Löpning Träning 9 inlägg 4163 visningar

Pulsklocka för hålla sig lättare frisk?

1983 • Skärholmen
#1
3 maj 2010 - 07:05
Gilla
Jag har allti dmånga tankar som jag slänger upp och en ny är att om man har en pulsklocka och håller sig inom rätt puls, om man har lättare för att hålla sig frisk?

Tänkte så man inte pressar sig för hårt. Men ändå så kanske man ibland vill pressa sin tid och springer man pulsbaserat kanske det krockar och får en hålla igen?

Sedan verkar dom flesta köra pulsklocka här inne. Jag kommer hålla mig till mitt lugna tempo ett tag men längre fram kanske satsa på en klocka och vad är det då för prisklass man bör ligga på? Finns alltid från 140:- till flera tusenlappar. Är dom billiga opålitliga eller har dom inte lika många pulsnivåer och funktioner kan jag gissa?
Jan-Erik Saarinen
1970 • Norsborg
#2
3 maj 2010 kl 08:00
Gilla
Jag har en pulsklocka som legat oanvänd och samlat damm i ett år. Du skulle kunna få den. (Skärholmen är ju inte alltför långt bort från mig. :)

/Jan-Erik
MrSouthHelmet
1969 • västerås
#3
3 maj 2010 kl 08:52
Gilla
Jag rekomenderar varmt en pulsklocka! Låter konstigt men du kommer att springa samma sträcka fortare med en klocka en utan just för att du ligger inom pulsintervallet.

Visst är det så att du brukar "öka" på slutet? Denna fart är troligen inte högre, det bara känns så då man tenderar springa för fort i början. Börjar lugnt, ökar något men håller "pulstempot" så kan du verkligen öka på slutet och får en bättre tid. Åtminstone märker du en förändring i puls över tid när du blir bättre tränad.

På klockan märker du oxå som du säger om du håller på att bli sjuk. Pulsen ovanligt låg kan bero på det och kanske ska vila en dag...

Kan rekomendera en bok åt dig. Pulsträna heter den och är skriven av Jonas Gustrin.

Lycka till!!!

Inbiten pulstränare i kombination med FART.....
1983 • Skärholmen
#4
3 maj 2010 kl 13:42 Redigerad 3 maj 2010 kl 13:56
Gilla
Okej låter intressant. Mitt huvudsyfte är att hålla ett tempo som inte gör mig sjuk då jag ofta tyvärr blir det. Älskar träna men har väldigt lätt för ta i för hårt. Jag känner mig aldrig sjuk innan, utan känner så dagen efter.
Jag vill kunna springa i ett tempo jag vill ta det i utan tekniska problem, men hjälper det mig så är det bara bra. Men då skjusterar man pulsen efter ju mer man vill öka? Ska kolla in boken, men gillar inte läsa egentligen hahahaha.
Men sedan om ni är ärliga behöver man en 1000:- klocka eller funkar en 149:- klocka bra? Nu har jag en supersnäll kille som vill ge bort sin, men undrar bara vad dom dyrare gör som är såmycket dyrare?

Snabba frågor hög och låg puls innebär? Och när man börjar springa vilken puls bör jag köra på? Jag kanske ställer in en för "snabb puls" så jag blir sjuk återigen hehehehe.

Blir väldigt ledsen då jag har sååååådan stor tränarvilja. Ni som verkar erfarna kolla in även:
http://jogg.se/?sida=forum&subid=10534&searchstr=två%20frågor

Jag hoppas jag kan komma i fas som förra året då allt bara flöt på så bra.
1978 • Gävle
#5
3 maj 2010 kl 15:08
Gilla
> På klockan märker du oxå som du säger om du håller på att bli sjuk. Pulsen ovanligt låg kan bero på det och kanske ska vila en dag...

Tror PatrikS menar "ovanligt _hög_". Om puls jämför med fart är ovanligt _hög_ så beror det antingen på att man inte är helt återhämtad (t ex stumma vader) eller att man har nån bacill i kroppen. I båda fall kan det vara en väldigt bra att hålla igen det passet. Utan pulsklocka märker man knappast när pulsen är ovanligt hög jämför med den fart man håller.
För att kunna se puls och fart samtidigt bör man ha en pulsklocka med GPS eller fotpod. Som många här har jag en Garmin Forerunner 305 (den har GPS) och är väldigt nöjd.

Använd den även i vila för att lära dig hur din vilopuls beter sig. Då kan du "kolla om du är sjuk" genom att kolla din vilopuls. Om jag känner mig lite hängig och vilopulsen är 5-10 slag högre än normalt brukar jag skippa passet, men om vilopulsen är normal så känner jag mig trygg och kör på.

En annan trevlig sak med att se puls och fart är att man kan se hur man förbättras utan att man behöver slå PB på nån viss sträcka. Man ser förbättringen genom att farten är högre vid samma puls, eller att pulsen är lägre vid samma fart. Bara detta gör ju att man kan ha lite mer ro i sin träning.
Mattias A
1967 • Lund
#6
3 maj 2010 kl 18:09
Gilla
Ofta utgår man från maxpulsen när man kör pulsbaserad träning. Vilken maxpuls man har varierar rätt kraftigt från person till person. Om pulsklockan stressar dig (som oldboy varnar för) eller lugnar ner dig beror på din inställning till klockan. För mig var det inköpet av pulsklocka som gjorde att jag började ta det lite lugnare.

Har du ingen aning om din maxpuls kan du testa att springa i prattempo (precis som oldboy föreslår) och kolla vad du då har för puls. När jag började använda pulsklocka körde jag typ max 60% uppvärmningsjogg, 60-75% några km och nedjogg 60%. Vissa pass la jag in en tempohöjning på 75-85% (av maxpuls).

Idag använder jag min pulsklocka (Garmin) till

* att på vissa pass försöka få en medelpuls kring 70-75% av maxpuls
* att utvärdera min kondition (plotta kmtid mot puls för olika pass)
* att mäta hur långt jag springer
* att titta i efterhand på hur min puls varierade under passet (praktiskt med Garmin 305 eftersom jag får en graf med puls över tid snarare än bara medepuls och högsta puls under passet)

Sen har jag även lekt med funktionen "hitta tillbaka" när jag sprungit utomlands samt "tävla mot dig själv". Det finns även GPS-klockor där du kan lägga in "korsningar" om du ska springa efter en rutt du är osäker på om du hittar.
Lars Svärd
1973 • Järfälla
#7
3 maj 2010 kl 19:11
Gilla
Det kan behövas en motpol tror jag i den här tråden tycker jag ;).

*Man kan lära sig att känna igen sin egen kropp helt manuellt, genom att känna efter.
* En pulsklocka är inte ett medicinskt intrument för att avgöra om man är sjuk (men den kan ge en fingervisning).
* Man hänvisar ju titt som tätt att folk presterade bättre förr (på 80-talet) och då var det inte många som hade pulsklocka (tror jag).

Nä, enligt mig är det mest en "kul grej".

(jag har en själv).

Vad det gäller GPS, så är det ända raka sättet att jämföra pass, är att springa samma runda fler gånger. Fast hitta vilse argumentet kan jag inte säga så mycket om. Man funderar ju ut hur folk skall straffas i Orientering pga detta.
1983 • Skärholmen
#8
3 maj 2010 kl 20:33
Gilla
Jag springer aldrig om jag känner mig dålig utan brukar komma dagen efter, som smårysningar och lite mer varm än vad jag brukar. Brukar dricka kraftigt med vatten på jobbet.
Jag vill helst köra utan klocka. Jag ska inte tävla eller något sådant men vill ändå springa varannan dag,

Mattias A
1967 • Lund
#9
4 maj 2010 kl 08:27
Gilla
Om man helst springer utan klocka är nog pulsklocka bortkastade pengar. Som Lars säger kan du lyssna på kroppen (t ex springa i prattempo)

Om man (som jag) är lite statistiknörd eller tycker det är roligt med tekniska leksaker så kan en pulsklocka med GPS eller fotpod göra underverk för motivationen. (Hand upp alla som skrivit ner nästan alla pass de sprungit sedan 2003... ;o)

Ta´t lugnt och ha det kul på träningarna är mitt bästa träningstips
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.