Löpning Träning 12 inlägg 783 visningar

Träningshjälp och tips

Buckard
1978 • Stockholm
#1
17 november 2009 - 10:38
Gilla
Hej,
Jag är en ny jogg.are och detta är mitt första inlägg. Jag vill gärna ha hjälp/tips/åsikter angående mitt träningsupplägg.

Jag har alltid gillat löpning och bestämde mig 2007, helt otränad och full av kebab, att börja träna inför Stockholm-marathon 2008. Tyvärr har jag blivit ganska skadedrabbad, och jag missade 2008 års lopp. Jag började bli bra i somras i år och har så smått börjat träna igen.

Eftersom jag har varit skadad så ofta så har jag lagt upp ett strikt träningsschema.

Juni-september:
Löpning 5 km med minimum 2 vilodagar imellan.

September-våren 2010:
Måndag - 10 km
Onsdag - Intervall/fartlek 5 km med 2 km nedjogg
Fredag - Långpass (ibörjan 10km, men planerat upp till 30 km när formen kommer).

Våren 2010 och framöver
Utökad träningsmängd med ett eller två pass per vecka beroende på om kroppen klarar det.

När jag springer så ligger jag på ett ganska högt tempo. Jag har ingen pulsmätare, men jag gillar att pusha mig själv, så jag ligger säkert på en ganska hög puls. Nu har jag läst på forumet om 180-formeln och om lågpulsträning. Om jag nu har tre olika träningsupplägg (springa milen så fort jag kan, intervallträning med väldigt högt tempo, och långdistans för uthållighet), borde jag istället fundera på att lågpulsträna?
Jag siktar ju på maran 2010, men den borde jag ju klara utan lågpulsträning om jag satsar ett långpass i veckan på distans och uthållighet istället för fart/tid.

Så tänker jag. Nu vet jag ju ingenting egentligen om lågpulsträning eller träning över huvud taget. Men jag tycker ju att om jag springer så fort jag kan tills jag blir trött, och sen springer så långt jag kan tills jag blir trött, ja då borde jag ju komma i form och till slut bli tränad?

Kommentera gärna
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#2
17 november 2009 kl 11:38
Gilla
Med tanke på Er öppenhet kring skadehistoriken, tycker jag Ni borde revidera träningsupplägget.
Två pass av tre / vecka med "så fort jag kan" eller "väldigt högt tempo" tycker jag låter som om det bäddar för vidare skadeproblem, tyvärr.

Bygg upp styrkan och toleransen för belastning med lugna (och gärna längre pass), träna coremuskulaturen och vaderna extra är mina mellan-tummen-och-pekfingret-tips. Tror inte Ni behöver blanda in pulsklockor om Ni inte själv önskar det.

Ett annat tips är ju Szalkai´s program för Ert önskade tidsmål, förstås!


//Peter - som inte klockat så mycket på slutet för att undvika för snabba träningar och skador...
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
17 november 2009 kl 11:54
Gilla
Hej Olof. Jag tycker ditt träningsupplägg som sådant ser bra ut och det är ju helt rätt att följa ett program som ökar successivt för att minska skaderisken. Det är verkligen kul att det gått bra hittills!

Som jag förstår det har du tre löppass i veckan nu. Alla tre är ganska hårda pass. Måndag förstår jag nästan som ett snabbdistanspass på din beskrivning av att du springer på ganska hög puls. Det behöver inte vara ett problem eftersom du får vila mellan passen. Det kan dock finnas anledning att överväga att nu ta det ganska lugnt på ditt måndagspass och öka efterhand för att inte kroppen skall ta för mycket stryk. Här kan tre-tre-andning (tre steg på inandning och tre steg på utandning) vara en hjälp i regleringen av intensiteten. När det gäller långpasset så är det dock viktigt att hålla nere pulsen och intensiteten. Även om du börjar på 10 km skall du ju öka till 30. I början känns det säkert väldigt lugnt att springa långsamt och utan minsta ansträgning men då ökar du ju sträckan successivt. Någon annan än jag får bedöma om långpassintensitet är "lågpuls" eller inte men tänk att du verkligen måste hålla igen tempot i början och att andningen gärna skall kunna företas i 4-4-takt (4 steg på inanding och fyra steg på utandning). Det viktiga är inte hur snabbt du springer eller ens hur långt (i början) utan hur länge du är ute på vägen.

När det gäller utökningen av träningen i vår så kommer dina tre ganska hårda pass i ett delvis anant ljus eftersom du kanske inte får tillräcklig vila och riskerar problem nära inpå din måltävling. Jag skulle rekomendera att då skippa måndagens snabbdistans och göra om det till vanlig distans. Sedan handlar det nog lite om olika träningsfilosofier men jag som lutar mig mot Daniels har ju tanken att man först bygger basen (dvs. mängsträning) och sedan börjar med fartträning. Du gör tvärtom. Om jag vore som du skulle jag starta med fyra-fem pass varav två-tre distans eller återhämtning (de behöver ju inte vara långa) ett intervall/fartlek (gärna backlöpning) och ett långpass. Sedan kan du lägga till eller omvandla ett distanspass till snabbdistans till våren.

Det är bara mina tankar som dyker upp. Du verkar ju verkligen har funderat kring ditt upplägg och gjort avvägningar så mina reflektioner kanske inte alls fungerar för dig. Önskar dig verkligen en skadefri säsong!

Fredrik
Buckard
1978 • Stockholm
#4
17 november 2009 kl 11:58
Gilla
Tack för inlägget.

Jag är självklart väldigt uppmärksam på skador och dom risker min träning utsätter mig för, och jag lyssnar noga på min kropp. Självklart trappar jag ned på träningen om jag känner slitage någonstans.

Men jag tyckte att "Juni-september:
Löpning 5 km med minimum 2 vilodagar imellan" skulle vara nog för att bygga upp lite träningsvana för att undvika skador och inte gå ut för hårt.

Jag har problem med att ta det lugnt och fis-löpa. Jag gillar att det är jobbigt och slitigt. Men kanske jag borde ta det lite lugnare. Jag funderar på att köpa pulsklocka. Annars köper jag nog bara en vanlig klocka så att jag får lite tider på dom distanser jag löper.
Buckard
1978 • Stockholm
#5
17 november 2009 kl 12:18
Gilla
Fredrik:
Tack för ett mycket informativt inlägg.

Jag tror nog att du har förstått mitt upplägg riktigt.

Måndag - Milen: Här springer jag 10km så fort jag kan. Målet är att få en bra tid på milsträckan. I början handlar det bara om att ta sig imål utan att avlida. Men allt eftersom så kommer det att gå både fortare och lättare. Jag har satt milen som distans eftersom jag tycker det är en bra sträcka att vara vältränad på.

Onsdag - Intervall: Här är det korta högintensiva intervaller på gränsen till sprint som gäller, och lågtempojogging under vilan. Detta för att träna löpsteget och bygga upp muskulaturen, samt öka hjärt/lung-formen.

Fredag - Långdistans. Just nu utgår jag från milen, men distansen kommer att öka eftersom. Här är det distansen som är fokus. Det är ett löppass där jag bara springer för att det är skönt och kul. Jag siktar på runt 20-25 km med undantag av längre toppar.


Jag har tänkt såhär:
Eftersom jag har haft skadeproblem har jag försökt undvika att springa två dagar efter varandra. Det är därför jag har lagt upp träningen med vila mellan varje pass, samt tvådagarsvila efter långpasset.

Men du föreslår att jag ska springa kortare/långsammare och istället klämma in fler pass (om jag har förstått det riktigt). Kanske det är bättre för kroppen att göra så. Jag blir bara lite orolig att jag ska glömma att hålla igen, öka tempot, och ta ut mig som jag brukar.

Eller borde jag kanske skippa intervallträningen?
1975 • Hässelby
#6
17 november 2009 kl 12:43
Gilla
Har du varit hos någon sjukgymnast som kan det här med löpning? Om inte, så skulle jag, om jag var du, göra det.

Dels så skulle jag vilja få hjälp med löpstegsanalys, genomgång av tidigare skador och vilka förebyggande åtgärder som kan sättas in, kontroll av eventuell muskulär imbalans osv. Med tanke på din plantar fasciit så kan det också vara aktuellt med ett fotinlägg (på Runners store så finns en av de bästa ortopedteknikerna). Om jag var du alltså.

Jag håller också med Fredrik om att det är klokt att skippa snabbdistansen i början av veckan. Jag skulle också satsa på distans istället. Däremot skulle jag inte tveka att lägga in ett kortare lugnt återhämtningspass dagen efter långpasset. Tycker du att det är för segt att springa dagen efter långpasset så är det ett tecken på att långasset har gått för fort.

1969 • Uppsala
#7
17 november 2009 kl 12:44
Gilla
Utan att ha lusläst innehållet i hela tråden tänkte jag ändå passa på att varna för ett upplägg med hårda pass så pass ofta. Det var precis så jag tränade fram till i början av september och det var underbart så länge det fungerade. För mig ledde det till överträning och efter sex eller sju veckors avhållsamhet från alla former av träning kunde jag börja försiktigt igen, men denna gång med enbart lågpulsträning. Den träningen kommer jag att hålla mig till i ytterligare minst tre månader innan jag börjar med inslag av fart, intervaller och annat som genererar hög puls. Allt för att inte riskera överträning igen.

Det var outhärdligt tråkigt i början men har på senare tid börjat uppskatta träningsformen riktigt mycket. Har nu hållit mig till lågpulsträning i en månad och fått ihop totalt drygt 18 mil. Tiderna har förbättrats märkbart och jag mår bättre än jag gjorde i augusti då jag själv tyckte att jag var i toppform.

Om du nappar på lågpulsträningen så kan du följa hur det framskrider för mig på min blogg:
www.roadrunner40.blogspot.com
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#8
17 november 2009 kl 12:53
Gilla
För oss som gillar att springa verkar det ju vara ett återkommande problem att hålla igen. Det är ju skönt att det är det som är problemet och inte tvärtom!

Ja, poängen med att ha fler pass är att du inte skall "överraska" kroppen med det sedan. Det är därför det är nödvändigt att verkligen hålla igen på distans- och återhämtningspassen. Ditt upplägg med mer vila och lite tuffare pass tror jag fungerar också men som sagt då blir ökningen till våren problematisk. Jag tror att du skall bestämma dig hur många pass i veckan du vill ha när du tränar som mest och redan nu ha lika många men mycket lättare och kortare.

Varför inte göra en kompromiss ett tag? Du kan ju pröva fyra pass i veckan. Två riktigt lugna där du verkligen tränar på att springa riktigt långsamt (se det som en utmaning och inte som ett hinder). Kombinera gärna dem med lite styrka eller så. Sedan kan du köra kvalitet på onsdagar och variera mellan snabbdistans och snabbare intervaller. Desutom ett långpass som du sakta ökar och företar i 4-4-andningstempo. Framöver kan du lägga till ytterligare ett återhämtningspass om du känner för det. Sedan kan du ju framåt våren - om det känns rätt - lägga till en kvalitetsdag.

Jag förstår verkligen din invänding. Fler pass i allt för hög fart blir ju inte bra! Om riktigt lugna pass verkligen inte passar dig så tycker jag ditt första upplägg var bra med den ändringen att de ytterligare två passen till våren lämpligen får utgå.
Buckard
1978 • Stockholm
#9
17 november 2009 kl 14:01
Gilla
Johanna: Nja, jag har inte officiellt varit till en sjukgymnast, däremot har jag fått lite hjälp av min faster som är sjukgymnast. Dock bara muntlig hjälp.
Jag ska till idrottskliniken i Solna om en vecka, så jag hoppas på mycket information därifrån. Om jag inte blir nöjd ska jag gå på din linje.

Roadrunner40: Tack för tipset. Jag har läst dina inlägg i den långa tråden angående lågpulsträning. Jag förstår upplägget, men jag vill inte helt utesluta högpulsträning då jag är övertygad om att det är positivt för min löpning. Men det är bara vad jag tror.

Fredrik: Mycket bra läsning, jag uppskattar dina inlägg. Jag förstår helt vad du menar och jag börjar nu överväga på att ändra mitt löparschema.

Dock blir jag fundersam. Vad sliter mest och är högst risk för skador? Är det distans eller intensitet? Är 5 löpdagar med lugnt tempo mer skonsamt än 3 dagar med högt tempo? Även om den totala distansen blir längre med 5 dagar?
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#10
17 november 2009 kl 14:57
Gilla
Kul att du gillar mina inlägg. Jag tycker det är hemskt roligt att ta del av olika människors träningsupplägg och fundera kring sådant!

Jag tror att intensitet är det som gör att man riskerar skador mest. Poängen med mycket lugn distans är just att man förbreder kroppen för mer intensiva pass. Så teoretiskt borde mängdträning dels vara skonsammare än färre intensiva pass och dels minska framtida skaderisk vid intensivare löpning där man pressar kroppen lite mer och senor och ligament således utsätts för större belastning. Det förutsätter ju förstås att lugn distans är lugn. Annars riskerar man ju bara överträning och därmed förslitning.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
17 november 2009 kl 15:29
Gilla
Hej Olof, välkommen till jogg!
Du kommer att märka att det finns folk här med sina käpphästar, som andra gärna debatterar mot, rätt många kan nog räknas till "main-stream" men med olika tycke och smak (långpassälskare och intervallälskare t ex), många har erfarenheter att dela med sig av, ett fåtal har fackkunskaper inom området och några står för förnuftets röst. Så du måste ta allt med en nypa salt, inklusive mina inlägg. Nu till din träning:

Du har byggt upp en grund med en massa 5-km-pass, det är bra. Du har förslag på ett tuffare schema framöver och det är inte så dumt, några detaljer är mindre bra, återkommer till det.
Men övergången andas du inget om, den är väldigt viktig för att undvika skador. Två grundregler ska du försöka följa:
1) öka inte träningsmängden eller längden på det längsta passet med mer än ca 10% per vecka.
2) När du ökar träningsmängden ska du inte samtidigt öka intensiteten.

Det betyder att från 2-3 pass à 5km varje vecka har du en bra bit att gå till det program du föreslagit. Om du nu redan kört 1-2 månader enligt ditt tuffare program föreslår jag att du genast tar en lugnare period där du börjar med att nästan halvera träningsmängden en vecka (5km snabbdistans, ett pass lätt distans 3-5km och ett pass lugn distans 5-7km t ex). Sedan kan du öka gradvis i två veckor för att den fjärde veckan köra halva mängden igen, detta fortsätter du helst med hela tiden.

Ditt träningsupplägg liknar något som kallas FIRST, du kan googla på det, där kör man tre tuffa pass i veckan men ingen lätt distans utom långpasset som blir krävande genom att vara långt i stället för att gå fort. Aldrig två pass efter varandra, men man kan köra alternativ träning i mellandagarna (eller lätt distanslöpning, återhämtningsjogg). Utom för långpasset gör den lätta distanslöpningen viss nytta genom att hålla kroppen igång utan att slita så mycket, den totala veckomängden kan hållas högre utan skador och ger en viss träningseffekt. Men kör man bara varannan dag är det effektivare att köra tuffa pass, sedan man tränat upp kroppen för att tåla det.

Hur fort ska man springa? Grundregeln är att till nästa tuffa pass ska man inte känna av att man körde ett tufft pass häromdagen, då har man tagit i för mycket. 10km snabbdistans betyder alltså inte tävlingsfart, det tar det en vecka att bli återhämtad från.
Kör du långpass på bara 10km tycker jag att snabbdistansen bör vara betydligt kortare, nöj dig med 5km. Eller kör ett stegringslopp där du börjar lugnt och ökar farten långsamt till din tävlingfart bara på slutet.

Lågpuls eller Maffetone är en speciell träningsmetod utan vetenskaplig grund som inte många kör även om det finns en del ivriga förespråkare här på jogg, tycker du ska strunta i den tills du blivit mer van och kan bedöma från egna erfarenheter vad som kan verka vettigt för dig. Den är ju också ungefär tvärtemot ditt eget upplägg som är mer normalt utom att ett milpass "så fort du kan" är för fort.

Pulsklocka kan vara användbart eftersom du har svårt att hålla igen, men Fredriks andningstips duger också bra som "broms" och annars räcker det att köra efter att långpasset (och om du har andra lugna pass) ska gå i "prattempo", du ska kunna prata utan att bli andfådd när du springer.

Om du köper en pulsklocka så akta dig för formler för vad du "ska" ha för maxpuls för det är bara statistik och gäller inte mer än för ett fåtal. Du måste göra något slags maxpulstest för att få reda på just din maxpuls om du ska ha användning för pulsklockan. Själv springer jag i en bestämd fart på mina olika pass, om jag har kända sträckor, annars på upplevd ansträngning. Jag har använt pulsklocka men tycker ansträngningsnivå går lika bra och är enklare.

Ett träningsupplägg som är rätt så rakt fram, "mainstream" är det som Szalkai har lagt upp på marathon.se, titta på träning->marathon så hittar du en handfull program efter olika ambitioner på sluttid. De programmen innehåller allt du behöver inkl allmän styrketräning mm, det som kan saknas är särskild styrketräning som du kanske behöver p g a viss skadebenägenhet.
Lycka till!
Buckard
1978 • Stockholm
#12
18 november 2009 kl 15:53
Gilla
Oldboy och alla andra:
Tack för hjälp och tips. Jag kommer nu att lägga upp mitt träningsschema annorlunda med fler pass och lägre intensitet. I tillägg ska jag också fokusera på min teknik med löpsteg, steglängd och fotnedslag.

Hittils har jag varit väldigt noga med hela dagar av vila mellan passen, men nu är jag mindre rädd att lägga upp kortare avslappningspass på vilodagarna så att jag får högre träningsfrekvens. Förutsatt att jag drar ned lite på tempot på dom "riktiga" träningsdagarna förståss.

Jag är ny här, och jag gillar verkligen det bemötande man får. Vänligt och hjälpsamt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.