Löpning Träning 6 inlägg 2746 visningar

Begreppet återhämtningsjogg

1975 • Hässelby
#1
16 juli 2009 - 10:37
Gilla
Konstig fråga kanske, men vad är det man syftar till när man talar om återhämtningsjogg? Är det samma sak som "nedjogg" efter ett kvalitetspass eller tävling, eller är det ett lugnare pass dagen efter ett tufft pass? Eller är det något annat?

En relaterad fråga, vilket också var det som fick mig att fundera över begreppet: I söndags var jag ute på ett - med mina mått mätt - ganska tufft pass (10 km med mycket backar) och jag var ganska seg i benen dagarna efter. Jag tog därför två vilodagar istället för en planerad vilodag. Var det dumt? Borde jag istället satsat på att jogga ett par kilometer i lugnt tempo dagen efter det lite tuffare passet? Jag kan tillägga att när jag tredje dagen efter det lite jobbigare passet - igår alltså - skulle ge mig ut på joggingrunda så var benen fortfarande sega som kola.
Magnus
Stockholm
#2
16 juli 2009 kl 11:12
Gilla
Återhämtningsjogg är precis som det låter, ett kortare pass (20-40 min) i mycket lugnt tempo för att få upp cirkulationen och transportera bort slaggprodukter. Hade nog varit bra i ditt fall efter det hårda passet. Man brukar rekommendera att springer med ca 65-70% av maxpuls på dessa pass, alltså mycket lugnt. Felet de flesta gör är att springa för snabbt och inte får den återhämtande effekten. Om du tycker att du springer för långsamt på en ÅH-jogg håller du rätt tempo.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#3
16 juli 2009 kl 11:31
Gilla
Istället för att återhämtningsjogga borde det inte vara bättre att sätta sig på en motions cykel eller "simma lungt". För då transporterar man ju bort slaggprodukter utan att göra nån påfrestning på tex: knän

Magnus
Stockholm
#4
16 juli 2009 kl 11:51 Redigerad 16 juli 2009 kl 12:00
Gilla
Jo det kan väl vara ett alternativ om man inte kan springa så ofta, beror ju på hur länge man tränat etc..
1975 • Hässelby
#5
16 juli 2009 kl 13:40
Gilla
Tack för svar! Både på frågan om vad återhämtningsjogg är och min fråga om de stumma och sega benen. Jag misstänkte nästan att det var för mycket stillhet som gjorde benen sega. Någon form av rörelse för återhämtning för att transportera bort slaggprodukter efter träning behövs med andra ord.

Jag har inte varit igång så länge, ca. 3 månader och de "längre" passen har därför än så länge varit ganska få. Antal sprungna kilometer per vecka ska man väl inte öka på för fort så en sväng t.ex. på motionscykel för att inte belasta knäna för mycket som Per föreslår låter ju som en alldeles utmärkt idé.

En polett som trillade ned i mitt huvud nu var också att vilodag inte behöver betyda helvila, utan endast vila från löpning.
#6
16 juli 2009 kl 18:12
Detta inlägg har raderats
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.