15 maj 2008 kl 18:44
Redigerad 15 maj 2008 kl 18:53
Mikael: Jag har också läst att sportdrycken inte gör nytta förrän efter 1-1.5h löpning, men då menar de den sportdryck man dricker i början av loppet. Dvs. att dricka sportdryck tidigt under ett marathon kan skjuta upp "in i väggen"-fasen, medan under slutet är det viktigare att få i sig vatten.
Vem som har rätt eller fel har jag ingen aning om, men det kan vara värt att tänka på att det finns olika åsikter i ämnet. Själv tänkte jag nog lägga mitt sportdrycksfokus i början av loppet.
Edit: Mindes inte helt rätt, men ganska i alla fall. Såhär står det i artikeln jag tänkte på:
"As our findings show that muscle glycogen sparing after carbohydrate supplementation occurs early in exercise, endurance athletes should be recommended to initiate sports-drink consumption immediately at the onset of exercise to maximize the potential for glycogen sparing, along with maintaining euglycemia and high blood glucose oxidation rates late in exercise. "
Artikeln i helhet:
http://www.martinlennartsson.se/upload/jogg_se.pdf
Slutsatsen i artikeln är alltså att man genom att tillföra kolhydrater tidigt sparar delar av sina glykogenreserver till senare. Dvs. så länge man har glykogen kvar i musklerna spelar det ingen större roll, men när det börjar ta slut (1-1.5h in i träningen) har man nytta av att ha druckit sportdryck tidigt.
Men detta är såklart bara en artikel i mängden, och det finns säkert de som dragit andra slutsatser.