Löpning Övrigt 134 inlägg 3891 visningar

Lösspringande hundar

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#1
5 juli 2008 - 01:45
Gilla
Var ute och gick med brorsans hund (Jackrussel) idag och stod i godan ro och väntade på att han skulle kissa färdigt när två stora hundar plötsligt kommer framrusande ut ur skogen och attackerar honom. Ägarna befinner sig som vanligt en bra bit bakom hundarna som totalt ignorerar alla kommandon och tillrop. Själv försöker jag desperat skjuta bort dessa bestar meddans dom hugger och morrar efter brorsans hund. Hinner bara tänka "Vafan ska jag säga till brorsan?!" Som tur är så lyckas jag få tag på min hund och lyfta upp den från marken och sedan får ägarna äntligen tag på sina hundar. Efteråt är det den gamla vanliga visan "Dom är så snälla så!" "Dom har aldrig gjort så där förut!" "Jättekonstigt att dom reagerade så där?" Min brorsas hund är också väldigt snäll men det hindrar inte att jag alltid håller honom kopplad när jag vistas i närheten av andra människor och hundar.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
1973 • Täby
19 januari 2009 kl 23:03
Gilla
Sven Andersson - det måste vara skönt att klättra upp på en hög pidestal och tala högt om lag, ordning och korrekt beteende. Mycket, mycket tröttsamt argument. Den verkliga världen är ju lite mer komplicerad än så. De räcker inte på långa vägar att följa de regler som finns för att undslippa kritik från antihundmaffian. Ett exempel på det är t.ex att läsa den här tråden.

Mathias Axelsson - mycket enkelt. Sätt på koppel, gå ut, låt jycken göra det den ska, plocka upp det så inte Sven Andersson blir sur, gå in. Gör om proceduren så ofta som Jordbruksverkets riktlinjer föreskriver. Att rasta en hund är inte detsamma som att släppa dem lösa i lummig skog. Med hundälskare som dig som skriver "Tyvärr lär väl inge politiskt parti driva frågan om totalförbud av hundar" behöver hundarna inga fiender. Ok MA, jag fattar vad du är ute efter och jag ska inte dryga mig mer. Problemet är bara att ditt resonemang är lite bakvänt i mina ögon - förbjud hundar för att Jordbruksverkets riktlinjer är bökiga att följa. Hmmm, vore det inte lättare att ändra riktlinjerna så att de fungerar i den verkliga världen?

Hur som, det här har numera mycket lite med jogg att göra så det känns som att det är läge att lägga ner. Jag lär lunka vidare med mitt monster vid sidan och alltid retar man väl någon.
Ava
1958 • Lindome
20 januari 2009 kl 00:04 Redigerad 20 januari 2009 kl 00:06
Gilla
Mathias: Var står det att man inte får ha hunden lös 1 mars - 20 augusti?
Vill gärna följa bestämmelser men måste ha missat den biten?
edit: med lös menar jag alltså utan koppel
Johan I
1987 • Örebro
20 januari 2009 kl 00:33 Redigerad 20 januari 2009 kl 00:44
Gilla
Ava: http://www.jagareforbundet.se/news/fran_1_mars_maste_al.asp

"Om din hund är okopplad måste den befinna sig nära dig så att du omedelbart kan kalla in den vid behov. Den ska således gå "fot", inte 10 m bort! "

"Om du påträffar en lös hund ska du underrätta polisen."
http://www.umea.se/download/18.4410ccd11120b16057b800030251/Hund+i+naturen,+stadga.pdf

"En lösspringande hund i naturen får kopplas upp av markägaren, eller någon som företräder markägaren. Om hunden inte går att fånga in riskerar den att bli skjuten."

"Hundägare har så kallat strikt ansvar för sin hund, och kan till och med göras ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan tillfälligtvis har hand om den. I ansvaret ingår naturligtvis att känna till vilka lagar och regler som gäller."

Det Mathias hänvisar till verkar gälla i "Naturen", enl. Jaktlagen. Motionsspår borde väl räknas som "Naturen". Samt att skyltar/uppmaningar som finns vid motionsspåren borde så klart följas. Det står ofta att man skall hålla hundar kopplade inom området eller liknande. Ändå är hundar lösa...

Sen finns det väl säkert andra bestämelser som säger något om tätbefolkade områden och hundar. Men det är nog ofta lokala regler som gäller då.
Åsa O
1978 • Stockholm
20 januari 2009 kl 08:45
Gilla
Så vansinnigt tröttsamt med denna hets mot hundägare och hundar. Självklart finns det hundägare som inte tar sitt ansvar men sluta generalisera alla hundägare utifrån det. Ska hundar nu förbjudas från motionsspåren så vill jag förbjuda joggare från den udde i Bellevueparken i Stockholm där man FAKTISKT få ha lösa hundar. Ofta när jag släpper min hund där så hon ska få leka och springa lite eller träna avståndskommandon så kommer det en joggare och jag måste kalla in hennet, mycket störande för mig.
Mathias Axelsson
1975 • Örebro
20 januari 2009 kl 09:13
Gilla
Helt rätt AVA, i lagtexten står det inte KOPPEL men Naturvårdsverket gör tolkningen att det är koppel som gäller:
-
Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter, där det står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti.

Lagens syfte är att skydda de vilda djuren under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande. Källa: http://www.naturvardsverket.se/sv/Att-vara-ute-i-naturen/Allemansrattenen-unik-mojlighet/Vad-galler-enligt-allemansratten/Hund/
-

Själv så blev jag bara jagad av hiundar 2 ggr i fjol under träningspassen, ska se hur många gånger det blir i år...
Benny Ek-Williamsson
1975 • Göteborg
20 januari 2009 kl 10:31
Gilla
jag tycker om hundar, men höll för inte så länge sedan nästan att göra något ytterst dumt mot en hund: jag njöt av min joggng runda och underbar musik när jag plötsligt känner något vid benet och ett j***a skällande. JAg greps mer eller mindre av panik och hann tänka att jag skulle döda hundJä****n

Detta hade inte varit så lyckat, vare sig för mig, hunden och hundens ägare. JAg gillar hundar och speciellt de jag känner, men inte okända hundar som nafsar mig i benet oavsett om de vill leka eller inte. Min reaktion blir den eller jag. Det finns hur mycket skog och annan utrymme som hundarna kan vara i och springa i fritt men ijoggingsspåret är inte en sådan.

Vill tillägga att jag i söndags var ute och sprang med en kompis och hans hund. HAn hade den kopplad hela tiden fastän hans hund är väldigt väldresserad och skulle inte behöva kopplas. Det är respekt!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
20 januari 2009 kl 10:59 Redigerad 20 januari 2009 kl 11:02
Gilla
Henrik P - tack för underbara inlägg =).
Intressant att hundar rör upp så mycket känslor. Nedärvd vargskräck?
edit.
Har svårt att förstå att man har sin hund okopplad i ett motionsspår (typ elljusslinga antar jag menas) Verkar urbota ogenomtänkt och dumt/respektlöst.
Thomas
1987 • Uppsala
20 januari 2009 kl 12:17
Gilla
Det här tycker jag är ett fint exempel på den svenska mentaliteten, omvärlden måste visa hänsyn till mig. Enbart JAG MIG MITT! verkar existera i huvudet på folket i det här landet, tyvärr.

Om DU är hundrädd, eller bara inte tycker om att bli jagad av hundar ska DU hålla dig borta för JAG har rätt att ha min hund lös här!

Visst, det står inte uttryckligen i lagen att hunden ska vara kopplad, men vad är då "koll på sin hund"? Att hunden springer fram och är 10 meter ifrån personen när den på kommando stannar? Hundägaren tyckte säkert att det var bra, han är ju så snäll vill bara hälsa lite och dessutom stannade han på första ropet...
Undra om den som nästan blev påhälsad tyckte att hundägaren hade så bra koll...

Inse att ni inte är ensamma och att DU måste anpassa dig efter andra, inte tvärtom!
1975 • Nyköping
20 januari 2009 kl 13:10
Gilla
Hela debatten är korkad. Det är enkelt:

Hundar ska inte rastas på våra motionsspår - end of story.
1973 • Täby
20 januari 2009 kl 13:15 Redigerad 20 januari 2009 kl 13:18
Gilla
Thomas K - kan du visa någon här som tycker att det är ok att hundar jagar människor? Ingen här tycker det, ingen här har argumenterat för det. Däremot har du och åtskilliga andra hävdat det så ofta att ni verkar tro på det själva.

Nu är det så här att hundar är tillåtna i Sverige. Det är dock rimligt att man som hundägare anpassar sig till folk med hundfobi - till en viss gräns. Det går INTE, som du verkar vilja, att som hundägare förutsätta att varenda person man möter är hundrädd. Det är praktiskt omöjligt. Det går inte att byta sida på trottoaren varje gång man möter en människa eftersom det råkar finnas människor även på den trottoaren - och bilar på vägen - och folk i parken bredvid - och folk som precis kommer ut ur trappuppgången osv... Även hundfobiker måste bidra med lite uppmärksamhet, men enligt dig verkar bara hundägare ha skyldigheter. Om det ska dras paralleller till svensk mentalitet är det nog besattheten att åtminstone i fina ord försöka anpassa allt efter den svagaste länken hur verkningslöst det än må vara.

Magnus A - mycket intressant inlägg. Bra bidrag!

Maria A - någon måste ju vara på jyckarnas sida. Att gnälla på hundar verkar ha blivit svenskens nya favoritsysselsättning efter internetporren, eller nåt.
Åsa O
1978 • Stockholm
20 januari 2009 kl 13:19
Gilla
Thomas: Att ha koll på sin hund när den är lös innebär för de allra flesta hundägare att man kan kalla in den innan den har hunnit springa fram till någon. Du ska inte ha hunden längre ifrån dig än att du hinner kalla på den och den hinner reagera innan du möter eller kommer ifatt andra människor. Detta kan vara svårt i mycket kuperade motionsspår varpå jag håller med om att där bör hunden vara kopplad om du inte har den löst gående fot. Jag håller som hundägare med om att det inte är ok att låta hunden springa fritt vind för våg. Det är inte uppsakattat av hundägare heller, jag vill tex inte att lösa hundar ska springa fram till min hund när hon är kopplad.

Och vad gäller egosimen så är den vida utbredd även bland många joggare. Blev senast i söndags utprejad i skogen när jag mötte två joggare i bredd på ett motionsspår. De hade ingen avsikt att lämna plats för mötet utan bara ångade på i bredd. Hänsyn?
1975 • Nyköping
20 januari 2009 kl 13:36
Gilla
Henrik, behövs inte mer än så. Motionsspåren är väl först och främst till för människor som på något sätt motionerar?! Dåså. Att gå promenader med hunden hör inte hemma där och speciellt inte då ganska många ogillar/är rädda för hundar.

Men det är ju som med allt annat, man gör som man vill och visar 0 empati. Man fortsätter skrämma löpare i motionsspåren för att "man har rätt att vara där"...
1973 • Täby
20 januari 2009 kl 13:53 Redigerad 20 januari 2009 kl 13:57
Gilla
Magnus - motionsspår för människor. Hmmmm. Med ditt resonemang är väl skogen till enbart för djuren, men försök säga det till älgarna i jakttid.

Tur att du är en sån empatisk person att det räcker för oss båda. Synd bara att din empati inte räcker till de personer som bor i de 550.000 hushåll med hund som finns i landet. Att överhuvudtaget blanda i empati i den här debatten tyder på att något annat saknas och jag vet vad det är - argument!

Fan, jag glömde bort att jag skulle lägga ned den här löjliga debatten. Synd att det finns så många rädda människor som Magnus bara. Oj, jag glömde visst att jag inte kunde känna empati, så det måste varit något annat.
Åsa O
1978 • Stockholm
20 januari 2009 kl 15:31
Gilla
Så Magnus du tycker inte att promenad med hunden är motion? Med andra ord så om man inte kan springa så har man inte i spåren att göra? Då får man ju hoppas att det inte är några joggare och springer på cykelvägarna för de har ju inte där att göra. Är väl lika bra att förbjuda löpning på trottoarer också det finns säker människor som ogillar att bli omsprugna av flåsiga löpare i bredd. Listan kan göras oändligt lång eller så kan alla försöka visa hänsyn även de som ogilla hundar och faktiskt acceptera att det finns ansvarstagande hundägare som har sina hundar kopplade när de går i motionsspår.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
20 januari 2009 kl 15:37
Gilla
@Åsa: "Ska hundar nu förbjudas från motionsspåren så vill jag förbjuda joggare från den udde i Bellevueparken i Stockholm där man FAKTISKT få ha lösa hundar. "

Att hundar får vara lösa betyder inte att de kan springa utan kontroll. Bellevue är inte en rastgård som t ex Hundöarna (mycket bra ställe fö), utan en park för människor *och* hundar, fast utan kopplingstvång.
Du behöver inte kalla in din hund för mig när jag kommer springande där, så länge jag kan springa utan att bli jagad eller nafsad av din hund.
Du behöver inte heller kalla in din hund när jag kommer med min, så länge din hund kan uppföra sig, och inte börjar jaga eller bråka med min ;)

Enkelt; respekt och hänsyn!
Åsa O
1978 • Stockholm
20 januari 2009 kl 15:48
Gilla
@Mikael: Håller med dig fullt ut. Respekt och hänsyn kommer man långt med. Självklart tycker jag att man ska kunna jogga på udden i Belevue utan att bli jagad och nafsad av hundar men man får acceptera att de kan finnas lösa hundar där. På samma sätt som jag tycker att personer som ogillar hundar får acceptera att dessa kan dyka upp även i motionsspår, då kopplade såklart.

Och trots att jag litar på min hund så är jag restriktiv med att ha henne lös i och nära stan just av respekt för de som är rädda för hundar. Passar istället på att låta henne springa lös när man är på mer hundvänliga platser.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
20 januari 2009 kl 15:58
Gilla
Då är vi ju helt överens! Vi ses i Bellevue (eller på Hundöarna)!
1975 • Nyköping
20 januari 2009 kl 17:58
Gilla
Ni blir skitsura och börjar vifta med näven i luften, det är kul.
Åsa: Nej det tycker jag inte. Det kallas för "rasta hunden" och ingår inte i motionsboken. Du kan rasta din hund nån annanstans. Allt för många tror att spåren är "wild nature" och frikopplar där sina hundar. Bara för att du är en bra hundförare så blir inte alla det.

Jag är inte överdrivet rädd för hundar, vart du Henrik har fått det ifrån, men jag känner de som är det. Apropå argument så har jag inte sett ett enda för att det ska vara ok att rasta sina hundar i motionsspåren.

Jag kan tycka att det hade varit ok OM ALLA som gjorde det var ansvarstagande, hundskitsupplockande individer som alltid höll sina djur kopplade i spåret, men eftersom att vi inte bor i en perfekt värld så är det inte på det viset. Hur många hundskitar ligger det inte och "Skräpar" och hur ofta går inte "Buster" okopplad i spåret...

Argument för att rasta hundar i motionsspåret: Inga. Rasta hunden någon annanstans.

Argument mot att rasta hundar i motionsspår: Hundskräck. Många anser att det är OK att släppa hunden lös i spåret för det är ju "i naturen". Hundskit på de dyra löparskorna, med mera.

Kom inte dragande med älgens rättigheter nu... Det handlar ju om att ganska många blir förbannade/rädda/upprörda/xx när det kommer lösspringande hundar i löpspåren. Det är inte OK.

Alltid kul, som sagt, när det blir personangreppston på debatten. Det är då man känner att debatten är på väg att nå en ny nivå.
Åsa O
1978 • Stockholm
20 januari 2009 kl 20:37
Gilla
Magnus: Självklart blir det personligt när det är ditt resonemang jag anser vara trångsynt. Det innebär inte att jag har något emot dig som person, det kan jag inte då jag inte känner dig, jag tycker endast att ditt resonemang är underligt. Jag pratar inte heller om att rasta hunden som för mig betyder att ta ut hunden för att låta den göra sina behov. Jag pratar om promenader eller för den delen även joggrundor i motionsspår där man tar med hunden för att den ska få motion samt att du själv ska få sällskap. Det är inte samma sak som att rasta hunden. Dessutom skriver du nu om lösspringade hundar och jag har ingenstans i mina inlägg hävdat att det är ok att låta sin hund springa lös i motionsspår. Jag har endast opponerat mig mot åsikten att alla hundar, även kopplade, skulle förbjudas i motionsspår. Det är en väsentlig skillnad.
Otto Graffner
1971 • Frillesås
20 januari 2009 kl 22:13
Gilla
Jag är hundägare. Hade tidigare en Boxer - en stor hund (dog) som många visade respekt/rädsla för. Har idag en Cavalier - en liten "gullig" sak som nästan ingen bryr sig om att den är lös. Det är därför svårt att tala svart/vit om hur vi hundägare med hundar skall uppträda i samspelet med icke hundägare. Det är även förbjudet att gå mot röd gubbe eller att åka gratis på spårvagnen.

Hunden är min vän och följeslagare i löpningen. Det är mitt ansvar att behandla alla obekanta människor som om de var hundrädda. Stor eller liten hund spelar ingen roll - så är det.

För er som besväras av lösspringande hundar: Kicka till dem! Markera tydligt mot hunden att den inte är önskad och att beteendet är fel. Jag är hundägare och har själv markerat mot hundar till vissa ägares tacksamhet.

Till er som är hundrädda och har drabbats: Jag förstår er och ber om ursäkt å våra vägnar och hoppas att vi anstränger oss lite till!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.