Löpning Övrigt 24 inlägg 6588 visningar

Jogga med hund

Lotta Jarbo
1991 • Malmö
#1
22 december 2008 - 12:55
Gilla
Hej på er alla!

Jag undrar lite hur ni med hund tränar.
Ni som satsar inför tävlingar- varierar ni med hundjogg och ibland satsande löpning för er själva?
Hur långt springer ni med era hundar? Vart springer ni? Underlag?

Min 3½ år gamla labbe hänger med ibland. Men samtidigt är jogging bara en träningsform som jag gjort som "ifyllning" till övrig träning, om man kan uttrycka sig så. Nu tänker jag mer satsa på löpning- o ha det som "huvudform".
Nu när jag inte sprungit på någon vecka(hemsk vinterförkylning), och börjat komma igång igen sprang jag en 5 km runda med doggen(Hunden har jag inte haft med mig på mycket länge.)
Jag sprang nämligen mer med honom när han var yngre- tiden då han slutat växa. Men sedan blev han lite latare... Nåja, igår var han väldigt pepp av sig, vilket gav mig vidare funderingar på framtid träning tillsammans med honom.
Eftersom vi bor ii Malmö har jag svårt att hitta vägar med hund(ingen härlig skogsmark vad ögat kan se, dessutom är jag ingen bilist)- jag vill inte slita hans leder på asfalt. Så, igår sprang jag ner i alla gräsdiken vi kunde få tag på(vilket trotsallt blir ganska många då asfaltsväg oftast följs av en remsa gräsväg). Han vägrar springa i dem själv, springer helst där jag springer. Dessutom funderade jag på bälte runt midjan. dö segt att hela tiden hålla armen uppe för kopplet. Är det någon som använder sig av detta och vet hur man får tag på det? Brukar koppla ihop kopplet runt midjan på något finurligt sätt, men det är ju inte en skönhet.

Allmänt intresserad av hur ni tränar med era hundar!
God Jul!
Lotta
< < < 1 2 > > >
1955 • Sandviken
#21
24 december 2008 kl 18:53
Gilla
hejsan! Ja att springa med sin hund är toppen. Själv hade jag två springer spaniels som fick hänga med på en hel del pass. Men under sommartiden var det knappast någon ide att ta ut dem, vid kyla på vintern gick det hur bra som helst. Nu var mina hundar så följsamma att de kunde vara lösa i princip överallt fast man fick välja plats så man inte störde folk med dem.
Helt klart funkade det bäst då de var lösa, i koppel var det inte ett dugg roligt för dem.
Solveig F
1989 • Örebro
#22
25 december 2008 kl 12:27
Gilla
Sven, det var inte så jag menade. Det var mer att folk inte följar alla lagar som är gjorde till punk och pricka.
1973 • Åkersberga
#23
25 december 2008 kl 23:34 Redigerad 25 december 2008 kl 23:36
Gilla
Karin; jag förutsätter att Maria har röntgat sin hunds höfter innan hon springer så där långt och mkt med den, det antar jag föresten att alla i denna tråd har gjort! Eller hur Maria och ni andra?

Jag spinger också i princip alla pass med min ena storpudel Indra. Även jag har henne alltid lös, mestadels springer vi i löpsspår. Vi springer mot övriga joggare så vi ser när de kommer. Jag behöver inte längre ropa in henne utan hon vänder självmant när hon ser en människa komma emot oss, slickar sig runt munnen och kommer in i fotpositionför att få godis =) Än har vi aldrig fått skäll men så är hon också väldigt väuppfostrad samt att pudel skrämmer färre människor än en rottis ex!

I dag sprang jag, med mina mått, långt - 15 km och mestadels på bilvägar så då fick Indra springa 5 km med husse i skogen i stället.

I vårt fall är det lite speciellt eftersom Indra har en missbildning i en ryggkota samt nu med tiden fått kraftig artros i ena knät. Hon får dock fortfarande följa med på joggingturer eftersom det är det absolut bästa hon vet! Hon ser direkt om någon tar fram pulsklockan eller ens sportbh:n! Dock så springer jag inte mer än 10 km med henne samt inte på asfallt. Tycker också att det är bättre för deras kroppar om de kan vara lösa och anpassa tempot själva. Då kan de variera gångart och detta måste slita mindre på dem än monotont trav km efter km.

Kort på Indra ser ni i min profil =)
Sandra S
1976 • Trelleborg
#24
26 december 2008 kl 16:30
Gilla
Jag har joggat med en Curly Coated Retriver när jag skulle igång allra första gången i starten av 2007. Ägarinnan till hunden hade ett lätt bälte i neopren och sele till hunden som jag lånade. Jag drog följande erfarenheter som jag kommer använda när jag får min egen hund och den är stor nog att följa med:

Sele och bälte är suveräna hjälpmedel. Du har koll på hunden men har armarna fria och kan springa som vanligt. Dessutom kan du låta hunden dra lite i selen i exempelvis uppförsbackar. Det är bra träning för hundens rygg och skuldror och du får lite hjälp och tappar inte tempot ;0)

Förutom att du har koll på var din hund är om den är kopplad så fick jag otroligt bra kontakt med hunden jag sprang med. Jag behövde inte hålla på att tjafsa, ropa och kommendera. På ett par gånger så fick vi till ett bra samarbete där hon följde mycket fint vid min sida och höll god kontakt med mig. Andra du möter är också tacksamma för att hunden är kopplad. Det finns faktiskt hundrädda människor i löpspåren som också har rätt att träna utan att ha hjärtat i halsgropen av rädsla - de vet inte att din hund är snäll...

Rasta av hunden ordentligt innan om du springer iväg. Det blir så mycket enklare om hunden bara behöver fokusera sig på att hålla din takt och du inte måste stanna stup i kvarten den första kilometern.

Leta upp bra rundor innan du ger dig ut med hunden. Jag hade ett par infall där jag skulle "testa en ny väg" som ledde mig hur långt som helst med en trött vovve och promenad hem.

Bygg upp hunden långsamt! Ägarinnan till hunden jag lånade, sade att den hade bra kondition och jag är ingen snabb löpare och var det definitivt inte när jag satte igång att springa igen för första gången på 12 år. En snigel hade med lätthet tagit sig förbi mig. Men vovven var så trött så trött efter rundorna och jag vågade inte öka på trots att jag hade orken. Visa raser går på envishet så se till att vovven också har förutsättningarna för att springa rundan ni ska ut på.

Glöm inte reflexer på vovven! Selen hade reflexmaterial påsytt och jag brukade komplettera med en ljusstav på vovven samt reflex på kopplet från selen. Där vi sprang fanns det inga lampor alls och reflexväst och blinkande reflex på mig själv var standard. Se till att hunden också syns!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.