24 november 2008 kl 12:47
Angående vad man ska ta med sig (Lars fråga):
Jag har nu sprungit alla etapper utom två. I början var jag noga med alla förberedelser. Åt och drack lite mer än vanligt innan och satte plåster på tårna och vaselin på diverse ställen. Tog med mig Runekakor och drack 5 dl vatten och 5 dl sportdryck under etappen. Ofta har vi dessutom stannat och provianterat (Snickers, korv och annat).
För varje etapp har jag blivit mindre och mindre noggrann i takt med att respekten för 30 km och mer minskat. Inför gårdagens 35 kilometer förberedde jag mig som innan vilken 10 km runda som helst. En tallrik gröt och en kopp kaffe på morgonen. Tog med mig 4 dl vatten och ingen energi. Till mitt försvar kan påpekas att jag tänkte hinna proviantera på vägen till startplatsen. Plan B var att köpa något under löpningen. Plan C var att springa hela vägen med för lite vätska och ingen energi. Så blev det. Det gick inte särskilt bra. Total soppatorsk vid 30 kilometer.
Otroligt korkat tänkt faktiskt. Energi behövs!
Jag tycker man ska planera in något ställa att fylla på förråden. Skönt att slippa släpa all vätska. Dessutom är det trevligt med ett litet stopp på 5-10 minuter.
Runekakor eller andra energibars är att föredra framför gelé tycker jag. Ofta är man ute så lång tid att man faktiskt hade blivit hungrig även om man inte sprungit. Banan är utmärkt. Vissa har känsliga magar och mår inte bra av att trycka i sig exempelvis korv med bröd. För andra är det inga problem.
Det gäller att börja dricka och äta innan man känner att man behöver det. Jag försöker dricka lite var 5:e kilometer ungefär. Jag tror man ska börja stoppa i sig energi efter senast 10 kilometer. Fyll sedan på med jämna mellanrum.
Jag skulle gärna hängt med men jag måste ta en långpassfri helg nu.
Lycka till!