Löpning Träning 8 inlägg 5384 visningar

Springa så tekniskt bra som möjligt?

1980 • Skegrie
#1
21 augusti 2012 - 14:17
Gilla
Hej,
Jag har nyligen börjat träna efter program. I många så står det att man ska tänka på tekniken och springa så tekniskt bra som möjligt. T ex 5*100m. Vad innebär det? Vad är en bra teknik?

Tack på förhand för svar
/Johan
1975 • Hässelby
#2
21 augusti 2012 kl 14:42
Gilla
Huvudet rakt fram, höga höfter (dvs. du ska inte sitta i steget), armbågarna nära kroppen med god armpendling, tänka på att lyfta knäna och inte primärt fötterna, att ha hög stegfrekvens.

Egentligen kan man lägga till att du ska tänka på att komma upp lite på tårna också, men det blir mer eller mindre automatiskt resultatet om du springer med höga höfter, att lyfta knäna och ha en hög stegfrekvens när du springer de korta sprintintervaller som 5x100 m.
1971 • Nykvarn
#3
21 augusti 2012 kl 14:47 Redigerad 21 augusti 2012 kl 14:47
Gilla
Oj, det finns massor om löpteknik, här på forumet, på you-tube. Kolla på andra som springer eller på friidrott på TV.

I början kan det väl beskrivas så enkelt att du helt enkelt springer mera medvetet och tänker på hållning och stegfrekvens. Det behöver du inte göra hela tiden i början, utan börja med korta sträckor där du tänker på tekniken sedan går det lättare och lättare.

Löpning är ju i grunden en enkel sysselsättning men går att komplicera och allt nytt känns ovant i början, du kommer säkert få lite olika svar men några saker som utmärker en bra teknik enligt mig är:

Ett kort snabbt löpsteg, där landningen sker med en något böjt ben rakt under kroppen snarare än långt framför kroppen. Landar du med foten långt framför kroppen blir det en bromseffekt. Fokusera på att springa med ett snabbt steg och eftersträva så kort kontakttid med marken som möjligt.

Slappna av i axlar och ansikte, blicken rakt fram och inte ner i backen. Försök bibehålla en rak, stolt kroppshållning, gärna lätt framåtlutad men inte genom att fälla dig i höften och kröka ryggen utan höften ska hållas rak. Det brukar hjälpa mig att tänka att höften ska hållas "hög"

Armbågen i ca 90 graders vinkel, slappna av i handleder och fingrar.

Några tips...


Edit, Johanna hann före med ungefär samma synpunkter...
1980 • Skegrie
#4
21 augusti 2012 kl 14:56
Gilla
Tack!!
Ska prova detta. Känns som väldigt bra svar eftersom ni hade ungefär samma tips.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#5
21 augusti 2012 kl 15:09
Gilla
Just höften är en viktig nyckel. Väldigt många man ser springer som fällknivar. Om du tänker att du har en 5-krona mellan skinkorna som inte får trilla ner så brukar man få rätt vinkel på höften. Sen kan du låtsas att du balanserar en bok på huvudet.

1980 • Kristinehamn
#6
21 augusti 2012 kl 16:00
Gilla
Som Staffan säger så kan man begrava sig i information och tips när det gäller löpteknik och det som är sagt hittills är nog i stort sett "det enda" man behöver till en början. Det kan dock vara svårt att veta hur väl man lyckas och vad man ska tänka lite extra på om man inte har sett sig själv, så för att få en uppfattning om hur du ligger till så föreslår jag att du ber någon filma dina korta intervaller för efteranalys. När detta görs kan det också vara bra att variera löphastigheten och titta på vad skillnaden blir. Det kan vara svårt att hålla ett bra steg i mycket hög fart (sprint är inte så enkelt som det ser ut), men det kan också vara svårt att få tekniken att sitta vid "för låg" fart.
1971 • Nykvarn
#7
21 augusti 2012 kl 16:21 Redigerad 21 augusti 2012 kl 16:21
Gilla
Vill komplettera mitt inlägg med att detta med löpteknik såklart inte är en ”quick fix” utan att det gäller att ha tålamod när man nöter in en ny löpteknik. Jag höll på en stor del av 2009 med att främst få upp stegfrekvensen och att jobba med min hållning och det tog tid att få till en varaktig förändring. Idag springer med en högre stegkfrekvens och en bättre teknik men givetvis faller jag tillbaka ibland i för dålig hållning och för långa kliv när tröttheten sätter in.

Jag kan faktiskt använda det som ett recept mot tröttheten ibland, t ex på tävling att tänka på tekniken istället för att tänka på hur trött jag är ;)

Det andra jag ville komplettera med var att t ex vadmuskulaturen behöver tid att vänja sig vid en annan löpteknik, en högre frekvens och en mera central landning gör att du kommer landa mer mittfota och det tar mera på vaderna.

För att orka hålla hållningen behöver du starka muskler i bålen, core/bålstyrka är alltså att rekommendera som ett komplement!
1980 • Skegrie
#8
21 augusti 2012 kl 16:32
Gilla
Tack för alla bra tips! Det blir till att ut och träna ikväll:)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.