Löpning Kläder, Skor & Prylar 17 inlägg 6552 visningar

Goretex skor

Per Lindgren
1976 • Ambjörnarp
#1
23 januari 2009 - 21:19
Gilla
Funderar på att köpa ett par gtx skor och frågade killen i affären om dom fungerar att använda till Gtb. varvet på motionär nivå och svaret blev att dom är varma.

Vad tycker ni som provat gtx skor, är dom för varma vår och sommar.
2006 • Alingsås
#2
23 januari 2009 kl 21:31
Gilla
Jag har förvisso aldrig provat sådana skor. Men jag tycker att det låter som att det kommer att bli varmt. Jag skulle aldrig komma på tanken att ha löparkläder med goretex när det är varmt ute och skor lär väl ha ungefär samma effekt.
1977 • Mjölby
#3
24 januari 2009 kl 17:12
Gilla
Jag hade ett par goretex ett år som gick bra sommar som vinter men de jag köpte i år var ganska varma. Funkar nu i vinter, får se om det går när solen kommer fram. Ska testa att byta sulan mot en som svalkar. Jag köpte Goretex eftersom jag hatar att springa i blöta skor.
1957 • Linköping
#4
24 januari 2009 kl 17:47
Gilla

Jag har haft ett par Goretex (Asics) och upplevde inga problem med att bli för varm, har kört med dem genom ett helt år. Å andra sidan blev jag besviken med att de slets ut ganska fort, tyget nötades bort och fötterna blev blöta i alla fall!

Nu har jag köpt Saucony Goretex, hoppas att de håller bättre.
1975 • Nyköping
#5
24 januari 2009 kl 17:57
Gilla
Vad jag vet efter att ha haft några (vanliga) par Goretex-skor är att:

1 De ÄR INTE vattentäta - vill man ha det får man köpa gummistövlar
2 GoreTex ÄR INGET evighetsmaterial, det slits som allt annat.
3 De lämpar sig inte superbra i stark värme - vandringskängor ej inkluderade

Min spontana tanke är att du inte ska köra vinterskor under vår/sommar. Fotsvamp och annat gott kanske dyker upp som ett paket på posten.
Per Lindgren
1976 • Ambjörnarp
#6
24 januari 2009 kl 22:00
Gilla
Min erfarenhet är att om man med vanliga skor springer lite terräng är att att men vid första blöta grästuvan blir genomblöt och en annars njutbar löprunda blir förstörd, så det är alltså frågan om man vill bli blöt eller varm eller?
1975 • Nyköping
#7
24 januari 2009 kl 22:50
Gilla
tja, vad undrar du egentligen? Iom att du ville använda dem på Göteborgsvarvet utgick jag från att du tänker springa asfalt och då behövs inte goretex. Ska du springa terräng med dem så.. tja du får väl testa och se. De kommer inte att vara vattentäta hur som helst.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#8
25 januari 2009 kl 05:26
Gilla
Magnus:

Sen när är inte Gore-Tex skor inte vattentäta? Känns som falsk marknadsföring om de inte håller vad som lovas.

Jag har aldrig hört något om att Gore-Tex skor inte är vattentäta, och jag har jobbat ett antal år med just löparskor.

Är inte ute efter att sätta dit nån, men jag är nyfiken vart du har fått den informationen ifrån.
Martin Lind
1980 • Uppsala
#9
25 januari 2009 kl 10:28
Gilla
Till att börja med så har jag aldrig sprungit i löparskor med Gore-Tex, så jag kan inte svara på din fråga efter egna erfarenheter. Men...

Jag är generellt en stor fan av GoreTex, i jackor, byxor, vantar, mössor, och jag tycker det är ett överlägset material när man rör sig gående (typ vandring) eller touringcyklar lugnt.

Även om GoreTex andas (det är stor skillnad på att vandra i GT-jacka och icke andande jacka...) så andas materialet inte tillräckligt för att åtminstone jag skall hålla mig svettfri när jag börjar röra på mig i högre tempo. Man blir väldigt varm i goretexkläder om man jobbar hårt (eftersom materialet skall vara vattentätt, ånghålen får inte vara för stora, då kan vatten utifrån pressas in), vid högre ansträngning är det skönare med icke vattentäta material med större ånghål (typ windstopper). Personligen känns därför inte kombinationen GoreTex och löpning som något för mig.

Trots att jag generellt älskar goretex så har jag aldrig blivit vän med goretex i skor. Huruvida GoreTex har i skor att göra eller inte är ganska kärt ämne att debattera bland folk som vandrar mycket, en del menar att de som klagar på goretex i skor inte sköter sina skor tillräckligt (impregnering osv). Klart är dock att Goretexmembranet utsätts för oerhörda krafter i en sko som konstant böjs och vrids av hela ens kroppstyngd, något som inte en jacka eller ett par byxor i goretex gör. Jag har haft ett gäng vandringsskor i Goretex, men de har till slut (ca 1 år) börjat läcka. Om det är för att jag missskött skorna eller för att membranet spruckit av belastningen vet jag inte då jag inte brytt mig om att reklamera dem. Jag har hört från en del personer att Gore inte har livstids garanti på membranet om det sitter i skor (så som de har i jackor mm), men jag har inte fått det bekräftat (och inte heller letat information om det särskilt aktivt). Det kanske bara är en myt.

Slutligen då, Goretex i löparskor. Jag har aldrig testat, men heller aldrig känt behovet av det. Varför?
1) Springer man asfalt (eller torr packad snö) så har åtminstone jag aldrig frusit om fötterna (såvida jag inte använt bomullsstrumpor som blir blöta i regn, men det är ju enkelt att undvika). När jag springer blir jag varm om fötterna, men givetvis kan det variera för andra personer.
2) Springer jag ute i skogen så blir jag blöt av att jag trampar ner i myrar, bäckar mm. Vattnet rinner helt enkelt ner i skon ovanifrån, och då vill jag inte ha en vattentät sko som hindrar att vattnet rinner ut ut mina nu vattenfyllda skor. (där är ju inte heller vanliga löparskor så bra, eftersom de absorberar vatten i tyget och blir tunga och otympliga).

Men jag gissar att det är en hel del som springer i GoreTex skor och gillar det, så det vore kul att höra era erfarenheter. Vi är ju alla olika och har olika preferenser.
1975 • Nyköping
#10
25 januari 2009 kl 12:23
Gilla
Goretex är ju inte 100% tätt, jag får t ex behandla mitt regnställ som är ett GoreTex-ställ för att det inte ska bli blött. Samma med skor. GoreTex andas och därför kan fukt tränga in. Sätter du ner foten i en djup vattenpöl blir även GoreTexskorna blöta.

GoreTexkläder är inte lika med gummikläder
Viktor Johansson
1984 • Helsingborg
#11
25 januari 2009 kl 13:29
Gilla
Tyget utanpå blir kanske blöt men vattnet kan inte tränga igenom gore-tex membranet. Membranet står ju emot 25m vattenpelare åtminstone.
Åsa O
1978 • Stockholm
#12
25 januari 2009 kl 14:20
Gilla
Jag är nöjd med mina GoreTex skor. Även om det inte är ett 100% vattentätt material så är det stor skillnad mot vanlga löparskor. Kom precis in från ett 1 milspass i ett mycket blött Stockholm och jag är inte det minsta blöt om fötterna trots att jag klampat igenom alla vattensamlingar som kommit i min väg. Nu har ju jag inte sprungit i mina skor på sommaren så jag kan inte uttala mig hur varmt det blir, men eftersom jag haft dem i minus 7 grader och då inte varit det minsta kall ens från början så kan jag misstänka att det blir lite varmt att sprnga längr sträckor i varmare väder.
Victor Emilson
1984 • Stockholm
#13
25 januari 2009 kl 16:10
Gilla
Det finns lite olika Gore-Tex ju.

Det som återfinns oftast i skor heter ju Gore-Tex XCR. Och en en luftigare (luftigaste?) variant av den klassiska Tex:en.

På den klassiska så vet jag att de garanterar 30meter vattenpelare, vilket konstens alla regler räknas som vattentätt, du kan sitta på knäna utan att fukt tränger igenom dina byxor.
Jag har gjort en hel del vattenprov på löparskor med goretex just för att säkerställa ifall det är nåt hål osv..
Och då fyller man skorna med vatten och jag har självklart märkt ibland att det läcker, men då handlar det om att Gore-tex:en är söndersliten till exempel i tårna.

Men däremot så är det snustorrt de gånger det visar sig att tex:en är hel. Så jag skulle vilja påstå att det är ett vattentätt material, såvida man inte dyker ner till 30meters djup och springer.
1962 • Arvika
#14
25 januari 2009 kl 19:12 Redigerad 25 januari 2009 kl 19:13
Gilla
Jag har tidigare haft några par Asics Gore-tex skor. Har vid några tillfällen sprungit varma dagar mitt i sommaren utan att uppleva problem. I övrigt har mina hållit tätt mot vatten intill dess Gortexen nötts sönder på de ställen skon viker sig. Jag har använt skorna mest för att gå i och de brukar hålla för vatten ett halvår - sedan börjar de läcka för mig.
Ulf Olsson
1962 • Askim
#15
25 januari 2009 kl 19:54
Gilla
Jag skaffade ett par Nike Triax GoreTex i höstas. Perfekt när man inte vill trippa runt vattenpölarna. Inga klagomål på funktionen - en perfekt sko för vinterhalvåret. Men för att återgå till Pers ursprungliga fråga; om det inte är hagel o drivis i maj på Göteborgsvarvet så kommer skorna förmodligen att vara för varma. Jag har köpt ett par vanliga Nike Triax som jag kommer att byta till när det blir vår...
Agneta Nilsson
1971 • Helsingborg
#16
30 januari 2009 kl 23:04
Gilla
Jag har inga löparskor i GTX, men jag har ett par rejäla Viking GTX-skor, och de håller vad de lovar. De har fortfarande, trots regniga promenader, inte tagit in något vatten.
Per Lantz
1970 • TABERG
#17
20 februari 2010 kl 21:40
Gilla
Idag blev jag faktiskt lite imponerad över mina Nike Air Pegasus i Goretex. Först använde jag dem under 3 timmars snöskottning, bland annat i halvmeterdjup snö på garagetaket. Fötterna var kruttorra och varma hela tiden. Därefter 14 kilometers löpning i "snöbombat" landskap. Varmt och torrt hela tiden. De här skorna är grymma på att hålla en löpare på gott humör i snökaoset.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.