Löpning Träning 10 inlägg 2301 visningar

Kramper efter 25 km. Förslag på möjliga orsaker?

John K
1969 • Stockholm
#1
6 december 2022 - 16:56
Gilla
Gick så där i Valencia. Fick kramper i låren, smalbenen, fötterna (!) och lite i vaderna som kom och gick efter 25 km. Tror inte att mängdträningen har saknats, men efter pers i Växjö i oktober var det lite av en besvikelse.

Nöjd dock med kämpainsatsen och sinnenärvaron att fokusera på hanterbara mål när förutsättningarna förändrades så långt ifrån mål.

Så här i efteranalysen undrar jag lite om problemen kan hänga ihop med saltbrist och att jag för första gången försökte springa fort och långt med en ny skolmodell (som dock jag har sprungit i träning i 100km +) med en mycket tydligare rockerprofil än Nike AlphaFly som jag annars springer i på loppen. Denna gång fick jag helt enkelt inte i mina fötter i dem. Tydligen hade det blöta loppet i Växjö fått de att krympa lite (inte sprungit i dem sedan dess).

Jag ska nog ändra på långpassen så att de är längre (kanske upptill 37 km istället för max 30 km) och köra ännu mer uttalade intervallpass, men vill gärna ha reflektioner kring möjliga förklaringsgrunder förutom att jag självklart hade kunnat träna ännu bättre inför.

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#2
6 december 2022 kl 21:56
1 Gilla
Är ingen expert men nästan all krampkänning kommer ju under tävlingar,och inte träning. Dvs situationer där du ”spänner bågen” lite extra och man ligger lite lite över sin förmåga en stund och musklerna blir slutkörda och svarar med kramp.
Tror inte det beror så mkt på saltbrist (givet en normal balanserad kost) eller,som i ditt fall,lite nyare skor.
1965 • Kungsholmen
#3
6 december 2022 kl 22:40
1 Gilla
Tror tyvärr att enda lösningen är mer träning. Mer pass i tävlingsfart nära tävlingsdistans. Finns inga genvägar till det krampfria loppet för oss som är krampkänsliga.
1980 • Växjö
#4
6 december 2022 kl 22:57
Gilla
Lyssnade på prestera mera podden för något år sedan om krampproblem. Dem brukar bryta ned problemen bra och förståeligt.
Vill minnas dem tipsade om följande för att undvika problem: Mera mängdträning, mer hårda/pass i överfart, salt
Åsa
1983 • Fagersta
#5
7 december 2022 kl 06:06
Gilla
Du pressade lite mer än vad din kropp ville för dagen. Hjärnan och kroppen är inte alltid synkade. Så många saker som kan spela roll när det väl gäller. Att lägga in längre långpass är en bra idé, gör det dock inte för ofta. Alt gör de ofta och sänk tempot. Långpassen sliter och sett att flera fått negativ effekt av ökad mängd.

Det är så olika hur alla svarar på träning.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
7 december 2022 kl 07:02 Redigerad 7 december 2022 kl 07:04
1 Gilla
Det stämmer säkert att träningen påverkar, men testa gärna Umara Salty. Jag brukar trycka i mig 1/2 till 1 tablett varje mil på marathonlopp. Känns som kristalliserat salt dvs inte jättegott direkt, men jag har inte fått kramp sedan jag började med dessa. Är troligen viktigare på varma dagar. Jag har dem i en liten zip-påse under loppet.
https://umarasports.com/butik/under-aktivitet/u-salty
1985 • Vallentuna
#7
7 december 2022 kl 07:32
Gilla
Muskler krampar oftast på grund av att de inte är tillräckligt tränade för uppgiften, samt att de saknar energi, eller inte är tillräckligt återhämtade. Det verkar sällan vara på grund av saltbalansen, eller magnesiumbrist eller dylikt.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#8
7 december 2022 kl 08:07 Redigerad 7 december 2022 kl 18:27
3 Gilla
Verkar finnas två typer av kramp https://www.sportscience.se/fysiologi/muskelkramp-vad-ar-det-och-vad-gor-man-at-det/,
Kramp orsakad av elektrolyt- och mineralförlust (svettning) och kramp orsakad av muskulär utmattning.
Vid ett marathon kan nog båda typerna av kramp infinna sig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
8 december 2022 kl 00:08
1 Gilla
Jag får sällan kramp, men har råkat ut för båda typerna mer än en gång. Det är i princip riskfritt att sätta till extra salt i sin sportdryck, ett kryddmått till en liten flaska eller till en gel med skruvkork. I värsta fall blir man törstig.
John K
1969 • Stockholm
#10
8 december 2022 kl 20:12
1 Gilla
Tack för reflektionerna! Det är möjligt att det för mig var för kort i tid mellan Växjö och Valencia. Jämfört med träningen inför Växjö och inför Valencia var det stor skillnad i såvl intensitet som mängd.

Nu har jag känt på båda varianterna: när jag känner mig stark hela distansen och när jag kroknar och får kämpa. Bortom prestationsivern, är ju allt egentligen bara erfarenheter till ökad självkännedom fysiskt och psykiskt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.