Löpning Kom igång 46 inlägg 23091 visningar

Fart på "joggning", "löpning lugnt tempo" osv?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
11 maj 2013 - 19:24
Gilla
Jag behöver hjälp med att "översätta" tempoangivelserna som jag hittade i ett träningsprogram för nybörjarlöpare här på jogg.se. "Rask gång" begriper jag själv, men vilken fart ska jag ha när det står "joggning", "löpning i lugnt tempo" samt "löpning i måttligt tempo". Jag använder Runkeeper så jag kan få angivet hur fort jag rör på mig men jag måste ju veta ungefär vilka farter jag ska använda. Vore mycket tacksam för hjälp, jag tror jag måste använda mig av ett sånt här program för att någon gång kunna springa (jogga) mer än ett par hundra meter i taget.... Susann
< < < 1 2 3 > > >
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#2
11 maj 2013 kl 22:03
1 Gilla
Tror det blir lättare att se det som ansträngningsgrad i stället för fart. Joggning blir då en fart där du fortfarande kan prata någorlunda obehindrat, om du har sällskap med dig. Under löpning i måttligt tempo ska du fortfarande kunna prata men inte hur lätt som helst osv osv.

Fart är helt individuellt och är omöjligt att tipsa om utan att veta vilken form du är i. Ansträngningsgrad däremot kan tillämpas på vem som helst oberoende av utgångspunkt. Senare, när du har fått ett mål, så kan vi prata farter! :-)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
11 maj 2013 kl 22:09
Gilla
Hej Staffan och tack för ditt svar. Jag tränar ensam så det känns lite fånigt att prata med sig själv, och jag ska i början av träningsprogrammet köra 5 min. rask gång, 1 min. joggning och så öka upp allteftersom, programmet är på 12 veckor med 3 träningstillfällen i veckan. Däremellan tänker jag köra min vanliga träning på Friskis & Svettis med IW och cirkelgym. Jag började träna överhuvudtaget i okt 2011, innan dess hade jag aldrig tränat. Första gången jag försökte jogga ute klarade jag 12 sekunder, sedan dess har jag slutat röka och kan nu jogga några hundra meter (har inte mätt tid/antal meter) men VILL MER! :-)
Dana
1965 • Helsingborg
#4
12 maj 2013 kl 05:48
1 Gilla
hej Susann,
det går att bestämma tempot efter hur mycket du floser, alltså springer du så att din tunga sticker bara lite ut, heter det du "joggar i prat tempo". sticker den halv ut så är det "lugnt joggning", då den rör vid marken, då är det "måttlig tempo";)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#5
12 maj 2013 kl 08:22
Gilla
Hahaha, mycket lustigt ;-) Men faktiskt hade jag hoppats på lite mer hjälp och seriöst svar än så, på en sådan här sajt. Att vara totalt nybörjare när det gäller träning vid min ålder är baske mig inte lätt och jag har många års dålig kondition (för att inte tala om 45 års rökning) att slåss emot. Nu har jag hittat något som jag verkligen tycker är roligt (joggning/löpning) och satsar naturligtvis inte på något marathon men att kunna springa 2-3 km i sträck tror jag inte ska vara en alltför ouppnåelig dröm om det får ta tid med träningen. Trots oträningen var jag med på ett lopp (mitt livs första) förra sommaren, 4,8 km motionsklass, och ska vara med på ett nytt lopp den 26 maj på 5 km. Jag kommer antagligen sist eftersom det bli mer gå än jogga, men jag är med och det är för mig huvudsaken och en "belöning" för träningen. Och så har jag tider att gå på för att se om/när jag blir bättre (snabbare). Så jag efterlyser fortfarande lite mer konkreta svar på min fråga. Jag kollade min fart i förra årets motionslopp, och när jag gick riktigt, riktigt fort så gjorde jag mellan 8,2-10,1 km/tim. Med variation uppåt/nedåt förstås, men huvudsakligen däremellan.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#6
12 maj 2013 kl 08:46
Gilla
Ett bra starttempo för jogging är när du går från rask promenad till att börja löpa, dvs obetydlig fartökning men byte av stil från gång till jogging.
När du klarar att jogga en halvtimme utan att gå kan det vara lämpligt att introducera andra tempon i din löpning.
Jörgen Brunström
1967 • Boden
#7
12 maj 2013 kl 09:18
Gilla
Tycker som första svaret, försök inte översätta till min/km utan gå på ansträngningsgrad.
Och öka eftersom tiden på löpinslagen istället för tempo i början.
Sen kan du efterhand säkert se dina framsteg på runkeeperdiagrammen, men tycker inte du ska titta så mycket på runkeeper när du tränar.




JK
1978 • Jönköping
#8
12 maj 2013 kl 09:50
Gilla
Håller med flera av föregående. Tror de olika tempona kommer automatiskt när du kommit lite längre i din träning.

I början har man ju bara ett tempo och det känns ju väldigt ansträngade!
Kajsa B
1987 • Göteborg
#9
12 maj 2013 kl 10:09
Gilla
Sättet att tänka runt hur det funkar att prata är ett bra (och väl använt och spritt) sätt att tänka.

Tempo i hastighet är så otroligt individuellt. Jag joggar i vad för vänner är intervallfart, medan min pojkvän joggar i vad för mig är intervallfart. Vi kan inte jämföra våra träningsupplägg med vilken fart vi håller, däremot vad vi har för ansträngningsgrad.

Du kanske kan läsa på lite om borgskalan, den ska vara ett bra verktyg för just att bedöma var man ska ligga i ansträngningsgrad. Finns även en funktion här på Jogg så du kan koppla ihop den till din träningsdagbok :)

En annan vettig tumregel är, när du står i duschen efteråt ska du längta till nästa pass. Gör du inte det har du antagligen sprungit för snabbt.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#10
12 maj 2013 kl 10:29
Gilla
Om du springer ensam ar en klassiskt mattstack att enbart andas genom nasan, gor du det sa har du ditt prattempo.
Nar du val vet ungefar vilket tempo det ar sa kan du andas som vanligt , kolla emellanat genom att andas genom nasan.
Kan vara lite svart om man ar aldrig sa lite snorig.
Acke5
1959 • Göteborg
#11
12 maj 2013 kl 11:36
1 Gilla
Skaffa en pulsklocka - finns riktigt billiga sådana; om du inte nödvändigtvis skall ha GPS-klockorna som de flesta här diskuterar kring.

Ta reda på din maxpuls och gör som Staffan sa; tänk utifrån ansträngningsgrad istället för hastighet.

En "klassiker" är:
60-70% av din träning i 65-75% av maxpuls (LSD "långpass").
20-30% -"- 85-94% -"- (tröskelträning).
5-10% -"- 96-98% -"- (Intervaller).

Fundera över hur många timmar du vill träna under en tvåveckorsperiod och fördela ut dina pass - tröskel/intervallpassen skall inte vara längre än 20-30 minuter. Ta en vilodag efter tröskel/intervallpassen.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#12
12 maj 2013 kl 11:45
1 Gilla
Det är fantastiskt och otroligt roligt att du har hittat ett sätt att motionera som passar dig, Susann. Desto viktigare att du tar det lugnt i början så att du inte skadar dig, även om du vill mer. Just därför är det också viktigt att du inte hänger upp dig på farten utan att du är uppmärksam och lyhörd på hur din kropp svarar mot träningen.

Efter ett tag så kommer du märka att du springer lite snabbare och bättre än när du började men med samma ansträngning, det kommer att komma naturligt.

Faran med att rekommendera en fart är att den blir för hög och att du tar i för mycket för att hålla den och då kommer skadan som ett brev på posten, garanterat. Och det är det inte någon här på Jogg som vill. Alla råd du har fått i den här tråden är seriösa (om än ett lite skämtsammare), det oseriösa vore att säga åt dig hur fort du ska springa för på det här stadiet är det omöjligt att rekommendera en fart åt dig.

Lycka till! :-)
1967 • Torsby
#13
12 maj 2013 kl 11:52
Gilla
De flesta tror att pulsklockor är för proffsen. Jag påstår att det är tvärtom. Nybörjaren har mest nytta av en pulsklocka. Den hjälper till att hålla rätt nivå för passet. Oftast tar man i för mycket och kör för hårt.
Birgitta Gunnarson
1953 • Sollentuna
#14
12 maj 2013 kl 12:26
Gilla
Hej Susann! Jag började jogga för fem år sen, efter att knappt ha sportat alls under alla år. Däremot har jag alltid promenerat mycket. När nästan hela familjen började jogga, blev jag också inspirerad, och tänkte testa lite "om det gick". (Var ändå ganska säker på att det inte var för mig - jag blev ju jätteflåsig på en gång!)
Började med att "pyttespringa" lite något hundratal meter ibland när jag var ute och gick. Så gång igen, och så en liten stund med "lufs"... Min dotter sa, att "när man börjar ska man springa så sakta så att det nästan känns fånigt" - och det tog jag fasta på! Det handlade mera om att överhuvudtaget vänja sig vid att "springa" - om än otroligt långsamt - istället för att gå!
Så småningom orkade jag ju lite längre bitar mellan gångpassen, och så en dag orkade jag 5 km i sträck utan att gå. Vilken seger! Tiden var väl inget att hurra för, men det var verkligen inte viktigt!
Det här med "lugnt tempo", "måttligt tempo" osv hade jag ingen aning om, och jag brydde mig inte heller. Det handlade om att jag hade grundlagt en ny vana, som jag tänkte hålla fast vid! Och det har jag gjort! Nu tycker jag bara att det är synd att jag inte började mycket tidigare!!
Lycka till med att öka på i din takt, på ditt sätt - och ha roligt under tiden!!
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#15
12 maj 2013 kl 16:21
Gilla
Hej allihop och tack för alla svar! jag får försöka svara i turordning så jag inte glömmer någon.
Lars L: om jag ska gå i samma fart som jag gör när jag går riktigt fort och sen övergå till joggning från det så antar jag att man byter steglängd? Jag trodde att det var det jag gjorde nu (fast jag ökar nog farten en hel del) och det är då jag bara orkar 2-300 meter eller vad det är (ska mäta någon gång). Så en halvtimmas joggning låter än så länge som en utopi. Kanske jag är "för snabb" och ska "springa" mycket långsammare som någon föreslår längre ner?
Jörgen B och JK: jag förstår ert tankesätt. När jag är i terrängspåren så verkar det som jag har två-tre lägen: ganska rask fart (när det är mycket rötter o stenar eller uppförsbacke så man måste se sig för), rask fart (slätmark) och joggning (det är då jag tappar andan efter bara en liten stund). Kanske jag måste försöka sakta ner joggningfarten ännu mer, eller så springer jag på fel sätt eller något?
Kajsa B: oavsett vad jag tränar så längtar jag ALLTID till nästa gång. Jag har ett knippe kroniska sjukdomar som gör att jag inte kan förutse hur jag mår dag från dag. Doktor o sjukgymnast har sagt att jag max får träna 2 ggr/v men bra veckor tränar jag 3 ggr men skulle vilja träna 5 ggr/vecka! När jag är klar med mina träningspass skulle jag helst vilja börja om från början igen, hittills har jag aldrig tyckt det varit tråkigt att träna, då hade jag inte fortsatt. Det där med att kunna prata medan man springer lärde jag mig när jag var med på en löparkurs för nybörjare förra sommaren, en enda gång blev det. Först kom en ledare o 18-20 st, sedan var det tomt några hundra meter o så kom jag och en annan ledare... Visserligen visade det sig dagen efter att jag hade feber och luftrörskatarr så det inverkade på min "prestation" men det fick mig inte att ge upp :-) Jag är rätt envis av mig!
Roland S: tack för tipset, funkar tyvärr inte för mig pga av felfungerande näsa (halva av den) :-) så jag andas genom munnen. Men slutar jag andas antar jag att jag springer för fort? ;-)
Acke5: jo, jag har funderat på det, jag gillar tekniska prylar. Jag har ju GPS i mobilen och Runkeeper men nackdelen med mobilen är ju att är man ute ett bra tag så laddar den ju ur och då står man där utan att få några data. En GPS-klocka antar jag att det inte händer med. Jag får kolla upp det, tittade på Garmin o liknande för något år sedan men då var det någon som föreslog Runkeeper så då gav jag upp det, GPS-klockor är ju rätt så dyra. Problemet är som jag skriver ovan att jag inte kan planera någon träning, jo planera kan jag men mina sjukdomar gör att planeringen aldrig håller. Men annars är det ett bra förslag.
Staffan F: jag har redan skadat mig ;-) i början använde jag löpband på gymmet och trots att jag tyckte att jag trappade upp väldigt långsamt så lyckades jag få inflammation i båda knäna, diagnosen blev hopparknä och jag är i slutet av en 3-månaders rehabilitering. Vä knä är OK igen, hö knä är....så där. Så därför har jag börjat med IW (cross-trainer) istället, som inte sliter så på knäna. Löpband får jag bara använda i mycket låg fart och utan lutning och inte för länge, säger sjukgymnasten. Kanske för tidigt att börja ute (jag har inte frågat henne) men jag vill ha lite träning inför loppet den 26 maj. Sedan är det inget lopp förrän 14 sept, fram till dess hopppas jag bli bättre och lite, lite snabbare, planerar att utöka IW-träningen för då tränar jag både benen o konditionen.
(Oj, börjar bli långt detta)
Olle H: se svaret ovan till Acke5. Det finns även träning med pulsband på F&S men de pulsbanden är rackarns dyra. Men kanske i framtiden.
Birgitta G: jag går o cyklar vart jag än ska och har alltid gjort, så trots rökningen (som jag lagt av med) så har jag ändå haft en hyfsad grundkondition för min ålder och med tanke på att jag är sängliggande då o då pga mina sjukdomar. Det låter uppmuntrande det du skriver, jag får nog försöka att "springa" ännu långsammare och så öka efter hand som det känns bekvämt. Sjukgymnasten tyckte inte jag skulle springa alls, varken på löpband eller ute eftersom jag "alltid" har haft problem med knäna men jag är inte redo att ge upp det än, för jag tycker det är så himla roligt. Jag siktar ju inte på att bli någon marathonlöpare, bara att kanske någon gång i framtiden springa/jogga 5 km under 40 minuter (det som andra siktar att springa 10 km på..), större mål har jag inte. Vad jag behöver är nog en PT, någon i Ängelholm som ställer upp gratis? :-) någon som kan tala om för mig om jag gör fel när jag försöker springa... Susann
Per Gårdebrink
1978 • Göteborg
#16
12 maj 2013 kl 20:13
Gilla
Har du någon budget för tekniska prylar och vad du är beredd att lägga på det? Om du vill gå på pulsspåret som en del har rekommenderat för att hitta rätt ansträngningsnivå så kanske det räcker med en pulsmätare och strunta i GPS-funktionen (som du ändå kan få i din telefon via runkeeper isåfall).

Polar har ju en modell som heter FT1 som kostar runt 500:-

Sen finns det ju (beroende på telefon) pulsband som funkar ihop med en del appar men där har jag dålig koll...
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#17
12 maj 2013 kl 21:23
Gilla
Hej Per, jag har ingen budget för tekniska prylar, jag är förtidspensionerad så jag har ingen hög inkomst. Så när jag köper sådant är det när jag lyckas skrapa ihop till dem eller (som med min androidtelefon) när en butik kursar så man kan få dem billigt. Hade jag mer pengar skulle jag köpa mer, jag gillar prylar! Men jag fyller jämt om ett par veckor så har jag tur kanske någon frågar vad jag önskar mig och då blir det ju presentkort på t.ex Intersport, de har ju pulsklockor och vi har dem här i stan. Annas får jag kanske nöja mej med enbart pulsmätare, t.ex den från Polar som du nämner. 500 är ju lite billigare än runt 2500 som t.ex en Garmin Forerunner 910XT kostar. Då har jag i och för sig bara kollat priserna i Sverige. Sportprylar i övrigt köper jag från England, mycket billigare och mer att välja på, men jag har även internetkompisar i USA så det kanske är värt att kolla priserna där.
Per Gårdebrink
1978 • Göteborg
#18
12 maj 2013 kl 21:32 Redigerad 12 maj 2013 kl 21:32
Gilla
Ja, det är definitivt billigare att köpa från många utländska internetshoppar. Om du vill ha en pulsklocka och GPS i ett så har du ju t.ex. Garmin Forerunner 210. Jag har en kollega på jobbet som är väldigt nöjd med den. Från Wiggle i england så kan man få den för 1496:- inkl frakt om man använder rabattkoden "20-OFF".
http://www.wiggle.co.uk/garmin-forerunner-210-gps-sports-watch-with-hrm/
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#19
12 maj 2013 kl 22:01
Gilla
Jag får avvakta tills min födelsedag är överstånden och se om det dyker upp några presentkort, annars får jag helt enkelt börja spara :-) så får jag se vad det blir, beroende på hur mycket jag får ihop.
Acke5
1959 • Göteborg
#20
13 maj 2013 kl 00:09
Gilla
Är inte pulsbandstillsatserna till telefonerna relativt billiga?

Annars köper man med fördel sin pulsklocka begagnad; kolla här på Jogg, Tradera och Blocket.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.