Löpning Kost & Näring 12 inlägg 2654 visningar

Snabba kolhydrater ökar cancerrisken

1987 • Uppsala
#1
22 juli 2009 - 11:28
Gilla
"Runt 20 procent av alla kvinnor som får bröstcancer drabbas av den typ som enligt ny forskning påverkas av kostvanor. En kost rik på snabba kolhydrater kan ge upp till 80 procents förhöjd risk."
http://svt.se/2.22620/1.1631307/snabba_kolhydrater_okar_cancerrisken

Otto Warburg påvisade redan på 30-talet att cancerceller drar näring av kolhydrater.

Ännu ett slag för att äta enligt LCHF (LowCarb-HighFat)!
Intressant att det tycks komma in allt fler rapporter som sätter samband mellan västerländska sjukdomar och dess kostvanor.

För att minska risken för hjärt/kärlsjukdomar, cancer, ledsjukdomar, IBS, förkylningar, diabetes för att nämna några, så bör man minska ens kolhydratsintag och öka det mättade fettintaget.

LCHF är här för att stanna.
1975 • Hässelby
#2
22 juli 2009 kl 11:52 Redigerad 22 juli 2009 kl 11:53
Gilla
Jag tror absolut att det finns ett korn av sanning i detta. Åtminstone tycks det vara så på hundar då den dietmat som ges till hundar som behandlas för cancer innehåller minimalt med kolhydrater just på grund av det du skriver om cancerceller och kolhydrater.

Däremot behöver vi ju inte sluta oss till att vi måste öka det mättade fettintaget. Det kan givetvis vara så, men det är inte något som följer bara för att vi accepterar att snabba kolhydrater ökar risken för cancer. Okinawa-borna som hör till det friskaste och mest långlivade folket i världen är knappast kända för att äta mycket mättat fett. Däremot äter de lågkalorkost, mycket fisk, grönsaker och ris.
1987 • Uppsala
#3
22 juli 2009 kl 13:50
Gilla
Man bör vara försiktig med långsamma kolhydrater (t.ex. fullkornsprodukter) också. De blir inte nyttiga bara för att de är mindre farliga.

Angående Okinawa-borna så lär fettintaget vara tämligen högt då de äter både gris och fisk (bra med både mättat och- omega3-fett).

"And what do Okinawans eat? The main meat of the diet is pork, and not the lean cuts only. Okinawan cuisine, according to gerontologist Kazuhiko Taira, "is very healthy-and very, very greasy," in a 1996 article that appeared in Health Magazine.19 And the whole pig is eaten-everything from "tails to nails." Local menus offer boiled pigs feet, entrail soup and shredded ears. Pork is cooked in a mixture of soy sauce, ginger, kelp and small amounts of sugar, then sliced and chopped up for stir fry dishes. Okinawans eat about 100 grams of meat per day-compared to 70 in Japan and just over 20 in China-and at least an equal amount of fish, for a total of about 200 grams per day, compared to 280 grams per person per day of meat and fish in America. Lard-not vegetable oil-is used in cooking."
http://www.westonaprice.org/traditional_diets/food_in_china.html

Med ett minskat kolhydratsintag och ett ökat fettintag hålls blodsockret på en låg nivå vilket drastiskt minskar socker-och hungersuget vilket har medfört att jag inte behöver äta mer än två måltider per dag. Inga blodsockerfall, ingen trötthet, jämnt humör hela dagen, slutat få förkylningar, sover bra om natten, inga problem med mina kontaktlinser längre (blev alltid irriterad i ögonen förut) plus att det fungerar utmärkt till Maffetone-metoden!
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#4
22 juli 2009 kl 14:27
Gilla
Det där är ju inte direkt någon banbrytande studie och säger mer eller mindre ingenting som man inte redan vet. Att förhöjda nivåer av insulin leder till ökad cancerrisk har man vetat ett bra tag. Här har du en i stort sett identisk studie från 2001, http://www.springerlink.com/content/k4h151jk12044462/
Du kan säkert hitta äldre studie på samma sak utan problem.

För att väga upp lite så har du här en studie från 2004 som också är i stort sett identiskt där man inte hittade något samband, http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/159/8/732

Det är förhöjda insulinnivåer som är skadligt. Det är med andra ord inget slag för att äta LCHF utan ett slag för att man ska sluta stoppa i sig en massa snabba kolhydrater, att man ska hålla vikten och att man ska motionera för att hålla uppe sin insulinkänslighet.
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#5
22 juli 2009 kl 14:48
Gilla
Lite fler liknande studier

Här såg man ett samband endast hos kvinnorna som redan var överviktiga. De har med andra ord en dålig insulinkänslighet vilket leder till ökade insulinnivåer och därmed ökad risk. Smala kvinnor med bättre insulinkänslighet hade ingen större risk http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/87/5/1384

Här såg man endast en förhöjd risk hos kvinnor under 50 med normalt BMI som åt mat med hög GL, alltså inte GI utan GL. Högt GL uppnår man genom att äta mycket snabba kolhydrater. http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/4/1160

Mer eller mindre samma resultat som i den första studien. Man tittade dessutom på vad som höjde GL i kosten hos deltagarna och man kom fram till att godis, raffinerade kolhydrater och salta snacks förklarade 68 % av variansen. http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/86/2/465

En studie som visar att fiber är skyddande mot bröstcancer. Mer fiber innebär i stort sett alltid lägre GI och GL http://ije.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/36/2/431

Inget samband mellan kolhydrater, GI eller GL hos postmenopauskvinnor i danmark http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/135/1/124

Ökad risk hos kvinnor som åt mycket smör när de va unga. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12793898

Ingen ökad risk från GI och GL hos postmenupauskvinnor i USA http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12815005

Nu orkar jag inte leta upp fler studier. Vad kan vi då dra för slutsats från allt detta. I princip ingenting förutom att du Joel dragit alldeles för stora växlar från en liten notis i tidningen. Det du precis gjort är precis samma sak som man gjorde på 60-70 talet när man kom fram till att mättat fett var farligt och det punkten antar jag att du inte håller med om ;)
1987 • Uppsala
#6
22 juli 2009 kl 15:12
Gilla
Nej det är inget banbrytande, men det intressanta är att media tar upp allt fler sådana här studier titt som tätt.

Angående att det bara gäller snabba kolhydrater kan jag heller inte hålla med om. All stärkelse bryts ner till samma glukos i magen, oavsett hur "snabb" den är. När glukosmolekylerna väl tas upp har de samma verkan i kroppen.

Alltså är det en märklig tanke att något långsammare stärkelse skulle ha motsatt verkan mot lite snabbare.

En överdriven konsumtion av kolhydrater, i vilken form, tycks människokroppen inte må bra av. Vad ska vi då äta i stället? Ja, proteiner vet vi att vi inte kan tillgå mer än x antal gram/kilogram kroppsvikt.
Då kvarstår fett (förutom etanol). Diabetiker som övergår till en LCHF-kost blir friskare. Överviktiga som övergår till en LCHF-kost går ner i vikt och får bättre värden. Ja, de som går över till LCHF tycks alla må mycket bättre!

Att Livsmedelsverket skrämselpropaganda mot mättat fett inte tycks ha några stödda studier bör i alla fall få folk att ifrågasätta de rådande kostrekommendationerna.
http://www.dagensmedicin.se/asikter/debatt/2009/04/08/livsmedelsverket-bor-omede/index.xml
Jacob Gudiol
1964 • Helsingborg
#7
22 juli 2009 kl 15:28 Redigerad 22 juli 2009 kl 15:40
Gilla
Joel: om du inte vet vad du pratar om så uttala dig inte om det. Det är en väldigt stor skillnad mellan snabba kolhydrater och andra kolhydrater och om du inte vet det så behöver du verkligen läsa en fysiologibok istället för en massa LCHF-bloggar.

Om du läst (eller ialla fall tittat på) studierna jag länkade till så hade du sett att det inte är kolhydraterna i sig som man tror orsakar cancer utan det är en höjning av hormonet IGF-1 som man tror kan leda till en ökad risk. IGF-1 höjs av flera faktorer där högt insulin är en utav dem. Högt insulin får man när man utsätter kroppen för en hög GL kost eller om man är överviktigt och/eller har dålig insulinresistens. Det är därför en väldigt stor skillnad mellan glukos som kommer ut i blodet långsamt och glukos som kommer ut snabbt.

För att du ska förstå så kan du tänka dig en tratt där toppen kan ses som inflöde av glukos, hålet i botten som lagring av glukos i musklerna och själva utrymmet i mitten som glukos i blodet. Vi säger lite förenklat att det finns två tillflöden till tratten, ett från levern och ett från magsäcken. Kroppen ser hela tiden till att det finns lite glukos i tratten. Om det inte kommer från magsäcken så kommer det från tratten och om det kommer från magsäcken så slutar levern hälla i glukos och istället så hjälper den till att tömma tratten. Om man vill så kan man tillföra väldigt mycket glukos på en gång genom magsäcken och risken är då att något rinner över (dålig konsekvenser). Om man däremot ökar tillflödet lite extra under en stund så klarar kroppen av det hur bra som helst och allting "rinner igen" utan några obehagliga överraskningar.

Nu är det ju dessutom så att studierna på området ger väldigt blandade resultat precis som jag mycket tydligt visade i mina tidigare inlägg. När man ser ett samband så är det oftast kopplat till ett hög GL, lite till ett högt GI och väldigt få/inga visar ett samband till kolhydrater i sig. Så att likställa alla kolhydrater är väldigt dumt och något du verklien bör sluta med.

Om du inte vet vad hög GL innebär så är det en förkortning för glycemic load och representerar precis det jag gick igenom med mitt exempel med tratten. Det är arean under en graf som visar hur stora mängder glukos som tillförs blodet över en bestämd tid.

GI är endast ett mått på hur snabbt kolhydraterna kommer ut i blodet och säger ingenting om hur det belastar kroppen. 5g druvsocker har högt GI men det är ingen större belastning för kroppen som tar upp det snabbt utan att behöva höja insulinnivåerna något nämnvärt.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#8
23 juli 2009 kl 12:28
Gilla
En av de vanligaste cancerformerna är cancer i tjocktarmen. Här är också kosten en riskfaktor. Då är det kött, och charkprodukter som är boven. Så Joel, för dig som man är det kanske mer värt att hålla nere på köttintaget?
http://www.cancer.org/docroot/CRI/content/CRI_2_4_2X_What_are_the_risk_factors_for_colon_and_rectum_cancer.asp
Emil Westin
1991 • Linköping
#9
23 juli 2009 kl 14:07
Gilla
Finns det något som inte ökar cancerrisken...? :p
1974 • uppsala
#10
23 juli 2009 kl 16:06
Gilla
Alla dessa studier...
Mitt motto är "lagom", inga överdrifter och försök undvik sådant som är en självklar höjare av cancerrisk (tex rökning).
Tror faktiskt att det räcker så.

/Eric
Portkod 2120
1980 • HAlland
#11
23 juli 2009 kl 16:18
Gilla
Game, set and match Gudiol... ;-)
1980 • Mölnlycke
#12
23 juli 2009 kl 18:00
Gilla
Portkod: jag har sedan igår övervägt att skriva exakt samma svar. Istället håller jag nu med föregående talare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.