Löpning Avancerad träning 4 inlägg 1545 visningar

MAF-träning utan pulsmätare?

1972 • Sollentuna
#1
9 juni 2009 - 01:24
Gilla
Har med intresse följt diskussionen angående MAF-träningens fördelar. Har kanske framförallt fascinerats av Janne W:s utveckling. Har själv i år börjat träna mer seriöst än tidigare och har de senaste månaderna legat på ca 5 mil i veckan. Jag har ibland känt att jag har för högt tempo i mina långpass.

Till frågan. Tror ni att det ger något att emellanåt springa i ett lugnt tempo, betydligt långsammare än vad jag normalt springer om man inte har pulsmätare och alltså vet med vilken puls man springer. Är detta då helt bortkastad utifrån den anaeroba trösklen som det pratas om. Blir vitsen att springa långsamt bara meningsullt om man exakt vet i vilken pulszon man ligger? Kan det tex vara meningsfullt att jag istället för ett 4.45 tempo under längre löppass istället springer i låt oss säga 5.30 tempo.

Jag har alltid tränat utifrån kroppens signaler och detta med MAF-träning är ju något helt annat. Inser såklart att för att bedriva MAF-träning så är en pulsmätare en nödvändighet. Men kanske är längre pass i långsammare tempo en light MAF variant av något slag :) Man bör ju då åtminstone träna kroppen på att förbränna fett istället.

Det vore intressant med reflektioner från er MAF experter.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#2
9 juni 2009 kl 03:28
Gilla
Jag använder andningen. När jag springer "normalfart" eller fortare så har jag en full andningscykel på fyra fotisättningar. Går jag ner på lågpuls andas jag långsammare och kör sex fotisättningar. Går jag ner i MAF-puls brukar jag behöva öka och köra 7 (fyra steg utandning, tre steg inandning)
Det här har varit rätt konstant hela slutet av vintern och våren. Jag märker direkt när mitt lågpulspass börjar gå för fort, för då börjar jag få problem att hålla 6-stegs-takten. Visst kollar jag till pulsklockan, men det är mest av gammal vana, andningen funkar alldeles utmärkt som kontroll.

Själv tycker jag MAF-formeln ger alldeles för långsam löpning för att den ska kännas bra, så jag ökade en del från det värdet och fick ett bättre flyt. Intresserar mig inte för nån renlärig MAF-träning, men lågpulsandet under vintern har varit extremt nyttigt för min del, och kan väl konstatera att jag legat något långsammare på långpassen än Daniels VDOT-tabeller säger, vilket känns rätt bra, och jag kan nu, i början av juni springa 20+km ca 20s snabbare/km än vad jag i januari klarade av att springa 10km, bibehållandes samma medelpuls nu som då.

1972 • Sollentuna
#3
11 juni 2009 kl 09:49
Gilla
Tack för det inlägget Magnus.

Lugnare andning alltså. Får testa det. Det jag i övrigt ser är att många tränar antingen enbart i högre tempo eller enbart i MAF-tempo. Vore kul att höra om en del kör lite blandat. Slänger in ett lågpulspass emellanåt. Kan det vara någon vits att göra det trots att man inte har pulsmätare. Bygger MAF teorin på att träna enbart med låg puls?

När jag springer en runda på låt oss säga 10-15 km håller jag kanske 4.30 tempo ungefär. Borde jag börja köra alla dessa pass i lugnare tempo, kanske drygt 5 min/km eller kan jag köra några såna lugnare pass ibland. Ingen mer än jag som tycker att det är lite frustrerande att vara ute och bara lunka omkring på sina distanspass? :)
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#4
11 juni 2009 kl 13:35
Gilla
Jag skulle säga att MAF är bäst för den som behöver komma igång eller för den som behöver rehabilitera sig efter sjukdom, skada eller liknande, men folk är olika.
För att svara på första frågan du säger. Ja, jag tror det ger något att ibland springa betydligt långsammare än vad du brukar. Exakta pulsen är inte nödvändig att kunna, lägg på en minut på kilometertiden och spring (och du verkar ha sprungit SM i dryg 5min-fart, så även enligt Daniels är ca 5:30 en lagom långpass-fart för dig, fast dina andra tider antyder att du kanske ska ligga på 5:15 eller så).
Det är en häftig känsla att kunna springa ett längre långpass än vanligt och ändå komma hem och känna sig mindre sliten än efter efter ett "normalt" pass. Och det är nyttigt, både fysiskt och psykiskt.

En lustig detalj, jag kan inte minnas när jag senast hade så mycket träningsvärk i låren som efter första veckan med ren lågpuls. Eller jo förresten, det kan jag minnas, det var när vi första gången spelade laserdome, då vi sprang runt på huk i nästan en timme.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.