5 maj 2009 kl 11:18
Redigerad 5 maj 2009 kl 11:20
Det intressanta i det här sammanhanget är att allt fler börjar ifrågasätta Livsmedelverkets rekommendationer. Media börjar rapportera allt mer.
Är ett dagligt intag av 60% kolhydrater verkligen bra för människan?
Är verkligen mättat fett dåligt för människan?
Varför rekommenderar man ett högt intag av kolhydrater till diabetespatienter som utan tvekan är kolhydratintoleranta?
Är frukt verkligen så nyttigt för människan (sockerlösning + lite vitamin)?
Listan kan göras lång.
"Ovetenskapliga" rapporter haglar in från människor med olika typer av sjukdomar (bl a diabetes, ledsjukdomar, IBS) som blir friskare när de drar ner kraftigt på kolhydraterna och ökar fetthalten i stället. Forskningen som bekräftar dessa rapporter ökar.
Om de skippar spannmål, bröd, frukt, färdigrätter och ökar intaget av riktigt smör och andra mjölkprodukter (ej margarin), näringsrika grönsaker (färsk broccoli, spenat, paprika) och fettrika proteinkällor (fisk, fläsk osv.) så märker de otroliga hälsovinster med deras kropp!
Några gemensamma hälsoeffekter för LCHF:are är att vi blir av med sockersuget. Vårt blodsocker åker inte berg-och dalbana utan ligger på en jämn låg nivå vilket gör att vi inte behöver mer än två måltider per dag för att hålla oss pigga och mätta under hela dagen.
Vi behöver inga mellanmål, vi behöver inte den där "obligatoriska" frukten, mackan eller vad det nu kan vara mitt på dagen för att slippa blodsockerfall.
Vi blir av med de ständiga förkylningarna.
Vi sover bättre på nätterna.
Att det dessutom går att kombinera LCHF med hälsosamma träningsmetoder som Maffetone-metoden gör att jag aldrig kommer byta tillbaka till min gamla "vanliga" kost.
LCHF kombinerat med aerob träning tror jag är vägen till en frisk kropp och ett bra välmående så väl i dag som i morgon.