Löpning Tävlingar & Motionslopp 8 inlägg 473 visningar

Backen i OS-maran

Oliver
1984 • Göteborg
#1
16 augusti 2024 - 15:21
Gilla
Hur pass brant var backen egentligen?

Finns det någon backe i Göteborg som är likvärdig?

Backen från Liseberg upp till Hotell Panorama?

Karibou
1976 • Sundbyberg
#2
16 augusti 2024 kl 16:02 Redigerad 16 augusti 2024 kl 16:08
1 Gilla
Bild uppladdad av Karibou
Där är sista backen vid km29.
Finns absolut ingenting i Götet eller Stockholm som kan jämföras med detta.
Har sprungit SF marathon för ett tag sedan och då finns en rejäl backe för att gå upp på bron. Den var inte lika svår som denna. Samt SF backen kom ju efter några km, när i OS banan var denna efter 2.9 mil... OCH en lång back på 5km mellan 15 och 20km. Inför SF mara tränade jag att springa upp till Älvsborgsbron från vattennivån, sedan fram o tillbaka. Det räckte långt. Inför OS mara för alla körde jag fram o tillbaka på Sthlm broar... men nu inser jag att dessa är alldeles för lätt jämfört med OS bana!!!

Backen från Liseberg till Hotell Panorama är lätt som en plätt jämfört med backen 15-20km... Tycker jag iaf. Ok, inte superduperlätt, men den går ju att springa på enkel sätt eftersom den är ju "rak upp". Inga små sväng osv... och absolut inte jämförbar med andra backen från km29.

Tänk på att de också sprang under varma förhållande (jag sprang mitt i mörkret och lite varmare (25-28C) än herrarna, men utan sol alltså). Detta gör att backarna blir lite extra jobbiga...

Sprang båda backar på löpbandet (körde iofs 4km backe inte 5 innan 1km lugnt och sedan denna backe på 13%), och det var inga problem att springa (även om jag var långsam). Svettigt, jobbigt, men det gick ändå.

Hade räknat tappa 30sec/km på den långa backe (dvs snitta 5:30) och det blev mycket långsammare. Backen är inte rakt. Ibland var det en liten höger sväng och hop! 5-10m direkt och hop ! Svänga igen till vänster. Sedan var det några 100m "plat" och sedan upp igen.

Hade frågat Szalkai kring dessa backar och var jag kunde träna i Stockholm, och han svarade att det fanns inget som är lika dessa två backar, varken i Stockholm eller Göteborg...
Andra backe jämfördes med flera Heartbreak hills (Boston marathon) i följd... och mitt minne av Heartbreak hill var att det var jobbigt men görbar... Inte här 🤣 Var själv besviken att faktiskt gå hela vägen upp. De som sprang var helt trötta längst upp och orkade inte mycket i nedförsbacke.

Så otroligt kul att se herrarna och damerna skorna dessa backar. De har helt annorlunda approach.

Voilà. Tänker själv undvika lopp som kommer att kunna dessa backar i framtiden... men det var verkligen en upplevelse "once in a lifetime" 🌟🏃🏽‍♀️🦋
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#3
16 augusti 2024 kl 16:26
Gilla
Det jag kan bjuda på i Göteborgsområdet i form av jobbig backe är i Partille. Tingsvägen från Gamla Alingsåsvägen och uppåt är både lång och brant. Inte som i Paris, men jag tror att man kan få till ungefär 2 km uppåt där det skiljer ungefär 100 hm mellan lägsta och högsta punkt.
Oliver
1984 • Göteborg
#4
16 augusti 2024 kl 16:26
Gilla
Tack för utförligt svar.

Utifrån bilden du bifogat verkar det trots allt finnas partier (50-300 m) med "ganska" flacka partier på 1-3 % där man kan "vila". Men det kanske är en illusion.

Om din utsago stämmer skulle jag nog klassa Tolas 2.06 som ett världsrekord i sitt slag och även Suldans 2.11 måste vara personligt rekord sett till prestationen. Alla s.k bergslöpare, traillöpare och sky-löpare eller vad de nu kallas kan slänga sig i väggen.

Har du sprungit i Safjället?

Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
16 augusti 2024 kl 17:34
Gilla
Alla är olika och upplever saker på olika sätt. Finns en annan köpare på jogg som sprang loppet och han kom I mål en timme före mig. Antar att hans upplevelse var helt annorlunda🚀

Jag kollade på herrarnas lopp under eftermiddagen medan jag väntar på vårt lopp. Backen såg jobbig ut, men sättet Tola tog den var världsklass! På söndagen hade damerna lite svårare än herrarna , tyckte jag. Men starka var de ju.

Vet ej hur det skulle bli på en flak bana. Men Tola är väl 2:03- löpare, eller? Jag tror inte att han tappade så himla mycket på backarna, men på nedförsbacke var han riktigt snabbt.
Suldan såg ut att kämpa mer, som många andra. Hade kom på franska löparna också. Och loppet var inte slut vid sista backen, men Tola vann mycket där. Stark var han vid 36.5km och lika stark vid mållinjen.

Denna backe är kännd i Paris-Versaille loppet, och gör det jag har läst och hört, ingen verkar tycka att den är lätt o enkel. Men visst, traillöparna verkar gilla denna mer än asfalt löparna 😆

Tänker att Tola sprang 3 minuter långsammare, fransmännen #16&20 sprang 5 minuter långsammare än deras snabba lopp i Valencia. Det finns noll jämförelse mellan dessa lopp. Vissa kan springa snabbare med upp och ner bana, andra på flak... Jag hade räknat 15-30min långsammare än på flak (då träffade jag för 3:05-15 mara).

Och ja, det fanns först en backe på typ 5-600m, sedan det planas ut, och sedan upp igen. Nedförsbacke var inget lätt för oss i mörkret, men på dagtid sprang de ju mycket snabbare. På dam sida var det nära att de ramlade. Och de slang inte på samma sätt som herrarna heller (ja... jag har kollat en del på loppet efteråt också , samt utbyte med några OS-löpare 🤪)

Har inte sprungit Safjället. Vad är det?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#6
16 augusti 2024 kl 17:36
1 Gilla
Tror att jag har cyklat denna backe några gånger. Lovar att den är jobbig, men ändå enklare än i OS loppet. Vägen i Partille är ju stor, och den går upp ganska smooth/steady. Skulle jämföras mer med den första backe i OS lopp, men kortare.

Eller? 🤔
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#7
16 augusti 2024 kl 17:54
1 Gilla
Jag tror att "min" backe i Partille alls inte är lika jävlig som den i Paris, men tror ändå att det är den värsta i Göteborgsområdet. Men på den punkten är jag öppen för andra värre backar!
Karibou
1976 • Sundbyberg
#8
16 augusti 2024 kl 17:59
Gilla
Hé hé hé... Jag håller med dig. Denna backe kan absolut stå på listan av Värsta backe i Göteborgsområdet.

När jag tänker på det, det finns en backe vid AstraZeneca där en skylt visar 13% (om jag kommer ihåg rätt). Har försökt cykla den och det var inget lätt. Men inte sprungit... tror jag inte. Kommer ej ihåg hur lång/kort den är heller 🤷🏽‍♀️
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.