Löpning Träning 11 inlägg 2876 visningar

Maraton nästa år?

1958 • örebro
#1
25 juni 2009 - 12:08
Gilla
Är 51 år, har varit joggare i ca. 2 år och funnit glädje i att springa längre & längre. Min bästa km-tid är 5.10 på en 5km-tävling. Förra året sprang jag milen på blodomloppet på dryga 57 min. Längsta passet i år är 2 mil på ca. 2.10. Nu skulle jag gärna vilja prova ett maratonlopp åtminstone en gång i livet och funderar på Stockholm nästa år. Är det rimligt och vad bör jag tänka på angående träning m.m.
Tacksam för svar!
Mr. B
1963 • Hemma
#2
25 juni 2009 kl 14:19
Gilla
Titta på Anders Szalkais träningsprogram på www.marathon.se . De täcker 26 veckors träning, och finns i olika varianter, från 3:00 till "komma runt".
Klarar du att följa ett träningsprogram så klarar du nog motsvarande sluttid på maran.
För övrigt bör du anmäla dig i god tid. I december kan det vara för sent.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
25 juni 2009 kl 14:28
Gilla
Absolut möjligt! Du har ju redan byggt upp en träningsgrund och hunnit avverka ett tvåmilspass och det är nästan ett år kvar. Det är bra förutsättningar.
Att tänka på är framförallt kontinuiteten, att träna några pass i veckan hela tiden, utom vid skador/sjukdom och efter längre tävling. Det är "tillåtet" att göra träningsuppehåll, men blir det längre än en vecka sådär måste man börja försiktigare när man sätter igång igen, särskilt för oss över 40.
Ett annat grundtips är att långsamt öka längden på ditt längsta pass så att det småningom blir ca 30 km, men det behöver inte vara varje vecka, det blir nog för tufft.
När man ökar träningen på något sätt är det bra om man låter kanske var fjärde vecka bli en lättare vecka med mindre träning, det är när man vilar som kroppen byggs upp.
I övrigt kika på träningsprogrammen på marathon.se de är bra men börjar nog från att man är vardagsmotionär med måttlig träning, du behöver ju inte minska träningen bara för att det står si och så mycket de första veckorna i det program du väljer (föreslår 5-timmarsprogrammet men hinner du bli snabbare till hösten blir kanske 4.30 mer lagom).
Lycka till!
1971 • Nykvarn
#4
25 juni 2009 kl 14:35 Redigerad 25 juni 2009 kl 14:36
Gilla
Visst är det rimligt Christian. Programmen på Marathon.se är bra äve om de i mitt tycke innehåller väl mycket volym och väl många moment relativt till de tider man vill uppnå.

Nyckelpassen inför att förbereda sig inför en mara är såklart långpassen. Du måste vänja kroppen vid långvarigt arbete och här räcker det inte riktigt med att springa halvmarathon-distansen några gånger utan du bör åtminstone någon gång på träning när loppet närmar sig ha testat att köra långpass som är över 30 km. Regelbundna långpass är viktigt för att göra maran till en trevlig upplevelse. Hur de sedan ska blandas med övrig träning (volym, fart mängd, beror på ambition).

Precis som Mr B skriver så gäller det nog att bestämma sig fram emot september-oktober. Annars riskerar du att få köpa någon annans plats och då få springa i någon annans namn.

Edit Oldboy var före med ungefär samma budskap
1974 • Lund
#5
25 juni 2009 kl 15:19
Gilla
Tror inte du kommer ha några problem, lite långpass är bra, nöjer du dig med att ta dig runt så kan du ev klara dig utan dom men räkna då med lite gång/pina i slutet. Får du något/några 30K pass så är kroppen mer berädd.

Mitt tips är att skynda dig anmäla dig tveka inte, när du är anmäld så måste du träna... Gör man tvärt om så tycker man att man ska träna lite till innan man vågar anmäla sig.
1958 • örebro
#6
25 juni 2009 kl 18:21
Gilla
Tack för alla goda tips "joggingvänner", nu har jag bestämt mig, det blir en anmälan. Allt ni skrev var så positivt och då finns det inget som kan avskräcka mig, tvärtom, det ska bli rikitigt roligt!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#7
25 juni 2009 kl 22:16
Gilla
Christian, detta klarar du alldeles utmärkt! Som det sägs här är långpass nyckeln. Själv sprang jag min första mara den 30:e maj efter ca 20 mnd kontinuerlig träning. Och det jag saknade var pass på 30km eller lite över. Om du sakta kan bygga upp dig till att orka 30 km, och kör ett eller två sådana långpass/mnd från nyår och framåt står du verkligen väl rustad inför maran.
Något som har varit en riktig trevlig träningskompis för mig har varit min pulsklocka med GPS. Jag tycker om statistik, men det viktigaste har varit att se framgång på testlopp. Inte i form av ökad fart, utan genom att se att min genomsnittspuls på dessa testlopp har sjunkit vid bibehållen hastighet :-) Ett bra presenttips att önska sig från från familj eller vänner ;-)
Att kolla in lite om lågpuls/maffetone träning kan även vara ett bra tips för att kunna löpa längre och längre pass utan att skadorisken blir för stor.
Löparhälsningar från Tom
Torbjörn Lingmerth
1978 • VETLANDA
#8
26 juni 2009 kl 09:01
Gilla
Hej Christian!

Jag anmälde mig till SM i november förra året, hade då tränat löpning i cirka ett halvår, men inte särskilt mycket. För mig blev vinterträningen enkel att genomföra, jag visste att om jag slarvade så skulle det straffa sig i Maj. Det längsta passet jag genomförde var på 32km och det näst längsta på 27km. förmodligen nötte jag för lite asfalt så det kan jag rekommendera dig att göra. Till nästa år ska jag köra mer långpass och på asfalt.
Jag lyckades ta mig runt precis under 4h, trots att jag gick de sista 6km av loppet med en satans kramp överallt i underkroppen. Trots den smärtsamma upplevelsen så var loppet väldigt roligt med en fantastisk stämning runt banan. Så grattis till att du har bestämt dig för att köra, och ett stort lycka till!!

1958 • örebro
#9
26 juni 2009 kl 10:15
Gilla
Tack för all uppmuntran joggingvänner, mkt inspirerande.
Till Tom-Ingar: Jag har faktiskt en pulsklocka liggandes på mitt skrivbord sedan några veckor men har svårt att komma igång med att sätta mig in i denna tekniska värld och inte kommit mig för att mäta puls, programmera m.m., är även tacksam för tips ang. detta "maratonarbete"!
Oldboy
1952 • Danderyd
#10
26 juni 2009 kl 10:59
Gilla
Christian, en varning om pulsklockan: strunta i allt vad pulszoner och liknande heter och framförallt i "standardvärden" för de gäller inte dig utan bara en obefintlig medelsvensson! Lita på din känsla, hur jobbigt känns det? Vill man sedan ha pulsklockan till stöd så OK, jag har själv använt en till tveksam nytta men jag har en GPS-klocka med inbyggd pulsmätning så jag kollar ibland efter passen. Då kollar jag mest hur högt jag fick upp maxpulsen: är den hög har jag tagit i ordentligt i någon backe, annars har jag av någon anledning inte orkat kämpa. Men oftast vet jag ju detta rätt väl ändå, det blir bara en bekräftelse.

Om asfaltträning: jo, det behöver man, men det är nog bäst att ta större delen av träningen på mjukare underlag. Det går f ö att springa bortåt en tredjedel av Stockholm Marathon på vägrenar mm av gräs och grus, det gjorde jag första och andra gången för jag var rädd för en gammal knäskada. Sedan beror det på ditt löpsteg hur besvärligt det är med asfalt, själv har jag slutat landa på hälen och tycker ofta asfalt är skönt för att jag får ett effektivare frånskjut! Men det har kostat massor av tåhävningar och överansträngda hälsenor på vägen för att jag bytte steg för tvärt, gör det väldigt långsamt om du vill prova det, tar ett år säkert.
Arvid S
1954 • handen
#11
26 juni 2009 kl 20:22
Gilla
Ja, det är i allra högsta grad rimligt. Själv är jag 54 år och sprang min första mara förra året. Kort summering: Väldigt roligt och väldigt jobbigt. Dessvärre !!!! gav det mersmak. Tyvärr kunde jag inte upprepa min bedrift i år pga skador. Men nästa år; då jäklar.
Lyssna på proffsen här och framför allt: glöm inte långpassen. De gör större nytta än du tror. Tiden är inte så noga men du förbereder både kropp och själ för den relativt långa strapats det är fråga om.
MIna km-tider var sämre än dina men det gick ändå.
Så jag tycker som så att gick det för mig så borde det gå för dig ( att klara maran, vad trodde ni?) som verkar aningen mer vältränad än jag är.
Lycka till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.