3 maj 2010 kl 18:09
Ofta utgår man från maxpulsen när man kör pulsbaserad träning. Vilken maxpuls man har varierar rätt kraftigt från person till person. Om pulsklockan stressar dig (som oldboy varnar för) eller lugnar ner dig beror på din inställning till klockan. För mig var det inköpet av pulsklocka som gjorde att jag började ta det lite lugnare.
Har du ingen aning om din maxpuls kan du testa att springa i prattempo (precis som oldboy föreslår) och kolla vad du då har för puls. När jag började använda pulsklocka körde jag typ max 60% uppvärmningsjogg, 60-75% några km och nedjogg 60%. Vissa pass la jag in en tempohöjning på 75-85% (av maxpuls).
Idag använder jag min pulsklocka (Garmin) till
* att på vissa pass försöka få en medelpuls kring 70-75% av maxpuls
* att utvärdera min kondition (plotta kmtid mot puls för olika pass)
* att mäta hur långt jag springer
* att titta i efterhand på hur min puls varierade under passet (praktiskt med Garmin 305 eftersom jag får en graf med puls över tid snarare än bara medepuls och högsta puls under passet)
Sen har jag även lekt med funktionen "hitta tillbaka" när jag sprungit utomlands samt "tävla mot dig själv". Det finns även GPS-klockor där du kan lägga in "korsningar" om du ska springa efter en rutt du är osäker på om du hittar.