Löpning Skador & Rehab 34 inlägg 41539 visningar

Höft/Rumpa

Johan Hedberg
1983 • Täby
#1
27 december 2017 - 14:18
Gilla
Bild uppladdad av Johan Hedberg
Hejsan,

Tänkte kolla med den samlade erfarenheten som finns här om någon kan ha en aning om vad för "problem" jag kan ha och eventuellt vad som går att prova.

Vill även nämna att jag går regelbundet hos en sjukgymnast och har på något sätt "fastnat" i processen då vi har provat följande åtgärder:
- Benlängd
- Låsningar i höft
- Låsningar i bröstrygg
- Låsningar i axlar

Mina problem har jag haft i över ett år och vid längre perioder av vila (över 3v löpfritt) så försvinner inte problemet.

Vad är problemet?
På högra rumpa/höft (bifogar en bild med grön markering) har jag en punktsmärta, den känns när jag sitter ner. När jag springer så känns det distikt när det är en uppförsbacke.



Vad har jag själv märkt?
Mobilitet - När jag kör Asklings "The Extender" (se https://www.youtube.com/watch?v=ONCSNxmQTzE) så kan jag inte sträcka ut benet som jag kan med mitt vänstra ben.
Har kört denna övning i 2 år då jag drog av vänster baksida lår.

På hyffsat platta underlag så funkar det bra att springa dock med mindre känning. Det stramar liksom till vid uppförsbackar.

Under hösten/vintern har jag även börjat köra styrketräning som jag hoppades skulle "ordna" upp detta men jag fattar fasen inte hur jag kan gå vidare med detta.

Min sjukkgymnast är också förbryllad, jag har liksom den rörlighet som förväntas i höft osv (efter han har låst upp om jag har någon låsning).

Är det någon som har en idé eller något?

Jag kör liksom på i vanlig ordning nu igen eftersom det verkar vara "normalläge" men det vore ju kul att känna att man kan ta ut steget i uppförsbackar och älska den ansträngande smärtan.
< < < 1 2 > > >
Nicklas Rangne
1972 • Stockholm
#21
17 februari 2018 kl 14:41
2 Gilla
Det här kanske låter löjligt men brukar du ha en plånbok, snusdosa eller annat i höger bakficka. Testa i så fall att ta bort den, framför allt när du sitter ner.
1979 • Göteborg
#22
3 juli 2020 kl 15:15
Gilla
Hej,

Hur har det gått med detta? Någon bättring? Någon övning som har gett resultat? Upplever liknande problem som ts.
Johan Hedberg
1983 • Täby
#23
20 augusti 2020 kl 07:17
Gilla
Hejsan,

Jag har efter en lång tid inte blivit bättre. Har kört
rehab hos sjukgymnast ett tag och kiropraktor, kört TENS i över hundra dgr.

Fick en MR som visar på diskbråck vid L4/L5 på vänstersida där det råder splittrade meningar om det påverkar högersidan.

Den sjukgymnast jag har mest förtroende för tror det absolut kan påverka hela högersidan medans andra säger att detta ska inte behövas en operation för att bli bättre.

Ska träffa ortoped på Spine Center (Stockholm) under hösten för slutlig bedömning av åtgärd.
Davor Vusir
1969 • Uppsala
#24
20 augusti 2020 kl 08:01
Gilla
Min smärtguru: https://www.painscience.com/index-pain-conditions.php
Du har säkert provat det mesta redan, men gurun har gått igenom den medicinska vetenskapslitteraturen och skriver på ett lättförståligt sätt om olika behandlingsalternativ och vad dessa kan förväntas åstadkomma.

Smärta kan ofta lindras eller t.o.m. försvinna genom triggerpunktsbehandling. Här är en mycket bra karta över dessa: http://www.triggerpoints.net/

"Our mission is to improve global health through universal access to physiotherapy knowledge.", skriver https://physio-pedia.com/Gluteus_Maximus

Lycka till!
Johan Hedberg
1983 • Täby
#25
20 augusti 2020 kl 21:56
Gilla
Det var en intressant illustration helt klart.

Jag har kört med triggerboll/foamroller på områden/triggerpunkter för piriformis och gluteus minimus utan någon effekt. Inte provat den där massage-pistolen dock.

Även kört nervtöjningar för ischiasnerven, töjningar för sätesmuskeln och problemområdena.

Jag har även problem att när jag ska sova så lever spänningarna i högerbenet rövare så har liknande restless legs så har svårt att sova. Även köra bil ör besvärligt. Kan få stickande smärta i både ländrygg och höft om det provoceras.

Fredrik N
1964 • Enskede
#26
21 augusti 2020 kl 10:02
Gilla
Hej
Jag misstänkte diskbråck redan när jag läste ditt första inlägg nyss (jag är inte läkare, det är egen nyvunnen erfarenhet). Konstigt att du inte fick diagnosen redan då. Tar du några mediciner? Vid ett bråck kan nerven inflammeras. Naproxen är smärtstillande och inflammationsdämpande. Muskelavslappnade medel brukar också ges, typ Paraflex.
Louise Staffas
1967 • Enebyberg
#27
21 augusti 2020 kl 13:30
Gilla
Hej Det påminner om de besvär jag har och som uppkommit nu under hemarbetstider. Jag har ont ungefär som du beskriver det men kan inte framkalla smärtan genom att stretcha eller utmana rörelseomfånget, så att säga. Jag går hos en naprapat som gräver sig djupt ned med armbågen, letar fram ngn triggerpunkt i piriformis, tar spjärn mot väggen och trycker allt vad han orkar. Det hjälper.
Finns inte en chans att jag hittar den punkten på egen hand med foamroller eller bandyboll. Krävs alltför stor precision och punktmarkering för det.
Vet förstås inte om vi har samma besvär, men jag vill mest säga dels att en sjukgymnast inte hittat det eftersom i princip hela rörelseomfånget är opåverkat och dels just det där att det kan vara näst intill omöjligt att på egen hand hitta och komma åt djupt liggande triggerpunkter.
Hoppas du hittar ngn väg framåt.
Jenny Bolander
Linköping
#28
22 augusti 2020 kl 12:18
Gilla
Johan Hedberg
1983 • Täby
#29
22 augusti 2020 kl 20:48
Gilla
Hejsan,

Alla synpunkter är uppskattade - har varit lite svårt att skriva alla detaljer då livspusslet är ständigt närvarande och att jag skriver från en mobilenhet (stavar fel ibland och mina tjocka fingrar gör att det tar lång tid).

När det gäller mina symptom så har vi haft riktade insatser mot piriformis med triggermassage av min sjukgymnast (som har sjukt starka nypor och totalt massakerat mina mjukdelar) utöver den jag själv kört med triggerboll. Har även låtit en naprapat köra (friskvård genom jobbet) och inga av dem har lyckats få symptomen bättre. Möjligen tillfälligt då smärtan distraheras av att det gör överlag så jädra ont. 2 dagar senare är det tillbaka.

Har sedan början (egentligen är det nog även innan dessa bekymmer) även ont i ländryggen på högersida som (gissar jag) har med detta att göra. Då många orsaker har haft olika gemensamma teorier (diagnoser) har det inte varit en självklar diagnos - men vi har systematiskt betat av löparrumpa, piriformis etc. Vi har hållit på sedan 2016 med detta.. 4 år alltså varav det sista året ville jag få en chans till med nya glasögon och detta resulterade i min MR i januari.

Då stramheten inte har gett med sig så lutar det åt diskbråck som strålar ut på högerben. Kan även få hugg/stickande smärta i ländryggen som gör ont konstant.

Kanske är det en kombination av fenomen, men naprapati och sjukgymnastik har inte haft någon som helst effekt.

Vid besök hos specialistsjukgymnasten på Spine Center så konstaterades det att min smärta upphörde när jag inte svankade (minns inte vad rörelserna hette). Ett bra neurologiskt tecken som visar att det troligen hänger ihop med diskbråcket. Även om diskbråck läker av sig själv verkar detta riktigt envist och utan att veta 100% är det spåret inte orimligt.

Har provat anti-inflammatoriska mediciner utan framgång.

Kroppen är iaf en komplex konstruktion 🙂
#30
23 augusti 2020 kl 18:04
Detta inlägg har raderats
#31
13 juni 2021 kl 15:35
Gilla
Hej.

Jag skulle inte behöva skriva detta inlägg om kunskaperna och uppmärksamheten hos vårdgivare och allmänhet var tillräckliga, men nu skriver jag. Om vårdgivare ni går till eller ni själva är frågetecken och inte förstår vad det är som gör ont och ni inte kan minnas vad ni gjort "fel" för att smärtan skulle uppstå så läs gärna, särskilt om ni har ont i perioder utan helt klart vettig anledning och om smärtan flyttar sig på ologiska sätt. Ni som är yngre än 40 särskilt (även om det i sällsynta fall kan gälla er äldre också).

En av de (hundratals?) saker som kan ge smärta i skinkan/skinkorna är sakroilit (inflammation i sakroiliakalder - samma leder som foglossningar sitter i.)

Här är några smärtkartor. https://www.researchgate.net/figure/Types-of-pain-distribution-patterns-in-sacroiliac-joint-arthropathy-Type-A-has-pain_fig2_5686265

Smärtan från sakroilit kan alltså yttra sig på olika sätt och kan förväxlas med mycket. Smärtan kan också stråla ut i höften och i sällsynta fall även stråla ut nedanför knät. Sakroilit kan ge diffust obehag eller göra djävulskt ont. Sakroiliakaleden är nära piriformis. Säger sig självt att feldiagnoser inte är bristvara här.

Sakroilit kan bero på många saker, bl.a. reumatism vilket jag har.

Tycker att en annan person gör en bra presentation här, så länkar helt enkelt: https://www.sporthoj.com/forum/threads/om-du-eller-n%C3%A5gon-du-k%C3%A4nner-har-konstant-ont-i-ryggen.98380/

Observera att man inte behöver pricka in allt som nämns i första inlägget för att ha sjukdomen. Observera också att man kan pricka in flera punkter och ändå ha något annat. Men ju fler punkter man prickar in ju högre sannolikhet - men för att få diagnos/utesluta måste man kolla upp sig mer. Jag tror/hoppas att man fått in kunskaper på läkarutbildningen på senare år (?) så försök att hitta en yngre läkare. Beväpna dig med kunskaper och skriftlig info för säkerhets skull. Sjukdomen kan vara mild/svår och ge få/många symtom. Det är väldigt individuellt.

Om du funderar https://reumatiker.se/for-dig-som/har-jag-en-reumatisk-sjukdom/

Länk till testet "ont i ryggen" på ovanstående webbsida rekommenderas, men just idag 13 juni 2021 funkade förstås inte länken tyvärr. Hoppas den kommer att fungera igen.
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/hofter/ankyloserande-spondylit---bechterews-sjukdom/

Jag ber verkligen om ursäkt om jag oroar i onödan, men samtidigt får ju de som har denna sjukdom utan att veta om det ingen bra hjälp om de inte får diagnos så jag hoppas det är okej ändå att jag skriver detta.


Maria Nilsson
1971 • Ödsmål
#32
14 juni 2021 kl 15:27
Gilla
Precis det du beskriver har en vän till mig upplevt och hon var hos en privat sjukgymnast och med hjälp av ultraljudsundersökning konstaterades bl.a förstorad sena vid fästet, även förkalkningar och kanske nåt mer. Det var tyvärr lång rehab men hon fick löpträna försiktigt (inte från början och inte långt eller fort) om det inte gjorde minsta ont. Hon fick inte köra spinning som alternativ så det var svårt med pulsträning. Hon koncentrerade sig på rehab och styrka under den tiden.
#33
15 juni 2021 kl 11:13
Gilla
Hej Maria.

Vet inte om ditt inlägg # 32 var till mig # 31, men tipsa gärna din vän om länkarna i inlägg # 31 så hon kan läsa själv i så fall. Det skulle ju kunna vara sakroilit av reumatiska eller ickereumatiska orsaker.

A
#34
15 juni 2021 kl 11:16
Gilla
Tillägg riktat till alla, förlåt min trådkapning, men jag vill bara hjälpa:

Ni som har ont i skinkan/skinkorna utan att ha en aning om varför har säkert googlat:

ont i skinkorna

Text "Kontakta en läkare på vårdcentral om du haft en molande värk i nedre delen av ryggen och i skinkorna under en längre tid utan förklarlig orsak. Om det behövs skriver läkaren sedan remiss till en reumatolog som ställer diagnos och ger råd om behandling." och länk till 1177 finns bland de första 10 träffarna (idag allra överst med Chrome.)

Haken är att normala människor inte vågar klicka på den länken utan bara på alla andra länkar. Haken är också att många vårdgivare inte fått lära sig att ont i skinkorna kan bero på reumatisk sjukdom. Därför ligger snittiden för diagnos på ca 4-6 år eller längre i Sverige. Så våga klicka för att se om symtomen kan stämma in på dig.

Ni kan också googla:

ont i ryggen

eller

senfästesinflammation

om ni har det på ologiska sätt utan säker orsak och kolla upp de första 10 träffarna. Ser ni länkar till reumatisk sjukdom?

ag skulle vilja att inte bara ni utan även vårdgivare faktiskt lade märke till att det även finns länkar till reumatiska sjukdomar bland de 10 första träffarna. Nu är det bara en stor mentalt blind fläck både för vårdsökande (som inte vill ha en kronisk sjukdom och inte vågar klicka) och många vårdgivare (som inte har en aning på grund av sin utbildning).

I inlägg # 24 fanns länken https://www.painscience.com/index-pain-conditions.php
Där hittade jag: https://www.painscience.com/articles/morning-back-pain.php#ibp

Bli inte rädda när ni läser rubriken. Men det är smart att kolla upp sig och få hjälp.

"Misdiagnosis is common. Unfortunately, many health professionals are oblivious to the possibility of IBP (example). Although IBP is rare, you should be aware of it, and definitely do ask your doctor about it if you have these signs."

Ja, det är ett internationellt problem.

"you respond fairly well to NSAIDs (Aspirin, Ibuprofen, etc)"

NSAIDs är ungefär antiinflammatoriska tabletter. Vilken kemisk substans som hjälper är individuellt. För just mig så hjälpte Magnecyl och Ipren bara yttepytte även om jag överdoserade på olovligt sätt medan Voltaren enligt reumatologs ordination hjälpte mig betydligt bättre. Men det kan ta nästan två dygn innan Voltaren ens börjar fungera. Pronaxen har jag inte provat, men kan kanske funka. OBSERVERA att om ni inte ätit tabletterna tidigare så är det viktigt att läsa bipackssedel och helst prata med apotekspersonal. Och om ni äter dem längre tid än vad ni får enligt förpackningen så är det jätteviktigt att ni får tillåtelse av läkare först.

(Blev längre inlägg än jag tänkt. Sorry.)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.