Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 3011 visningar

Behandling med laser

Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#1
15 juni 2011 - 07:15
Gilla
Har precis påbörjat laserbehandling av min skada i vaden. Är det någon som har erfarenhet av det? Gav det någon effekt? Hur många behandlingar behövdes? Jag har fått tre behandlingar på tre dagar nu och tycker smärtan är konstant bortsett från att den flyttat på sig lite.
1952 • Varberg
#2
15 juni 2011 kl 08:02
Gilla
Vad är det för skada? Generellt tror jag inte laser har någon bestående effekt på skador i rörelseapparaten.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#3
15 juni 2011 kl 12:03
Gilla
Fick ont i vaden i torsdags när jag sprang ett lopp, men fortsatte ändå. Värken kom smygande så jag tror det är en rejäl överansträngning eftersom jag inte kunde gå dagen efter. Kanske ingen bristning ändå eftersom det inte "small till". Har varit lite öm i vaden en tid innan också.

Känns lite konstig med lasern eftersom behandlingen inte känns och jag inte känner någon förbättring på 3 gånger.

Hur kommer det sig att du inte tror på laser?
1952 • Varberg
#4
15 juni 2011 kl 16:04
Gilla
Dels behandlas du tydligen utan klar diagnos, dels är det mycket svårt att fysikaliskt förklara/begripa hur laser ska kunna ha effekt på något annat än huden. Ska man ha djupare effekt får man ha sådan kraftig laser att den penetrerar huden och därmed ger vävnadsskada.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
16 juni 2011 kl 00:20
Gilla
Tage har helt rätt, laser bidrar bara med värme (utom i de fall man använder den att skära med vilket inte är aktuellt - och föralldel också görs med värme).
Det är rätt vanligt att "laserbehandling" helt enkelt är kvacksalveri, ofta är det dessutom bara rött ljus och inte ens en laser inblandad. Det kan hända att den som behandlar också är lurad och själv tror på det men det blir ju inte mer rätt för det.
Att man kan tänkas se positiva effekter på hudåkommor är i alla fall inte emot fysikaliska principer men på djupet - nej, där är det 100% placeboeffekt. Men den kan vara stark.

Eftersom du inte märker någon effekt så verkar inte placeboeffekten på dig, mitt råd är entydigt att använda pengarna på bättre sätt.
Dock kan det vara en bristning även om det inte small till, jag har haft 5-6 vanliga muskelbristningar men en gång fått en som kom smygande.
Prova en legitimerad sjukgymnast eller naprapat i stället.
hernwall
1966 • handen
#6
16 juni 2011 kl 05:34
Gilla
Placebo eller inte, för mig har medicinsk laser (som de kallar det) varit mycket välgörande. Den stumhet jag känt i muskulatur (vader och lårens framsida) har efter bara några få behandlingar blivit påtagligt bättre.

Jag har under flera års tid provat en kombination av sjukgymnastik, ändra löpvanor, akupunktur, massage, osv. Och detta har i kombination hjälpt, efter idogt arbete. Senaste månaderna har dock viss muskelstelhet återkommit, men blivit avgörande bättre med laser.

Efter senaste behandling av låren (vilka behandlades 3 gånger under april/maj), har jag varit symptomfri. Och då har jag ändå avverkat en mara efter senaste behandlingen, vilket nu var en månad sedan. Motsvarande effekt på vaderna.
Hade massage från en legitimerad sjukgymnast haft samma effekt? Kanske det. Hade nya övningar haft samma eller bättre effekt? Möjligt. Har jag blivit lurad? Kanske det (men berätta det inte för mig i så fall, låt mig leva i villfarelsen ;) ...

Det är väl helt enkelt så att det är en härlig kombination mellan "var och en blir salig på sin tro" och "det finns så mycket mer än det vi vet". Våra kroppar är, tänker jag mig, mer komplexa än den västerländska medicinska ideologin, där symptom tenderar att ses i isolat. Kropp och knopp är inte en enkel 1+1 ekvation, är jag rädd/hoppas jag ... ;)

(jag brukar tänka att placebo är en av de mer verksamma "substanserna" som har den fina egenskapen att inte ge några bieffekter ...)

Lycka till!
1952 • Varberg
#7
16 juni 2011 kl 10:20
Gilla
@hernwall: Jättebra att du är frisk även om det är en placeboeffekt eller en effekt av ytlig värme.
Det finns några problem med metoder som endast har paceboeffekt dock:
1. De kostar onödiga pengar
2. Vissa metoder (och naturläkemedel) kan i motsats till det du skriver ha i värsta fall svåra biverkningar. Vi hålla oss till exemplet laser - beroende på effekt och våglängd - vilka hudbiverkningar tror du kan komma om kanske några timmar till 10 år?
3. Vissa terapeuter ger sig in på områden där utebliven korrekt behandling kan vara livsfarlig.
Det "fina" med skador i rörelseapparaten är att de ofta går att förebygga och behandla själv med kunskap och envishet.
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#8
16 juni 2011 kl 18:14
Gilla
@hernwall: Så du blev bra efter tre behandlingar? Jag känner ingen skillnad alls, så det fungerar kanske inte på mig. Det kan nog vara lite olika. Traditionell akupunktur funkar inte på mig heller. Känner heller inte av någon värme, gör du det? Känner inget under behandlingen.

@Oldboy: Har du blivit hjälpt av någon sjukgymnast som du kan rekommendera istället. Har fortfarande ont när jag går och det har gått en vecka nu...

hernwall
1966 • handen
#9
16 juni 2011 kl 18:54
Gilla
@Tage: att det inte är kliniskt (enligt västerländsk tradition) bevisat är inte detsamma som att det inte har effekt.

Sedan håller jag med dig om inkompetens och vilka risker det finns med det. Men det gäller ju inom alla områden, eller hur ?! ;)
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
16 juni 2011 kl 21:35
Gilla
Anki, jag brukar rekommendera Idrottskliniken i Solna, de har hjälpt både mig och min dotter och har den fördelen att de sysslar just med idrottsskador. Sedan finns det ett antal naprapater och några andra som också är bra men jag vet inte var man får tag på någon just nu, nån annan kanske vet.
1952 • Varberg
#11
17 juni 2011 kl 10:04
Gilla
@hernwall: Jag har inte ifrågasatt effekten, men man ska vara medveten om att det är placebo. Det är alltid bäst om en metod är vetenskapligt bevisat effektiv, men om det inte går/finns bör den åtminstone kunna förklaras på ett vettigt fysikaliskt och eller medicinskt sätt. Laser för behandling av åkommor på djupet uppfyller inget av dessa krav. Om det är ytlig värme det handlar om kan det tillföras på ett säkrare, enklare och billigare sätt. I värsta fall kan man tänka sig svåra biverkningar från huden som inte är skapad för att ta emot högenergetiskt ljus.
Inkompetens och risker finns inom alla områden och det är upp till var och en att finna det man litar på. Ett problem idag är ett ökande tillföde av apparater och "läkemedel" där enda kravet egentligen är att säljaren påstår att det är effektivt och säkert. Jag menar att man tar en betydligt större risk om man ger sig in där.
Tror inte jag kan påverka din åsikt, men kände att jag skulle svara ändå. MVH
hernwall
1966 • handen
#12
18 juni 2011 kl 11:15
Gilla
@Tage: jag blir fascinerad av alla dina åsikter baserade på min ganska vaga beskrivning av problem, typ av laserbehandling, vem som utfört, vilka de av mig upplevda effekterna varit, etc. (Likaså är Ankis beskrivning av hennes vad-problem mycket vaga, för att uttrycka det milt.)

Jag tänker mig att en genuin nyfikenhet för det man inte känner till, är ett första bra steg för att inte bara lära sig nytt, utan också våga utmana sina egna föreställningar.

Men, i slutändan; jag har hittat en kombination av många faktorer som gör att de skadeproblem jag tidigare hade, inte längre uppstår (och om de gör det, är det i mindre omfattning både kvalitativt och kvantitativt). Och det blir fortsatt allt bättre. Detta gör mig genuint lycklig. Tror inte att det går att förklara med ett enkelt/enkelriktat kausalt argument (orsak -> verkan), utan att det är just i mixen av handlingar som effekter framträder ("no causes, no effects - mutual emergence" som en av mina teoretiska inspiratörer uttryckte det).

I all respekt, inte minst visavi Tage! Som vanligt, blir jag kanske mer tagen av lusten att diskutera, än något annat ;))

Och jag fortsätter springa! :)
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#13
18 juni 2011 kl 21:30
Gilla
Ja, lite vetenskap skadar ju inte i diskussionen: Här är tre översiktsartiklar med metaanalys för den som orkar läsa...

En om lågdoslaser vid achillestendinit: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19708800
finns tyvärr bara abstract att läsa gratis...

En om olika typer av behandling vid achillestendinit. Full version kan hämtas på www.thecochranelibrary.com http://onlinelibrary.wiley.com/o/cochrane/clsysrev/articles/CD000232/pdf_standard_fs.html

Slutligen en om laserbehandling vid lateral epikondylit (tennisarmbåge) http://www.biomedcentral.com/1471-2474/9/75
hernwall
1966 • handen
#14
19 juni 2011 kl 06:15
Gilla
@Anki: [missade din fråga ovan, men nu så]
Nej, bra blev det inte (i betydelsen alla symptom borta). Däremot bättre. Jag upplevde en påtaglig skillnad efter behandling - däremot ingen egentlig värmekänsla under behandling. Vad som var min stora vinst, var en ökad cirkulation i muskulatur efteråt (har ngn compartment-liknande problematik). Vilket resulterat i markant mindre problem vid löpträning - och framför allt lite hårdare pass. Jag har upplevt liknande effekter av akupunktur tidigare, men dock inte lika påtagligt (varken kort- eller långvarigt) som med medicinsk laser. Varje behandling med med. laser varade åtminstone 30 minuter (= 10-15 minuter/"muskel").

Men, igen, jag tror inte det är en ensam faktor som står för hela effekten. Det är snarare en kombination av en rad faktorer, där behandling av medicinsk laser har varit värdefull för mig. (Där varken läkare, sjukgymnaster, eller andra experter tidigare har kunnat finna en diagnos på mina problem. Men där alla kunnat ge mer eller mindre värdefull råd/behandlingar, där vissa haft betydelse, och andra inte alls varit verksamma för mig.) Vill också understryka att mina problem inte är en skada som skall läkas - huruvida medicinsk laser har effekt där, får helt enkelt andra svara på. (Anna visar på några intressanta länkar.)

Hoppas det var lite svar på dina frågor Anki, även om det tog lite tid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.