Löpning Kom igång 30 inlägg 8045 visningar

Håll - Hur tränar man bort det?

Stefan
1977 • Skåne
#1
24 juli 2012 - 18:32
Gilla
Efter en start i livet med drygt 20 år aktivitet har jag de senaste 10-15 åren mest ägnat mig åt navelpill och dylika soffpotatisaktiviteter. Detta fram tills för drygt två månader sedan då jag helt plötsligt fann oväntad motivation och började ta tag i min usla lekamen genom först inlinesåkning medelst stav för att sen avancera till ren löpning.

Mitt problem är dock att jag väldigt lätt får håll så fort jag ökar tempot.
I ett tempo på 6min/km känns det som att jag kan springa hur långt som helst (stannar dock efter ca10k för att jag inte vill fördärva min otränade kropp, samt att jag helst inte tränar mer än ca 1h åt gången), men i ett tempo på 5min/km får jag håll direkt efter bara ett par 100m.
Börjar jag ett par km i lugnt tempo för att sedan höja så kommer hållen så fort jag ökar.
Detta känns oerhört surt eftersom jag känner att jag har mycket kraft kvar i benen. Som dagens runda på 7km i tempo 5min/km (och min senaste 10k-runda i samma tempo) så får jag håll direkt och sen biter jag ihop och har håll hela vägen samtidigt som benen känns hur pigga som helst och klarar av en spurt.

Så, finns det något sätt man kan träna bort håll på?
Är det bättre att nöta km i lugnt tempo, eller är det att föredra att kämpa mot smärtan i högt tempo? (när det gäller att träna bort håll)

Alla tips mottages tacksamt, men kan ju tillägga redan att det jag gör för att motverka (utan framgång) i dagsläget är:
* Ingen mat i närhet av träning
* Spänner ut bröstkorg under löpning
När håll slår till:
* Tänker än mer på att spänna ut bröstkorg
* Klämmer något hårt i motsatt hand

< < < 1 2 > > >
Mikael Martinsson
1978 • sölvesborg
#2
24 juli 2012 kl 19:11
Gilla
jag har arbetat ut en teori till en av mina kompisar men vi blev aldrig klara att testa den.
mina efterforskningar vad gällde håll slutade också ungefär vid att man skulle spänna ut bröstkorgen, det fanns massor med andra tankar och teorier men jag fastnade vid just hållningsbiten.

min teori var att det hade en del med hållningen att göra och min lösnig skulle då vara att man band ett gummiband/resårband i kors över ryggen och fram över axlarna, inte hårt utan bara tillräckligt för att lyfta upp axlarna en liten liten bit.
det är just hållningen som brukar göra att mitt håll släpper. jag brukar sänka tempot lite och räta på mig så brukar det släppa.


lägg nu märke till att det är en lösning som aldrig provats irl men utarbetades med mina hyfsat små erfarenheter.
detta var något jag funderade ut eftersom att allt för många av våra pass gick åt skogen pga kompisens håll....

bara en tanke och om inget annat funkar kanske du kan testa den åt mig? =)

Stefan
1977 • Skåne
#3
24 juli 2012 kl 19:21
Gilla
Ska definitivt testa detta, tack för tipset (även om det visar sig vara verkningslöst). Ska bara hitta lämplig gummisnodd först, kan ta någon dag med lite oflyt...

Kanske kan detta även hjälpa mig med att slappna av i axlarna (spänner axlarna gör jag dock även i lugnt håll-befriat tempo, men man kan kanske dra två flugor i en smäll...)
Lindah
1981 • Sarpsborg, Norge
#4
24 juli 2012 kl 19:25
Gilla
Nu brukar jag inte få håll så ofta men de flesta gånger så jag fått håll har det hjälpt att sträcka upp händerna i luften rätt över huvudet och sträcka på mig, samtidigt som jag tar djupa lugna andetag.
HR
1972 • Stockholm
#5
24 juli 2012 kl 19:33 Redigerad 24 juli 2012 kl 19:33
Gilla
Har själv samma problem.

Hade "aldrig" (vad jag kan minnas) håll tidigare trots en mycket stor träningsmängd och hårt tempo.

Nu har jag fått håll ett par tre gånger (två ganska otippat, en ganska väntat) och det är ju lite ovant för mig eftersom det inte varit ett problem tidigare.

Jag "tror" att under perioden jag tränade mycket så hade jag bättre hållning och samverkan i kroppen och jag hade vant kroppen att "hålla i inälvorna" medan jag idrottade. Nu har jag ju ackumulerade svagheter i kroppen och jag får springa och kompensera och det gör bland annat att jag blivit känsligare för håll, speciellt om jag går under ca 4:30/km i fart.

När det gäller kroppshållningen har jag bra hållning när jag springer (jämfört med annars host host) och jag får främst hållkänningar när jag springer nedför trots / på grund av att jag håller upp överkroppen och inte sjunker ihop.

Det enda som funkar för mig är att räta på mig ytterligare (ta bort "framfallet") och sänka tempot, det kan ta någon kilometer eller två. Något pass fick jag helt enkelt gå i mål.

Surt och lite skämmigt när jag ångat förbi tre fyra joggare i spåret i skogen i 4:05 tempo och sedan åttahundra meter från målgång går som en krampa och klarar inte ens 8 min tempo... ...och de seglar förbi och säkert tänker: "och där kroknade han... ...tsk tsk".



Abbé Faria
1991 • Örebro
#6
24 juli 2012 kl 19:51
Gilla
Träna intervaller på 5min/km tempo kanske? GÅr inte att bara gå från 6 min tempo till 5 och förvänta sig att man klarar det gallant, du kommer garanterat få håll och få det jobbigt, risken för skador är stora också. Ta det lite lugnt så kommer det efter ett par månader av intervallträning.
Stefan
1977 • Skåne
#7
24 juli 2012 kl 19:52
Gilla
Tack Lindah och Henrik för tipsen när håll har infunnit sig.
Stora nöten att knäcka är då bara - kan man träna bort det, och om ja, vilket är effektivast?

Distans i lugnt tempo bör ju öka kapaciteten för syreupptagning samt vänja kroppen vid en korrekt hållning.
Å andra sidan bör ett högt tempo (med håll som följd) tvinga fram en korrekt hållning för att uthärda, samt att jag tillhör skolan där träning är bäst när det smärtar lite då det är där gränserna flyttas (kanske inte tillämpligt på håll dock, vad vet jag?)
Stefan
1977 • Skåne
#8
24 juli 2012 kl 20:07
Gilla
@Abbé:
Räknade i och för sig inte att skillnaden mellan 6min och 5min-tempo skulle vara enkel, men det känns lite surt att nöta 6min-tempo när kroppen känns helt utvilad efter 1h löpning.
Vid 5min-tempo känner jag mig "lagom" slut efter en runda och har inga problem med återhämtningen. Det är "bara" hållen som bromsar mig.
Mina ben känns dessutom bättre vid vid och efter ett 5-minuterslopp än vid ett 6-minuters. Vid 5minuters-tempo känns det som att jag springer naturligt, medan vid 6min-tempo så lunkar jag fram och känner av både knä, vader och smalben (inte smärtaont, mer irriterat).
(Ska kanske tilläggas att uthållighetsidrotter har aldrig varit min starka sida förr eftersom explosiva idrotter likt ishockey har varit min passion. I gymnasiet när man var vältränad så avklarades 2km på bana på drygt 6min, medan redan en 3km-tur hamnade runt 11-12minuter och sen dök tiderna raskt efterhand som sträckan ökades)

Men det är väl tyvärr sant det som du skriver, att bästa sättet är att intervall-träna tills flåset och hastigheten kommer naturligt, och låta distansloppen vara i beskedligare tempo.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#9
24 juli 2012 kl 20:19
Gilla
Ett bra tips ar att inte slarva med uppvarmningen.
Stefan
1977 • Skåne
#10
24 juli 2012 kl 20:36
Gilla
Den kan man lugnt säga att det slarvas med....
Hur värmer man bäst upp för ett löp-pass föresten?
För mig har alltid uppvärmning varit lite löpning innan det roliga började, men nu är ju löpning det roliga. Värmer man upp med löpning inför löpning?, eller vad/hur gör man?
#11
24 juli 2012 kl 20:53 Redigerad 24 juli 2012 kl 20:55
Detta inlägg har raderats
Gollum
1975 • Storuman
#12
24 juli 2012 kl 20:59
Gilla
Jag brukar värma upp med 10-15 minuters lugn löpning med inslag av "rumpsparkar" "högaknän" kort tempoökningar mm. Bara kör så du får puls och blir varm i kroppen =)
Stefan
1977 • Skåne
#13
24 juli 2012 kl 21:01
Gilla
Tack för tipsen.
Såg även i en annan tråd en video med Pedestal och Myrtl routine vilket verkade som finfint material både för styrka och uppvärmning.
HR
1972 • Stockholm
#14
24 juli 2012 kl 22:46
Gilla
Hade alla varningsklockor för håll idag; lång dag på jobbet, bråttom hem och fick kasta i mig lite käk en dryg halvtimme innan löppasset.

Värmde upp med en kilometer i 5 tempo, sedan ner nästa en halvminut, sedan ner en halvminut igen och sista sträckan strax under fyra min/km.

Intervallerna gick bra, men pga maten blev det inte så många. Löpsällskapet fick ont i foten efter andra varvet så jag ville inte att han skulle behöva sitta och vänta så jag plågade ner mig till som bäst en fyrahundring i 2:57 tempo vilket jag sprang barfota. Fick mild ångest av tanken på att springa fler intervaller så jag nöjde mig med fyra totalt, skulle ju orka hem också.

Håll slapp jag helt och hållet, tror att det beror på att jag gick ut lugnt och inte bara köttade på, får fortsätta med lugn start, verkar hjälpa mig.

Jag tycker styrketräning är tråkigt (tyvärr, för det skulle hjälpa mig med både mina hållproblem och löpstyrka) så jag försöker springa mig stark istället. Det går sådär. :(
HR
1972 • Stockholm
#15
24 juli 2012 kl 22:48
Gilla
Vill tillägga att om jag springer i skogen (dvs terräng på riktigt, inte en sån där elupplyst låtsas terrängbana ;) ) så får jag aldrig problem med håll. Dessutom känner jag mig mycket mindre benägen att få håll på flacka banor om jag fått lite terräng i kroppen, det känns som man håller i "hela paketet" bättre då.

:)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#16
24 juli 2012 kl 22:57
Gilla
Stefan, det kommer. Löpning tar tid, lägg upp en femårsplan. I löpning är kontinuitet allt. Lycka till!
HR
1972 • Stockholm
#17
24 juli 2012 kl 23:45
Gilla
Även om jag själv utvecklat allergi mot långsiktig planering och tillämpar "dagsländeprincipen" i min löpning så tycker jag Gabriel har en BRA poäng; tänk långsiktigt.

Du har resten av livet på dig. :)
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#18
24 juli 2012 kl 23:57
Gilla
Henrik, långsiktighet är extra bra när det går tugnt! Man behöver inte planera så mycket utan mest tänka typ: Om 3 år ska jag klara att springa ett marathon med värdighet. Och skynda långsamt. Det är lätt att ge upp annars bara för att det går tungt i någon månad eller två.
HR
1972 • Stockholm
#19
25 juli 2012 kl 00:04
Gilla
Gabriel; jag håller med. Tyvärr har jag blivit lat på äldre dar. Och stel. Men, mest lat. ;)
1963 • Linköping
#20
25 juli 2012 kl 08:35
Gilla
Jag hade en del problem med håll i början men då sänkte jag bara farten lite tills det försvann och sen kunde jag öka igen. När det väl hade försvunnit så kom det oftast inte tillbaka under passet. Det kanske går att träna bort det genom upprepa detta flera gånger under passet vid behov.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.