Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2739 visningar

vadbristning - frågor hållfasthet mm

1974 • solna
#1
18 januari 2022 - 12:24
Gilla
Vet att det finns en mängd trådar om vadbristning och hur den ska behandlas, rehab vila osv. Men vill kasta nytt ljus på frågan.

Då jag sprang milen förra veckan på personbästa fick jag betala priset i form av en mindre vadbristning på höger sida - i djupa vadmuskeln. Irriterande nog hade jag bara några meter kvar, displayen pekade mot 9.97 km eller något sen blir jag plötsligt öm i höger vad som jag att jag haltar lite sista metrarna.

Ingen värk eller så men ömhet vid gång och den börjar klinga av nu ordentligt efter 4 dagar.

Jag blir lite förstummad att detta inträffar då jag är lägger mycket tid på följande

- rörlighetsträning för fotled: sitta på knä och squat mycket
- tung styrketräning, djupa knäböj på gymmet
- extrentiska tåhävningar i trappa både för yliga vadmuskeln samt djupa vadmuskeln (Soleus) 2 minst 2 gånger i veckan á 20 repetitioner

Har nu kört styrketräning o löpning i 2.5 år, kör allt hårdare löppass då jag mått väldigt bra av det o inte haft några större bekymmer under tiden. Hade en liten överbelastning i somras dock i höger vad - det var då jag fick lära mig att även träna djupa vadmuskeln. Men allt blev bra sen?

Mina frågor?

Varför händer detta efter att jag är så noggrann med att ta hand om kroppen? Är det sådant man får räkna med om man ligger på gränsen till vad man klarar? Kan det vara så att mitt program för vaderna inte räcker? Har sett en o annan forumtråd här på jogg.se om att det är tung styrketräning för vaderna som gäller?`Är det så? Måste man använda sig av en sk smith-maskin samt vadrpress på gymmet? Mitt mål är ju att komma under 40 på milen och för att nå progression måste jag ju fortsätta att pressa mig till det yttersta. Då vill jag försäkra mig om att inte åka på detta elände igen?

Annan fråga - är det så att vadens hållfasthet försämras efter en (mindre) bristning? När muskeln brister bildas bindväv och det är inte lika elastiskt som innan som jag förstått det? Går det att efteråt träna upp en lika god spänst o hållfasthet? Lite orolig att det blir en negativ spiral där risken i framtiden är än större att få en ny bristning.

Sen tänkte jag på detta med vila. Som jag förstått det så ska man börja med rehab när man kan gå smärtfritt. Sedan kör man rehab i ca 2 veckor och efter det kan man börja jogga lite lätt i kanske 2 veckor. Så efter tidigast totalt 4.5 veckor kan jag komma igång med högre tempo igen?

Kan flika in att jag går hos en av Sveriges främsta naprapater. Ställde frågan när jag kunde börja springa igen? Fick svaret - "vänta några dagar, känns det bra så kan du börja springa igen"

1965 • Kungsholmen
#2
18 januari 2022 kl 13:15
1 Gilla
Har bara det tråkiga konstaterandet att alla är olika och det råd som funkar på en är helt fel på en annan.
Här har jag dokumenterat rehab https://www.jogg.se/Traning/TdBok.aspx?anvid=71098&ar=2016&manad=5 från min värsta vadbristning hittils 2016-05-07. Efter en månad körde jag nog som vanligt.

Efter en mindre bristning har jag t.o.m joggat vidare efter 10-15 minuter med långsamt tempo och hällandning och det har läkt på 2-3 dagar.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
18 januari 2022 kl 13:46
1 Gilla
Svåra frågor och du har nog läst vad jag skrivit i några trådar, men jag försöker ändå. Det anses ta ca tre månader innan en muskel som har läkt får full styrka (frågat en idrottsläkare). Efter en bristning, börja med att öka längden på passen innan du börjar höja farten och vänta alltså med intervaller.

Har du blivit stark i vaderna är nog Smith-maskin det enda som kan ge dig tillräckligt tung vadträning, 30 kg i ryggsäck i trappa räcker inte till slut.
Det är när muskeln är trött man har störst risk att få en bristning, så låt den återhämta sig väl efter styrketräning innan du kör fartträning.

Eftersom det verkar vara milen som är ditt huvudmål så skulle jag föreslå att du inte pressar dig till max vad gäller fart,skippa helt enkelt de korta intervallerna, du behöver ju framför allt fartuthållighet, tusingar och tvåtusingar är bra för det, tempopass. Möjligen är backträning bättre än korta intervaller plant, men det är en spekulation.
Däremot är det givet att du ska värma upp bra före fartträning eller backlöpning. Är det kallt ute kan det vara läge att ha långa byxor/tights vid fartträning.
Och lugna långpass upp till minst 25 km behövs också. Men att köra en del av dem progressivt eller med farthöjningar under andra halvan är också bra.
Lycka till!
Niklas
1986 • Jönköping
#4
18 januari 2022 kl 20:09
1 Gilla
Hej Ts,

Baserat på egna erfarenheter med en krånglande vänster vad med skador som uppkommit både genom löpning och från spinning (som sägs vara väldigt skonsamt) så skulle jag, i likhet med Oldboy säga att det kan ta flera månader av aktiv rehab innan skadan är läkt. Nu har jag för egen del tränat på regelbundet (gym/spinning/blandat) sedan september -21 och jag lägger i stort sett 2-3 pass i veckan som innehåller vadpress för att stärka upp vaderna.

Jag kör allt som oftast ett upplägg på 15x4 per tillfälle. I september körde jag 58 - 67 kg och idag kör jag 76 - 94 kg,

Nu kan det vara så att jag misstolkar din text, men jag tolkar det som att du under en vecka har kört 20 rep x2 (minst) med enbart kroppsvikt? Det skulle jag säga är för lite för att stärka upp vaderna. Jag har tidigare haft en tro om att man kan köra ex 25x4 i vadpressen på betydligt lägre vikter och det fungerade åtminstone inte för min del. Det spelade inte så stor roll att jag hade gjort det månad in och månad ut. Min vad stärktes helt enkelt inte så som jag hade hoppats och fick därmed lägga om upplägget för vaderna.

Önskar dig lycka till med din rehab. Den är inte rolig att tampas med..
Hasse A S
1953 • Munkedal
#5
18 januari 2022 kl 22:27
1 Gilla
Hej Björn,
Ja, det är tufft när skadorna kommer. För 15-20 år sen fick jag en muskelbristning i vaden. Direkt till akuten, där läkaren sa att det inte fanns någon rehabträning som skulle göra att skadan läkte snabbare. Hörde med en fysioterapeut via jobbet. "Inga problem", sa hon, och jag fick ett tufft träningsprogram och efter 2-3 månader var jag igång med löpträning, igen.

Så du får ha tålamod. Om jag förstår dej rätt, har du precis börjat med löpträning (för 2,5 år sen). Då kan det vara svårt att hitta rätt balans mellan träning, återhämtning och kostintag.

SÅ ta det lugnt och kör din rehabträning och starta inte löpträningen för hårt, när du anser att du kan börja springa igen.

Jag kan för övrigt lägga till att jag tränar tåhävningar, vanliga och excentriska, 7-8 ggr i månaden och drygt 80 reps per fot. Vilket är bra för både hälsenor och vader.

Lycka till
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#6
19 januari 2022 kl 09:14
2 Gilla
Björn,
Maken har haft tre vadmuskelbristningar på kort tid. Hans privata sjukförsäkring hänvisade till en kiropraktor med inriktning på idrottsskador. Han blev undersökt och fick rehabövningar och regim om löpning, men ej löpförbud.
Ett par veckor senare fick han en ny bristning i samma vad, denna gång i djupa muskeln och då fick han löpförbud. Därefter har han fått ytterligare en bristning i samma vad, minns ej vilken muskel det var. Trots följsamhet till rehab. Han är ett par år äldre än jag och har i stort sett sprungit skadefritt i hela sitt år.
Nu är han på gång igen, håller på med upptrappning och sköter rehab men känner att muskeln är stum och svag. Den första muskelbristningen skedde nog i september i förra året.
Mitt råd, baserat på att jag inte vet något alls om dig, är att ta det lugnt med löpningen och att sköta rehab med någon som följer dig och ger dig råd om övningar och ökningar efter hand som tiden går.

Kram,
Jenny
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
19 januari 2022 kl 10:16
1 Gilla
Som sagt, man kan bli smärtfri på kort tid men styrka tar tid att bygga upp, det behövs väl ny muskelvävnad. Kör alternativ träning för att få upp pulsen så länge, parallellt med rehab. Jag utvecklade en gångstil med hällandning som är både skonsam för vaden och snabb, men ansträngande=bra träning. För att kunna ta riktigt snabba steg behöver man pendla med böjda armar precis som när man springer. Jag kunde nå nära 6-fart när jag körde så. Det gäller att inte ha något riktigt frånskjut heller, man måste rulla fram.
1957 • Torsby
#8
19 januari 2022 kl 13:17
2 Gilla
Snöpulsning brukar fungera vid vadproblem. Detta verkar vara en bortglömd träningsmodell numera för många, men snöpulsning är mycket bra träning, som inte bara skall utföras vid problem. För min del har det fungerat då jag haft gubbvad och problem med hamstrings.
Om du inte har snö att löpa i kanske det går att försöka i en mjuk höjdhoppsmatta?
VanQuijote
1975 • Frösön
#9
19 januari 2022 kl 15:25
2 Gilla
Drabbades av en riktigt rejäl bristning i djupa vadmuskeln för ca 1,5 år sedan. Körde ordentlig rehab några månader i början och har länge kunnat springa helt obehindrat.

Däremot kan jag fortfarande ibland känna hur det kliar och stramar runt det tidigare skadade stället. Så ärrvävnad verkar det finnas. Enligt min sjukgymnast så finns ingen anledning till oro för det, utan den vävnaden är t.o.m. starkare än den tidigare...
1974 • solna
#10
19 januari 2022 kl 16:49
2 Gilla
STORT tack för alla snälla, välformulerade inlägg än så länge - jag ska ta till mig detta men kan också berätta att jag var hos min naprapat idag och efter en "analys" så kunde det konstateras att det var en ringa bristning eller ens det. Det finns tydligen olika grader av bristningar - typ 1, 2, 3 och har att göra med hur mycket och hur många av muskelfibrerna som skadas/förstörs. I mitt fall - bästa fall inte ens slitits av utan skadats något, i sämsta fall några slitits av. Det blev heller ingen "smäll" i samband med skadan utan mer som en påtaglig ömhet som gjorde att jag haltade i mål de sista metrarna av en mil på löpbandet. Har inte heller haft ont i vila, dock ömmat lite i gång de första dagarna vilket nu efter 5 dagar i princip är borta. Det ska tydligen vara ok att springa nu men vederbörande tyckte att jag ändå kunde vänta tills nästa vecka då vi ses igen för dryneedling. Som det ser ut nu/tester idag hos naprapat:

- kan gå normalt utan smärta
- stå på tå utan smärta
- hoppa på tå med viss ömhet i området
- djup/ordentlig massage av området kan göra ont
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.