Löpning Kläder, Skor & Prylar 15 inlägg 4810 visningar

Varm OCH torr? 3h+ i minus.

Stockholm
#1
27 januari 2019 - 21:47
Gilla
Har någon lite tips att dela med sig av kring hur en håller sig torr och varm under längre pass så här på vintern? Jag har icebreaker merino som förstalager, ibland ett andra merinolager, och ovanpå jacka. Jag håller mig varm i början men blir blöt så småningom av svett, och sedan runt två timmar så börjar kylan krypa på (trots näringsintag).

Ska jag skippa jackan i början eller, för att försöka hålla mig torr? Hur gör ni andra?
Irene
1968 • Åstorp
#2
27 januari 2019 kl 22:15
Gilla
När jag sprungit timmars-löpning på vintern har jag haft en enkel regncape med mig som jag dragit på mig en stund. Det har fungerat riktigt bra.
1985 • Göteborg
#3
27 januari 2019 kl 22:50
Gilla
Våga klä sig riktigt tunt så man inte blir svettig.
Frysa ganska rejält första kilometrarna funkar för mig. Självklart bära med sig extra tröjja eller jacka.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#4
28 januari 2019 kl 00:36
Gilla
Springer i kortärmad funktions t-shirt, långärmad funktionströja över (lika tunn som t-shirten) och så en tunn vindställsjacka över det. Ganska tunna tights på underkroppen. Funkar mellan fem plus och fem minus.

Har mössa och löparhandskar också. Reglerar sen värmen med luvan och dragkedjan i jackan. Vid plusgrader åker mössan av efter ett tag, trycker då ner den i vätskebältet jag har med utan flaskor just för att kunna trycka ner mössa och handskar.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
28 januari 2019 kl 06:56 Redigerad 28 januari 2019 kl 06:58
2 Gilla
Börja med att skrota merinoullen, större humbug får man leta efter. Jag har försökt med de där som innerstrumpa på fjällvandring och de blir precis som du säger dyngsura.

Kolla på t.ex. helly hansen underställ i syntet, så har du i alla fall ett mindre bekymmer att hantera.

Ni som inte tror mig, testa att sätta på er en norskstickad olle-tröja nästa pass och se om det går bättre eller sämre.
1969 • Kiruna
#6
28 januari 2019 kl 07:22
1 Gilla
Merinoull funkar bra om man inte svettas mycket. Men det måste var TUNNA plagg, gärna med nätstruktur för att inte samla för mycket svett.
Svettas man mycket funkar syntetställ närmast kroppen bättre.
Som tidigare sagt här, är det varmt och skönt första kilometrarna så är man för varmt klädd och blir onekligen våt av svett, och så småningom kall.
Använder själv ett underställ, ull eller syntet, från nån minus till -8-10 grader, sen förstärker jag med en tunn tröja till. Vid ca. -15 en lite tjockare tröja, och tycker att vid dom temperaturerna börjar det bli svårare att reglera så man varken fryser för mycket eller blir alltför blöt av svett.
Ante
1970 • Stockholm
#7
28 januari 2019 kl 08:06
2 Gilla
Har använt merino och syntet om vartannat många år och som någon skrev ovan så suger merino mer svett än syntet. Ett bra test är när plaggen tas ur tvättmaskin, merino i ena handen och syntet i andra, du känner att merino är blötare. Den största fördelen med merino är att det inte luktar, vilket är perfekt vid ex utförsåkning och cykelpendling, där kör jag samma tröja en hel vecka, bara hänga upp, ingen lukt.
För högintensiva aktiviteter som löpning gillar jag syntet. Tänk på att lager 1 närmast kroppen ska sitta tajt så det suger svett effektivt. Sen finns inga mirakelkläder, kallt ute och svettig ger problem när man är ute länge. Reglera temperaturen så du inte blir så blöt. Tunn jacka / väst i början som du tar av och knölar ner i bälte eller löpar väst är bästa tipset. När du senare blir kall, tar du fram jackan igen.
1965 • Kungsholmen
#8
28 januari 2019 kl 08:08
1 Gilla
Jag skulle personligen säga att det inte går. Antingen fryser man som en hund pga för lite kläder eller så svettas man som en gris och fryser pga vätan.
Blir det neremot -10 och kallare då kan jag sluta svettas och hålla mig varm men i intervallet -5 - +5 är det kört för mig. Enda lösningen är att vara så aktiv att man värmer inifrån.
Tror att de som klarar av hålla sig torra och varma helt enkelt svettas mindre än oss andra.
#9
28 januari 2019 kl 12:31
Detta inlägg har raderats
1973 • Byn
#10
28 januari 2019 kl 13:22
Gilla
Nätbrynja långärm villa skryta över känner i vätan mot huden lika lätt som första lager,tunt andra och ventilerad vindjacka. Tunna tumvantar o nå lätt på huvudet,så klarar jag mig ner mot -10 på längre pass.
#11
28 januari 2019 kl 14:52
Detta inlägg har raderats
#12
28 januari 2019 kl 19:03
Detta inlägg har raderats
Monica Carlsson
1971 • Partille
#13
28 januari 2019 kl 21:01
Gilla
Jag kan fundera på om det är priset man får betala för en del vindtäta jackor på vintern när det är kring nollan eller kallare, det blir kondens på insidan pga att det inte finns smart ventilation. Gäller för både mina löparjackor, och mina cykeljackor när jag fnular med mer intensiv cykling, typ MTB.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
28 januari 2019 kl 21:38
Gilla
Tips, använd längdskidkläder för löpning i minusgrader. Är gjorda för kallt och blåsigt. Men har likväl god ventilation. Även längdhandskar o mössa är bra.
1983 • Baskemölla
#15
29 januari 2019 kl 09:54
Gilla
Angående merinoullen: några av fördelarna med ull är ju att den värmer även om den blir blöt (sen är det ju till en viss gräns såklart) och inte luktar och är ett naturmaterial. Vilket innebär att den inte behöver tvättas lika ofta som syntetplagg, vilka dessutom släpper ifrån sig mikroplaster i tvätten.. Så håller inte med om att ull är humbug..

Vad gäller att hålla sig torr i kyla så är väl ett tips om väder och vind tillåter att skippa täta jackor, dvs att ha något som andas bättre för att undvika att bli blöt från insidan. Annars känns det som en svår formel: klä sig lagom svalt/varmt, och att kanske hålla nere intensiteten för att undvika att bli onödigt svettig, men fortfarande hålla sig varm. Eller ha med torrt ombyte eller förstärkningsplagg och byta till efter hand.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.