Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 452 visningar

Plantarfasciit-/ruptur?

Li
1987 • Göteborg
#1
12 augusti 2024 - 14:29 (Redigerad 12 augusti 2024 - 14:29)
Gilla
Hej!

I början av juni började det plötsligt göra ont under höger häl, på insidan strax mellan övergång hålfot/hälben, vad jag förstått typisk lokalisation för plantarfasciit. Jag kan inte minnas att jag hade några känningar i området innan dess. Försökte löpa på ett par veckor i Hooka skor som lindrade besvären men då det bara blev värre fick jag lägga ner löpningen och har sedan dess gjort alternativ träning, ffa rodd och cykel. Igår tyckte jag att det började kännas bättre och försökte mig på en stilla jogg på bandet. Gick bra till en start men efter några kilometer började det göra ont under hälen igen. Ingen smäll-smärta men snabbt stegrande. Efter detta har jag knappt kunnat stå på hälen. Min fråga är nu om detta kanske är mer en ruptur än ren mikrodegeneration som jag nu slitit upp igen och om det finns någon bra på området man kan gå till i Göteborgstrakten? Att bara vila och försöka stretcha/massera hjälper ju tydligen inte….🙄

Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
13 augusti 2024 kl 09:54
1 Gilla
Om du är bredd att beta en slant så kan jag rekommendera https://www.citysjukhuset.se/ortopedi/
Michael Svensson (se längst ned på sidan) fixade mitt Mortons neuroma i ett nafs. Han är också läkare för Frölunda Hockey. Således bör han kunna fötter (mycket fotproblem med trångs skridskor).

IFK kliniken har duktiga sjukgymnaster (ordinarie taxa) https://www.ifkkliniken.com/kontaktinformation
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
13 augusti 2024 kl 10:40
1 Gilla
Det låter som en typisk Plantar fasciit. Som med alla överbelastningsskador, over use som man mer träffande säger på engelska, inte akut dragit sönder, tar det väldigt lång tid om man bara vilar.
Läkningen påskyndas kraftigt om man gör rätt sorts styrketräning under löpvilan, s k crab walk rekommenderas starkt. massage och rulla golfboll kan hjälpa genom att stimulera blodtillströmningen, dessutom kan viss stretch (t ex av vadmusklerna och att böja foten uppåt till smärtgränsen) ha effekt liksom hälkilar då man avlastar den ständigt närvarande belastningen vid gång. Men ett billigt besök på IFK-kliniken är nog väl investerade pengar.
1971 • Nykvarn
#4
13 augusti 2024 kl 11:21
2 Gilla
Håller med om att det låter som klassisk plantar fasciit, det är typiskt att smärtan debuterar utan förvarning. En större ruptur av senstråken tror jag inte på, det är otroligt kraftigt men plantar fasciit är ju mikrobristningar i senstrukturen och de kan säkert vara av olika grad, till skillnad från faktiskt hälsporre där det faktiskt bildats ett utskott av brost för att skydda senfästet.

Jag hade en lindrig variant för några år sedan och det finns många tidigare trådar i forumet om PF, låter bra att ta hjälp av någon i närområdet, råden och behandlingsalternativen för PF verkar skilja sig åt lite.
Li
1987 • Göteborg
#5
15 augusti 2024 kl 12:30
Gilla
Ok, tack för svar!
Ja, det verkar verkligen vara olika saker som funkat bäst för olika individer men att bara ”vänta ut” låter som det absolut minst verksamma så jag ska absolut ta och boka tid hos någon av ovanstående! Dessa överansträngnings-/utmattningsskador är onekligen löpningens trista baksida men men. Tack för tips och råd!👌🏻
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.