Löpning Träning 16 inlägg 13539 visningar

Risken med att inte inte dricka/äta under långpass

Notna
1982 • Nyköping
#1
4 juli 2012 - 22:40
Gilla
Att dricka och äta på långpass (över 20 km) brukar det sägas är bra. Men det är krångligt att ha med sig och man vet inte hur mycket som behövs osv.

Vad är risken med att inte dricka eller inte äta under en lång runda? Vad kommer hända? Vad är de värsta som kan hända?
1965 • Kungsholmen
#2
4 juli 2012 kl 23:02
Gilla
Lågt blodsocker troligtvis. Kangöra att du slutar springa. Mycket mer lär inte hända.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#3
4 juli 2012 kl 23:34 Redigerad 4 juli 2012 kl 23:39
Gilla
Uttorkning ar inte roligt. Kramper, illamaende, huvudvark, kallsvett och yrsel. Njurarna tar skada. Se till att dricka under langpassen, i synnerhet om det ar varmt och du svettas mycket. Det gar ju faktiskt att springa utan flaskor om man planerar innan. Ta cykeln eller bilen och gom flaskor i buskarna, planera rutten sa du springer forbi en affar eller annat stalle dar du kan fa dricka.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
5 juli 2012 kl 00:03
Gilla
Äta behövs inte, tvärtom. Även om lite kolhydrater kanske gör att du orkar hålla ett högre tempo på slutet men det beror på om/hur du laddat och hur mycket mer än 20km - menar du 30-35km rekommenderar jag absolut någon energipåfyllnad.

Dricka behöver du om det är riktigt varmt men farligt är det bara om du pressar dig hårt, annars blir du bara jättetörstig och matt. Jo, man kan få kramp och bli snurrig osv men är man observant på hur man mår behöver det aldrig gå så långt. Men återigen, är det sådär tre mil eller mer och varmt så torde träningseffekten försämras påtagligt av att du orkar mycket mindre.

Ett Perfekta drickabälte med plats för 8 flaskor tycker jag inte är något problem utom att det är lite tungt innan man druckit upp de två första. Men man kan ju ta så många man tycker känns OK och komplettera med en vattenflaska i handen (man vänjer sig). Man lär sig snabbt hur mycket man behöver och det är mycket bättre att ha med sig en halvliter som man snålar med än inget alls - även om det ibland är lite med två liter.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#5
5 juli 2012 kl 06:02
Gilla
Jag är extremt värmekänslig, på sommaren behöver jag handflaska med mig för allt över 7km, på höst,vinter vår kan jag köra 25km utan vätska.

Jag har dock lärt mig att jag mår mycket bättre efter passen, och den efterföljande 12 timmarsperioden om jag ser till att dricka ordentligt under passen.

Som sagt prova dig fram då det i stor utsträckning är individuellt.
Maria Olsson
1973 • Kristianstad
#6
5 juli 2012 kl 08:31
Gilla
Sprang i måndags 43 km drack under passet ca 1 dl vatten 0.5 dl resob lösning. Har vant min kropp att löpa utan vätska. Men eftersom det nu blivit varmt så behövs lite vätska innan man vant sig. Men om man dricker och har en i övrigt bra vätskebalans i kroppen så behöver man inte pjoska så mycket med sig själv!
2006 • Alingsås
#7
5 juli 2012 kl 09:16
Gilla
Att inte äta kolhydrater på långpassen rekommenderas t o m som ett sätt att träna kroppen att springa med låga glykogennivåer. Åtminstone ibland.

"Finally, (and this is optional) a great way to ensure that you will deplete your carbohydrate stores on these long, steady runs is to not eat any carbohydrates immediately before or during the run. Any carbohydrates ingested will be used by the body for fuel, and we don't want this. We want to deny the body carbohydrates in these runs so that the muscles will become better at sparing the carbohydrate stores, more efficient at burning fat and used to running with lowered blood glucose levels. "
http://www.mcmillanrunning.com/articlePages/article/2
Peter
1985 • Luleå
#8
5 juli 2012 kl 09:32
Gilla
Angående träna upp sig att använda fett som bränsle: http://traningslara.se/sambandet-maximal-fettoxidation-och-prestationsformaga/
1981 • Falun
#9
5 juli 2012 kl 09:52
Gilla
Naturligtvis finns det nackdelar att inte inta energi/vätska under löpning. Men vad gäller långpass under maraförberedelser så tror jag bara det är bra att köra utan energi för att träna kroppen på att spara på kolhydraterna. Tar energin slut under ett pass så är det väl bara bra=bra träning, nästa gång orkar man lite längre innan glykogendepåerna töms. På så vis bygger upp kroppen att klara 42.2km på ett bra sätt.
Sen så är det givetvis bra att någon eller några ggr testa den energi man planerar att inta under loppet så man vet hur kroppen reagerar på den.
Vatten däremot känns viktigare att fylla på med under träning speciellt under varma förhållanden. Sen är det ju även bra att träna på att dricka vatten under träning eftersom man kommer att dricka en hel del under ett marathonlopp.
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
5 juli 2012 kl 10:38
Gilla
Frågan om hur mycket kolhydratfritt det är optimalt att träna är nog inte avgjord än. Tränar man specifikt för marathon vill man ju lära kroppen att använda precis så mycket kolhydrater den får tillgång till under en tävling, det man lyckats lagra+det man kan hinna få i sig och ta upp.
Man vill inte ha någon onödig glykogenreserv kvar utan den ska helst räcka precis 42,2 km......
Delvis vill man alltså tvinga kroppen att använda mindre andel kolhydrater än den är van vid, men å andra sidan vill man vänja musklerna och resten vid att köra länge i marathonfart. Detta är motstridigt och jag är inte klar över hur bästa balansen ser ut och jag tror inte forskningen hunnit dit.

Detta är svårt att forska på eftersom optimala marathonlopp inte låter sig göras särskilt ofta och jag skulle själv inte vara intresserad av att ställa upp som försöksperson utan vidare mer än för det jag tror på. Det skulle behövas två kontrollgrupper, men det kan man nog hitta: en grupp som alltid tränar med sportdryck/motsvarande och en grupp som aldrig springer långpass med energiintag. Och så en grupp som blandar, kanske i olika proportioner. Där kunde jag ingå. Skulle vara spännande. Man kan se hur miltid, halvmaratid och maratid förhåller sig vid olika upplägg. Nån som känner nån idrottsforskare?

Kanske borde varit en egen tråd men riskerna är nog avklarade, nu övergår vi till optimering.
Notna
1982 • Nyköping
#11
5 juli 2012 kl 18:21
Gilla
Alltså, om jag förstått det hela rätt:

Risken med att springa utan att äta: Man blir matt och orkar inte springa hela sträckan. Dvs ingen hälsorisk alls.

Risken med att inte dricka: Om man pressar sig hårt och/eller inte lyssnar på kroppens signaler kan man får kramp, yrsel och njurarna tar skada. Alltså viss hälsorisk. Men hur stor? Vad är det för signaler man måste lyssna till för att slippa drabbas av detta?

Tycker att jag ser ut som Luke Skywalker när jag springer med vätskebälte.
Notna
1982 • Nyköping
#12
5 juli 2012 kl 18:23
Gilla
Det verkar som man måste äta så mycket (30-60 gram kolhydrater/timme). En banan har 20, ett paket dextrosol ca 40.
1969 • Åkersberga
#13
5 juli 2012 kl 18:29
Gilla
Risk o risk. Det är ju inte så kul att ha 5 km hem o kroppen lägger av. Är man tillräckligt torr krampar man gående (jag iaf). Och sedan får du inte ut det du hade tänkt av passet heller om du tvingas kliva av efter 3/4.
Jag delar din åsikt helt o fullt vad gäller vätskebälte så jag kör med ryggsäck på långpass över halvmara. Annars dricker jag inget. Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
5 juli 2012 kl 19:13
Gilla
Äta och äta. Man löser socker i vattnet man ändå bör dricka och sätter till lite salt.
1995 • Mölndal
#15
5 juli 2012 kl 19:35
Gilla
Som tidigare är nämnt. Vatten är en bra fördel, och blandar du i lite socker, salt, en magnesium tablett.. etc. så klarar du dig på det.
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#16
6 juli 2012 kl 06:05
Gilla
Det låter nästan som om du försöker hitta anledningar till att inte dricka, just för att du "ser ut som Luke Skywalker när jag springer med vätskebälte."

Det du måste göra är att lära känna din egen kropp, det kan variera så mycket med temperaturen du springer i.

Personligen kan jag ju tycka att det verkar kontraproduktivt att ge sig ut och springa men sedan låta bli att ge kroppen de bästa möjliga förutsättningarna för att göra sitt jobb rätt.

Att springa utan energi är ingen fara, den har vi gott om i kroppen ändå men blir vätskenivåerna låga sker det redan vid liten vätskeförlust stora saker med prestationsförmågan.

Mindre vätska = trögflytande blod, och hjärtat har nog fullt upp som det är när du springer för att syresätta och hålla alla funktioner igång.

Så, may the force be with you luke!

ps. själv såg jag ut som darth vader på årets sthlm marathon (min avatarbild) så du är i gott sällskap :) .ds
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.