Löpning Skador & Rehab 27 inlägg 11031 visningar

Magnetröntgen

1965 • Södertälje
#1
8 juli 2009 - 21:35
Gilla
Hej, min sambo har precis gjort en magnetröntgen men hon var tvungen att gå till en idrottsläkare för att få en remiss.

Efter att ha varit hos företagshälsovården och bara fått ´vila´ till svars så sökte hon upp en idrottsläkare, de tar en på allvar oavsett elit eller motionär.

Så jag rekommenderar dig att söka rätt på en ´riktig´ läkare.

#2 Det verkar synas eftersom min sambos svar var att varken skelett eller mjukdelar var skadade. Men inflammationer syns inte.

// Matts
< < < 1 2 > > >
Jennie Ullerfeldt
1984 • Göteborg
#2
8 juli 2009 kl 22:01
Gilla
Jag skadade mig i höstas i knät och var hos många läkare innan de väl skrev ut remiss till magnetröntgen.

Tyvärr är sjukvården väldigt "snåla" med att skriva remisser dig..

På min magnetröntgen syntes det att menisken var sönder men inte att ledytan var skadad.

Hoppas att du får en remiss

//Jennie
Nicklas Månspers
1974 • Härnösand
#3
8 juli 2009 kl 22:15
Gilla
Har faktiskt idag gjort en magnetröntgen för mittänkt/befarat diskbråck i ländryggen........detta kom för 2 månader sedan och jag har fått kämpa sedan dess.
Fick en vanlig planröntgen först, på vilken inget av det som befarades, syntes......MEN många kanske nöjer sig med en sådan typ av röntgen och tror att allt är OK. Jag hade väl tur i kombination med att jag både fått berättat för mig och läst på själv att, för min typ av skada så krävs en MR för att vara helt säker på hur/vad o.s.v.....

Tycker du skall kämpa och stöta på din läkare om och om igen. Det var detta som till slut fick min läkare att inse att det gör/gjorde ont och att jag inte tänkte acceptera mindre än att sjukvården gjorde det som behövs för att hjälpa mig som individ.

Stå på dig!! Slåss för dig själv, Landsting och sjukvården gör det inte av sig själv...
Portkod 2120
1980 • HAlland
#4
9 juli 2009 kl 10:51
Gilla
Karolina,
En MR på en trolig bristning efter 4v känns som "overkill". MR används främst för två orsaker, 1 Utesluta allvarliga patologier och 2 Inför en operativ bedömning, dvs för att kartlägga utsträckning inför en operation. Du vinner inget på en MR utav en bristning i dagsläget iaf. Man vill gärna se exakt vad problemet är men man ska inte stirra sig för blind på detta. Detta kan jag gott förstå men vad som syns på MR är inte alltid kliniskt relevant.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
9 juli 2009 kl 12:46
Gilla
Kollade bara i "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering" och där finns misnt fyra bristningar i muskelfästen vid knät nämnda, åtminstone två anses svåra att diagnosticera, uppkommer vid häftiga rörelser (typiskt fotboll) och tar 6-12 veckor att rehabilitera om man får rätt hjälp. En annan (quadriceps) tar 4-6 månader.
Att du fått lika ont igen efter fyra veckors rehab låter inte bra, känns det som om skadan har gått upp igen? I vilket fall måste du diskutera detta med din sjukgymnast. Prova att ringa om du inte har en tid just nu.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#6
9 juli 2009 kl 13:43
Gilla
Bristiningar är ett segt epitet. Detta då det både uppstår en inflammation samt en "svaghet" i muskeln som oftast består. Initiellt bara att avlasta och gradvis bygga upp styrkan i området. Smärtmässigt finns kyla samt antiinflammatoriskt som man kan använda för att försöka snabba på läkningen. Dock ska man aldrig fastna i ett beteende där man tar medicin för att kunna fortsätta träna. Detta sätt får oftast en rejäl bakläxa. Många karriärer som gått i stöpet där.

Lycka till Karolina iaf! Ger det sig inte inom en 8v period så kan det vara värt att ompröva diagnosen eller behandlingsmetoden då.
Jooonas
1981 • Örebro
#7
9 juli 2009 kl 13:52
Gilla
Inte omöjligt att få göra en magnetröntgen, men det beror på vilket behov du har. Behöver du göra en magnetröntgen så stå på dig, det går att få akut-tider om inte annat. Fick själv en remiss för akut-tid i Karlskoga, fick veta en timma innan att jag skulle dit.

Dock verkar det vara mycket man inte ser med en magnetröntgen. Det är inte säkert att du får de svar du vill ha.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#8
9 juli 2009 kl 21:17
Gilla
Haha läste mats kommentar högre upp och läste att man skulle gå till en "riktig" läkare istället för företagsläkare...

Menar duatt endast idrottsläkare är riktiga?

Många företagsläkare har längre utbildning än de flesta läkare...
Johan Bäck
1971 • Örebro
#9
10 juli 2009 kl 19:57
Gilla
En MR (som för övrigt INTE är en röntgen!) kostar ett antal tusen kronor för huvudmannen att utföra. Att göra en MR bara "för att det är bra att se så att rehaben funkar" är bortom befängt. Om en skada enl den ena eller andra utsagan kräver 6-12 veckors vila, så skall man ENDAST rehabträna under denna tid och inte "prova om det går att köra" - för då återkommer problemen.
1984 • Örnsköldsvik
#10
10 juli 2009 kl 21:33
Gilla
Johan bra du poängtera att MR inte står för Magnetröntgen, vid MR så utnyttjar man det starka magnetfältet och inte någon röntgenstrålning därför blir Magnetröntgen en felaktig benämning. MR står för Magnet Resonans om jag inte minns fel :)

LH
1981 • Stockholm
#11
10 juli 2009 kl 21:54
Gilla
Portkod 2010 har väl sammanfattat det hela ganska bra, MRI är ju något man gör när man tror att svaret kan leda till någon aktiv åtgärd, t ex för att diagnosticera stressfraktur, tumör etc. Inför operation brukar man också beställa det.
Vad gäller diskbråck behövs oftas ingen MR för att diagnosticera det utan det är nästan alltid en klinisk diagnos. Sen kan man beställa mr ändå av olika anledningar, som jag sa tidigare om man t ex funderar på operation (vilket görs VÄLDIGT sällan vid diskbråck pga dålig outcome).
Alexandra Denward
1977 • Spånga
#12
10 juli 2009 kl 23:53
Gilla
#1
Fick magnetröntgen på ett par timmar

#2
Visade en akut inflammation i en senskida i fotleden
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#13
11 juli 2009 kl 00:53
Gilla
På tal om företagsläkare, så är min erfarenhet att man bör akta sig, ifall man vill bli frisk ifrån en skada som kräver vila, företagsläkaren vill ha en i arbete fortast möjligt, han står ju troligtvis på företagets sida. Jag halkade på en dold isfläck för några år sedan, och skadade axeln, han skickade mej till jobbet trotts smärta i axeln, den läker ändå, även om det gör ont sa han. Det blev en lång följetång med flera sjukskrivningar, och ont i axeln i över ett år. Så jag går hellre till en riktig läkare, än till en veterinär.
Maria Finnved
1986 • Mjölby
#14
11 juli 2009 kl 11:09
Gilla
hoppas verkligen du du hade otur med en dålig läkare den gången då conny...
Margit S
1961 • Luleå
#15
13 juli 2009 kl 07:53
Gilla
min son fick på träning på is ont i ljumsken som vi trodde var en liten sträckning. Eftersom det inte blev bättre på några veckor så uppsökte vi sjukgymnasten som också tyckte att det var en sträckning och gav övningar med försiktigt stretch. Men inte blev det bra så med magnetrtg såg man en stressfraktur i blygdbenet. Som tur har han inte hunnit "stretcha" så mycket, dvs dra isär frakturen annars tror jag inte det hade läkt. Jag tror att många av de besvärliga ljumskar kan vara stressfrakturer som man missat och många slutar sin sport.
Synd att svensk sjukvård inte har resurser att ta hand om sk friskvård. Det räknas inte som sjukdom att man inte längre tex kan jogga 1 mil så länge man för övrigt fungerar i vardagen.
Det är bra att få tidigt en korrekt diagnos. Och skadorna som vi joggare får, inflammationer i senor och ledband, avslitna menisker, revor i korsband, stressfrakturer och inte minst löparknä syns inte eller mkt dåligt på vanlig rtg men mycket fint på magnetrtg.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
13 juli 2009 kl 11:56
Gilla
Karolina, att du fick känning första gången efter ett långpass och mera efter maran låter ju som ett typiskt överansträngt muskelfäste, för mig som inte vet mer än vad jag själv känt av och läst mig till i samband med det. Bristningar brukar ju komma tvärt.

Men i den ofta drabbade hälsenan finns ett allvarligare tillstånd som är en degeneration av vävnad, det är det som brukar ge långvariga besvär om man missköter den. Det låter det ju inte som om du gör. Mina hälsenor tog 3-4 månader att bli besvärsfria, men då tränade jag en del under tiden efter kort helvila. De kommer igen efter intensivare perioder och det känns lite ömt jämt om jag klämmer på rätt ställe. Då är jag ändå tveksam till om det var degeneration det var(är) fråga om.

Muskelfästen (senor) tar lång tid att bygga upp och att läka för att försörjningen av näringsämnen är mycket dålig, det finns inte mycket blodkärl i dem. Så det får ta tid. Men det går!

"Magnetröntgen" är mycket riktigt ingen röntgen, det är magnetresonsans. Hette tidigare NMR (Nuclear Magnetic Resonance) för att man mäter hur mycket atomkärnor det finns som ger resonans vid en viss frekvens på ett starkt magnetfält. Det är väteatomer man ser hur tätt de ligger i vävnaden. Eftersom olika mjukdelar har olika andel väte så ser man skillnad på dem och skelettet ser man rakt igenom för där är det inte så mycket vatten eller kolväten.

Ibland kan ultraljud vara ett alternativ eller komplement, man ser delvis andra saker och det är mycket billigare. Vanlig röntgen är bäst nästan bara för vanliga benbrott, inte ens färska stressfrakturer syns - däremot delvis läkta.
1956 • Lund
#17
17 juli 2009 kl 11:33
Gilla
Så olika det kan vara...

Ringer vårdcentralen måndag morgon, får tid till läkare en dryg timma senare. Remiss till magnetröntgen som utförs tisdag em och onsdag em ringer vårdcentralens läkare med ett färdigt remissvar från röntgen. Ingen av åtgärderna har bedömts som prioriterade.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#18
17 juli 2009 kl 12:19
Gilla
Karolina sa: "... var det där menat till mig?"

Nä, allmänt. Oavsett vilken undersökning man gör, så är det befängt att göra den om den inte leder fram till någon form av åtgärd.
Om man söker någon form av sjukvård så är det den vårdgivare man söker som gör bedömningen vilka diagnostiska insatser som bör göras.
1943 • Staffanstorp
#19
11 mars 2010 kl 15:41
Gilla
Hur går en magnetröntgen av knäet till är man långt inne i tunneln.
Triax runner
1976 • Stockholm
#20
11 mars 2010 kl 16:40 Redigerad 11 mars 2010 kl 16:41
Gilla
Karolina- Precis som många skriver så är det viktigaste att gå till rätt läkare. Exakt vilken läkare som är rätt beror givetvis på skada osv. UNDVIK i alla lägen att gå till typ vårdcentral då dessa enbart ordinerar vila plus ev. Dikllofenak preparat. Infammationshämmande preparat kan dock absolut vara nödvändigt men det är aldrig rätt att VILA ut en skada. Läkningsprocessen tar därmed oändligt mycket längre tid än vid träning som ger genomblödning. Att dessutom tappa all träning är ju helt förkastligt.

Stå på dig och besök en välrenommerad idrottsläkare, för ortopedi vet jag att idrottsklinbiken i Solna är bra exvis. Ett tips för att få MR så fort som möjligt är att överdriva din nivå en aning. Har själv fått tid inom någon vecka. Ibland kanske dock inte MR är det bästa men det finns magnetkameror där de efter insprutande av kontrast kan se allt från muskel till skelettskador. Vet inte vad som skiljer dessa kameror åt men läkarna kan förhoppningsvis remittera rätt :)

Knapra under tiden voltaren, massera och träna med sådant som inte förvärrar så ska nog problemet lösa sig...
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.