Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 810 visningar

Tips på trailskor

1963 • Solna
#1
23 augusti 2024 - 16:20
Gilla
Hej ! Har börjat springa lite trail igen och är sugen på att skaffa nya trailskor. Har provat Brooks Cascadia 17 ( hemma för påseende just nu) men dels verkar min häl ha lätt för att glida uppåt och tappa taget i dessa skor, samt att jag föredrar en sula som kan böja sig vid trampdynan. ( Eller har kanske alla trailskor stela sulor? )
Känns lite skumt när sulan är helt stel men jag har inte haft trailskor förut.

Så vad gillar ni för trailskor, gärna med rejäl djup häl-inslutning och någorlunda böjbar sula.

Tack på förhand !
#2
24 augusti 2024 kl 07:43
2 Gilla
Först måste du ange mer exakt vilken typ av trail du tänker springa på. Trail är ett väldigt brett begrepp. Å ena sidan kan man se amerikanska skotestare vara ute och springa "trail" och underlaget ser ut som en mindre grusväg eller i värsta fall ett sämre svenskt elljusspår.

Motsatsen kan tex. vara trailloppet jag sprang utanför Uppsala för någon vecka sedan. Extremt stenigt och allmänt bökigt. Där hade det inte funkat med de platåskor som är så populära just nu.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#3
24 augusti 2024 kl 07:53
1 Gilla
Ett par trailskor som har bra hälgrepp och som är bra allround är Hoka Speedgoat. Nu har version 6 kritiserats litet för materialet i mellansulan, så hittar du ver 5 sägs det vara ett bra köp.
1963 • Solna
#4
26 augusti 2024 kl 16:14 Redigerad 26 augusti 2024 kl 16:16
1 Gilla
Till nr 2: Med trail menar jag ett spår som Ursvik extrem i Stockholm - mest stigar med en del rötter (som jag gärna snubblar på när jag blir trött). Branta backar och korta besök på vanliga motionsspår. Där gör jag en stor del av mina trail-rundor.

Till nr 3: Vad bra, tror jag beställer hem ett par och känner på dem på löpbandet. Har även fått tips om Salomon SpeedCROSS 5 så jag har ett par sådana på ingång oxå.
#5
27 augusti 2024 kl 20:07
1 Gilla
#4: Speedcross är rejäl "overkill" för Ursvik Extreme. Jag har tränat en hel del där i vägskor och det gick alldeles utmärkt - fast det var innan vägskor blev platåskor. Speedgoat är definitivt ett bättre val om du vill ha trailskor.
Själv använder jag Speedcross för orientering.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#6
28 augusti 2024 kl 08:15
1 Gilla
Jag har Hoka Speedgoat 5, väldigt nöjd med dem.
Matilda Sandström
1980 • Taberg
#7
28 augusti 2024 kl 08:59
1 Gilla
Har testat många trailskor genom åren!
Just nu har jag fastnat för Hoka Zinal 2, de är helt fantastiska!
Har ett par Hoka ATR oxå men tycker de är lite för mjuka om underlaget är lerigt.
Icebug Acceleritas grymma vid grisiga förhållanden. Men de är mer en orienteringssko.
1963 • Solna
#8
28 augusti 2024 kl 09:07
Gilla
Oj, vad bra att veta, Tyckte att Salomon Speedcross kändes väldigt annorlunda från tidigare skor jag har prövat. Svårt att beskriva. OK så de är framförallt för att springa utanför stigarna i obanad terräng om jag förstår dig rätt.

Jag har ju sprungit Ursvik extrem ett antal gånger i vanliga asfaltsskor och det funkar rätt bra. Lite feg i vissa utförslöpor, särskilt om det är blött och lerigt. ( Har nästan glömt hur det känns!)

En sak som känns fantastisk med att springa kuperat och med rötter och stenar är att fötter, vader, knän höfter och ben får sig en rejäl genomkörare. Får en känsla av att men använder hela registret av löparmuskler. Antar att jag vill ha en sko som gör att man vågar trycka till ordentligt, få kontakt med marken och våga lite mer helt enkelt. Tack för era tips.
1971 • Nykvarn
#9
28 augusti 2024 kl 09:54
1 Gilla
Just Salomon har ju ett brett utbud av skor, jag använder en trevlig sko, Sense Pro4, som med dagens mått mätt är tunn men inte lika tunn och hård som t ex Icebug Acceleritas, markkontakten är fin och dobbarna erbjuder en del fäste samtidigt som det finns lite dämpning också. Dock hittar jag inte modellen längre på Salomons hemsida så den kanske har utgått vilket vore synd. Craft har ju också vuxit i popularitet de senaste åren så det kan vara värt att kolla deras modeller också. Förut använde jag Hoka Torrent, men den är numera för smal i lästen för mig, vilket också gäller Hoka Zinal och Speedgoat, på dem måste jag gå upp i storlek och då blir skon lite för lång.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.