Löpning Avancerad träning 17 inlägg 1734 visningar

Pulsslag/km

Svealand
#1
16 november 2023 - 19:37
Gilla
Jag har testat att springa med pulsmätare några pass nu efter att inte ha använt den funktionen på klockan under många år. Jag roade mig med att räkna ut hur många pulsslag/km jag haft i några olika tempon och över olika distanser. Än så länge har jag inte så mycket data, men av det jag har hittills så är det en del saker som förvånar mig lite.

Jag tänkte höra om det är någon av er som använder pulsmätare som har reflekterat över det här mätetalet och om hur man ev. kan använda sig av det. Det jag gör när jag räknar ut det är i princip bara att multiplicera HR-avg (antalet slag/min i snitt under passet) med tempot (min/km) så får jag antal pulsslag/km.

Då jag promenerade fick jag 800 slag/km. Idag sprang jag 8k i 5:45-tempo och fick då 704 slag/km. Igår och i förrgår sprang jag kortare sträckor i lite högre tempo, 5k i 5:14-tempo samt 4k i 4:59-tempo. Båda dessa pass fick jag 688 slag/km. Det jag är förvånad över är främst att jag har lägre antal slag/km då jag rör mig snabbare. Det borde tyda på att jag har bättre "bränsleekonomi" då jag rör mig snabbare, dvs. jag förbrukar inte lika mycket syre/km och därmed inte heller lika mycket energi/km.

Dock verkar det som att när jag kommer upp till ett visst tempo så är antalet slag/km mer eller mindre konstant (688 slag) oavsett tempo/distans. Det senare kan ju stämma med att det finns ett approximativt linjärt samband mellan löphastighet och syreupptagning. Detta enligt boken (Puls- och laktatbaserad träning, Johnny Nilsson, SISU Idrottsböcker, 2002, s. 40). Jämför då man kör bil och bränsleförbrukningen/km är ungefär densamma oavsett hastighet, inom ett visst spann.

Jag hade trott att jag förbrukar något mera syre (energi) / km om jag rör mig snabbare. Det är nämligen vad som antyds i en urgammal bok jag har om löpning (Löpning- från jogging till maraton, James F. Fixx, Wahlström & Widstrand, 1979). Där står på s. 99 följande:

"Det är också egendomligt att den hastighet med vilken man springer har mycket liten effekt på hur många kalorier man förbränner. En person på 75 kg som springer en kilometer på fem minuter använder 72 kalorier, medan samma person om han springer på sju minuter använder 68 kalorier."

Ovanstående går ju tvärt emot den empiri jag har fått fram ur mina data. Det ska tilläggas att bansträckningen jag sprang/gick vid de olika tillfällena var i princip samma. Naturligtvis kommer man att förbruka mer energi/km och fler pulsslag/km om man kör en tuff backig bana i obanad terräng än om man kör ett pass på en platt 400-metersbana.

En annan sak jag funderar över är om det här kan vara ett vettigt verktyg att använda för att bedöma om man är utvilad eller om man är sliten efter tung träning. Jag tänker mig att ungefär som då vilopulsen går upp när man är sliten så borde antalet pulsslag/km gå upp om man kör ett visst tempo och är sliten, medan om man är utvilad, eller rent av har fått "bättre kondition" så borde hjärtat slå färre slag/km vid samma tempo.

Det vore kul att få höra era tankar om det här. Jag kommer att fortsätta att samla data och se vart det landar.
Svealand
#2
16 november 2023 kl 19:44
Gilla
Efter att jag postade inlägget dök det upp tips om relaterade forumtrådar och jag upptäckte då en gammal tråd från 2009 med liknande rubrik. Tyvärr hittade jag inte till den då jag sökte på "pulsslag" innan mitt inlägg. Jag ska kolla igenom den och se om jag kan hitta några svar på mina funderingar.
https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=7367
Svealand
#3
16 november 2023 kl 19:47
Gilla
Svealand
#4
18 november 2023 kl 15:57
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
En bild säger mer än 1000 ord.
Emil
1987 • Luleå
#5
20 november 2023 kl 09:49 Redigerad 20 november 2023 kl 09:54
1 Gilla
"Ovanstående går ju tvärt emot den empiri jag har fått fram ur mina data. "

Bara om du antar att slag/km är = förbränning. Du kallar även syre för energi i ditt inlägg.

"En annan sak jag funderar över är om det här kan vara ett vettigt verktyg att använda för att bedöma om man är utvilad eller om man är sliten efter tung träning"

Det låter onödigt krångligt. Man kan kika hur pulsen ligger jämfört med hur den brukar göra i samma hastighet. Många klockor visar sin prestanda efter ett par km löpning, det gör min. Men jag känner i kroppen och ser på min puls vid en viss hastighet hur sliten, utvilad eller liknande jag är.



Jag är inte tillräckligt kunnig i ämnet, men här var ett intressant inlägg:
Om ni har så högt tempo så att blodlaktatet stiger under den sträcka ni springer så blir inte jämförelsen rättvis . Då blir det ju en massa extra pulsslag efteråt när mjölksyran ska förbrännas. Syreskuld...
Svealand
#6
20 november 2023 kl 17:38 Redigerad 20 november 2023 kl 17:38
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Det stämmer att jag antagit att energiåtgången är proportionell mot syreförbrukningen och därmed antal pulsslag/km eftersom jag även antar att antalet pulsslag är proportionellt mot syreförbrukningen.

Men det kan nog vara lite väl förenklade antaganden, särskilt som man har en större andel anaerob energiförbrukning vid högre tempo och kortare sträckor.

Jag har inte så bra koll på hur pulsen beter sig vid olika förhållanden, så jag fortsätter att logga och försöker komma underfund med hur kroppen och pulsen funkar.

Jag har börjat köra några gånger med ett av testen som finns inbyggda i min Polar-klocka, för att se om jag kan få koll på min träningsstatus. Polar OwnOptimizer heter det, "en anpassning av ett traditionellt ortostatiskt överträningstest".

I morse visade den på "träningseffekt", med ca 10% förhöjda pulsvärden efter två träningsdagar, jämfört med en baseline, som jag tog i lördags morse efter en återhämtningsdag.

Något som jag dock tyckte var väldigt märkligt var att, trots att jag hade 10% förhöjda värden på pulsen i morse, så reggade jag idag det lägsta värdet på¨pulsslag/km (634) under senaste veckan. Visserligen sprang jag bara 3k, men inte i något tempo som gav blodsmak i halsen.

Kroppen är inte så lätt att förstå sig på.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#7
20 november 2023 kl 19:24
1 Gilla
Min erfarenhet av Polaris pulstestm(Vantage V2 med pulsbälte H10), är att den är väldigt bra att identifiera om man har en infektion i kroppen eller på uppsegling. Ibland, kan däremot känslan i kroppen och pulstesten inte helt stämma överens. Ofta gäller det om jag känt mig sliten och trött, men pulstesten säger något annat.
Svealand
#8
20 november 2023 kl 20:36
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Svårt att veta om man ska gå på känslan eller testet om de inte stämmer överens. Vad jag har läst på ett par ställen så verkar det dock som att man främst bör gå på känslan, då den är "känsligare" än ett test. Möjligen är det så att man bör vara lite extra försiktig och känna efter lite noggrannare om känslan säger att man mår bra, men det "objektiva" testet säger att man är övertränad/sjuk.

Eftersom jag verkar ha svårt för att lyssna på vad kroppen säger till mig så ser jag testerna som ett bra komplement. Tidigare i år roade jag mig med att kolla vilopuls och blodtryck varje morgon under några månader för att försöka se om jag kunde hitta något samband mellan dessa värden och träningsstatus.

Jag hade fått en blodtrycksmätare av en släkting som uppgraderat till en mer avancerad modell. Något jag tyckte var märkligt var att mätaren även detekterade möjlig hjärtarytmi och den tycktes komma och gå i perioder.

Jag gissar att detektering av möjlig hjärtarytmi kan ha samband med HRV (heart rate variability), som Johan Renström här skriver om. https://runnersworld.se/blogg/overtraning-och-hjartfrekvensvariabilitet/
Polars tester kollar också HRV, som jag förstått det, men jag vet inget om deras algoritmer.

Hög HRV är tydligen positivt, om jag förstår Johan rätt.
"Ett hjärta med dålig förmåga till anpassning har låg variabilitet medan hög variabilitet tyder på bra förmåga till anpassning."

Jag hade någon period där i juni i somras, då mätaren inte detekterade någon möjlig hjärtarytmi under flera veckor. Jag undrade vad som hade hänt, men det är först nu jag börjar kunna ana ett samband.

Jag var nog rätt övertränad där en period med topp under juni. Bl.a. var jag tvungen att ta en hel vecka ledig från all fysisk ansträngning. Jag hade samtidigt en period med relativt höga vilopulsvärden där i mitten på juni.
Svealand
#9
20 november 2023 kl 21:02
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Man kan konstatera att det var ganska bra spridning på värdena, både vad gäller blodtryck och vilopuls. Under strecket, från rad 136 och nedåt, finns en sammanställning. Drygt 130 mätningar utspridda över ca. 5 månader.

Men, jag hade svårt att hitta några samband med träningsstatus. Så här i efterhand tänker jag att det kanske främst är vilopulsen man bör ha koll på.

En förklaring till de högra kolumnerna: MA7 (moving average) står för 7-dagars medelvärde.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#10
21 november 2023 kl 08:48
1 Gilla
Tycker ditt blodtryck ligger väldigt stabilt, fina värden! Möjligen lite lågt systoliskt blodtryck, men det är ju bra ur hälsosynpunkt men det kanske snurrar rejält när du reser på dig. Blodtrycket, särskilt det systoliska är väldigt känsligt, räcker med att du tänker "snart skall jag äta frukost" så går trycket upp. Så att det varierar lite hit och dit är inget onormalt.
Här kan du läsa om HRV https://www.polar.com/blog/heart-rate-variability-hrv/
Linda M
1975 • Malmö
#11
21 november 2023 kl 13:07
3 Gilla
Nu tänker jag antagligen helt fel här, men är det inte naturligt att antalet hjärtslag per km blir högre när man går eftersom det tar längre tid att förflytta sig då? Hjärtat slår ju även om man sitter still, menar jag ;)
Svealand
#12
21 november 2023 kl 16:13
Gilla
Jo, det är sant. Antalet hjärtslag per km går mot oändligheten då hastigheten närmar sig noll. Funktionen hjärtslag per km är knappast linjär, snarare logaritmisk. Men jag gissar att den går att approximera hyfsat med en linjär funktion inom vissa gränser.
1978 • Vega
#13
21 november 2023 kl 19:55
1 Gilla
Intressant tråd :-)

Angånde pulsslag per km är det rätt många faktorer som påverkar. Bara sådana som ex värme/kyla, vätska (i kroppen) och dagliga variationer är ju kända.

Sedan är det rätt många som är tämligen okända gissar jag på.

Men, jag tänker att det är inte så stor skillnad på brända kcal på att gå 10km och springa 10km. Visst är det skillnad, men inte så stor som vissa verkar tro.

För övrigt varierar blodtryck med ett gäng olika faktorer också. Ett bra exempel är hur bra vätskad man är. Likaså om man är stressad.

Angående syre och så kan du tänka att i cellen sker en långsam förbränning (likt en eld) av energi du stoppat i dig. ATP m.m. är inblandat i en rätt avancerad cykel. Det är därför du blir varm när du springer bland annat.
Med detta sagt så är det intressant, men jag tror man behöver fler personer och data för att göra en kvantitativ studie, det kan hända att din kropp inte är "medel", utan du ligger en bit bort.
Melin
1985 • Hammarö
#14
22 november 2023 kl 12:32
2 Gilla
Som påpekat tar det längre tid att gå --> fler pulsslag, så du får hitta på nåt annat sätta att mäta prestanda ;)

HRV tycker jag är väldigt bra på uppskatta tillståndet i kroppen. Märks tydligt när man är sjuk eller sovit dåligt. Även efter en tuff tävling syns det på HRV under kommande natt.
Svealand
#15
24 november 2023 kl 11:57
Gilla
Tack för input! Jo, det kan snurra till rejält, särskilt om jag reser mig snabbt. Men med åren så har jag lärt mig att hantera det genom att ta det lugnt när jag reser mig. Man lär sig den hårda vägen eftersom det inte är så skönt att landa på näsan.

Intressant artikel du länkade till. Jag hittade mycket smått och gott om HRV och återhämtning i största allmänhet bland Polar-artiklarna. Jag tänkte jag skulle ta och försöka sätta mig in även i om det ev. finns något samband mellan HRV och hjärtarytmi, om det ev. är så att det är olika grader av samma fenomen, där det ena (HRV) är positivt och det andra är så extremt att det är sjukligt.
#16
27 november 2023 kl 10:46
Detta inlägg har raderats
Svealand
#17
27 november 2023 kl 17:10 Redigerad 27 november 2023 kl 17:17
Gilla
Bild uppladdad av Kalle Kula
Intressant pryl, den där klockan du använder. Jag tror jag har sett varumärket BP Doctor tidigare men kände inte till något om deras produkter. Kontinuerlig (non-invasive) blodsockermätning känns som en intressant funktion för oss som tränar. Nu har jag lärt mig någorlunda ändå hur man ska undvika att gå in i väggen vid långpass, men den där klockan hade säkert varit bra att ha de gånger jag har kört slut på lättillgängligt bränsle i kroppen och blivit tvungen att ta taxi hem.

Jag höll också på och mätte blodsocker ett tag, med nål och mätstickor, för att få lite koll på mitt blodsocker och hur det påverkades av olika sorters mat, mängd mat, träning etc. Lite jobbigt att hålla på och mäta så i längden bara. Jag känner ha-begäret komma smygandes lite när jag läser om klockan, men samtidigt undrar jag om jag verkligen behöver den.

Det jag tycker jag saknar mest på de gadgets jag har nu är en bra HRV-monitor. Det verkar vara en bra funktion för att få koll på eventuell overreach/overtraining. Efter vad jag har läst finns det dock en massa olika system med sina för- och nackdelar, så det är svårt att hitta något optimalt. Jag tänker att jag kanske ska låta HRV-tekniken utvecklas lite till innan jag ev. slår till på någon pryl.

Ang. pulsslag/km, har du själv samlat in data och kollat vad som påverkar mätvärdena i den ena eller andra riktningen och om de korrelerar med andra värden, t.ex. HRV? Efter att jag loggat lite fler löppass tycker jag mig börja se att det som huvudsakligen verkar styra pulsslag/km är hur lång tid löppasset varar. Längre pass (upp mot 90 min) ger ofta höga värden på puls/km för mig, medan kortare (20-25 min) ger låga värden. Men det verkar även vara andra faktorer som styr.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.