jag har dessutom inga problem med att somna på kvällen fast jag har tränat sent..
Men om jag ska fatta det rätt är att löppasset i alla fall ger mer än bryter ner kroppen fast man inte har sovit tillräckligt?
Tack förresten för alla svar!
Annie F
1981 • Tullinge
#11
12 juni 2013 kl 10:27
Gilla
lite längre nedjogg (väldigt lugn) efter ett riktigt hårt pass kanske kan vara värt att testa, minst 4km gärna längre.

(Jag är iofsig inte rätt person att uttala mig då extrem sömnbrist periodvis är mitt mellannamn, slutet av flrra veckan var jag tex vaken 91 av 96 timmar :-(
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.