24 juli 2007 kl 15:49
Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Nu har jag suttit här och tänkt lite till.. Det pratas om aerob förmåga, vilket väl är detsamma som VO2max, dvs. maximal syreupptagningsförmåga. Fine, låter som ett bra mått på kondition. Men när man tränar upp den förmågan, vad är det i kroppen som blir effektivare?
Om vi benar upp det lite:
Syre kommer in genom lungorna, där lungornas volym(1a) och lungcellernas syreupptagningsförmåga(1b) styr syreupptaget. Genom lungcellerna passerar blodet som innehåller en viss mängd hemoglobin/röda blodkroppar(2). Blodet pumpas via hjärtat, med en intensitet som beror av puls(3a) och slagvolym(3b). Så är vi framme vid musklerna, där mitokondrierna(4) i cellerna omvandlar syre+glukos till ATP/energi. Om musklerna inte får tillräckligt med syre bildas energin(betydligt mindre mängd) istället på annat sätt, och mjölksyra uppstår. Slutligen krävs glukos, som i första hand lagras i musklerna i form av glykogen. När glykogenet är slut(tar ca 30-40 min) börjar kroppen istället att använda fett, som bryts ner(5) till glukos.
Sammanfattning:
1a) Lungvolym är svår/omöjlig att förbättra märkbart genom träning. Att avhålla sig från rökning/metalldamm, m.m. gör dock att den inte försämras. Kroppen har även en viss förmåga att återhämta sig om man slutar röka e. dyl.
1b) Finns denna förmåga ens hos lungcellerna, eller beror det enbart på blodets syreupptagningsförmåga?
2) Mängden röda blodkroppar kan ökas med hjälp av träning, att vistas på hög höjd eller EPO/bloddoping. Är någon speciell sorts träning extra värdefull för ökad mängd röda blodkroppar? Röda blodkroppar har en livslängd på ca 2 veckor, varför denna förmåga snabbt försvinner från kroppen, men därför också är lätt att bygga upp.
3a) Maxpuls går ej att höja nämnvärt med träning? Möjligtvis förmågan att stå ut med hög puls längre perioder..
3b) Enligt de norska forskarna jag länkat till tidigare är slagvolymen den viktigaste enskilda faktorn för höjt VO2max, men om de har rätt vet ju ingen egentligen. Hur man bäst tränar upp sin slagvolym beror på nämda norrmän av hur bra tränad man är, men ledordet är "hög intensitet är bra".
4) Mängden mitokondrier i musklerna ökar under träning? Vilken sorts träning? Det sägs att det finns snabba- resp. långsamma muskelfibrer(anaeroba resp. aeroba?), och att fördelningen av dessa i huvudsak är genetiskt betingad? Generellt sett ökar i alla fall mängden muskelfibrer av träning.
5) Efter att snokat runt lite på wikipedia verkar det som att nedbrytningen av fett till glukos sker via nån sorts "tillväxthormon". Långpass(där vi alltså tömmer musklerna på glykogen och sen fortsätter kräva kroppen på mer glukos) förväntas höja den förmågan. Hur? Är detta en långvarig eller kortvarig förmåga? (jämför med punkt 2)
Många frågor och påståenden direkt ut i luften, jag hoppas att ni övriga här på forumet kan rätta mig där jag har fel, komplettera osv. Jag vet ju att alla svar säkert inte finns, men livet är en evig jakt på kunskap!