Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4694 visningar

Hoppar vs löpsteg och skor

1976 • Kalmar
#1
18 oktober 2018 - 21:59
Gilla
Hej!

Har dragits med misstänkt hopparknä sedan i maj men blir gradvis bättre men har en undran. Springer på framfot/mellanfot och har efter en klassisk skoresa från inlägg och heldämpade skor nu kommit till att springa utan inlägg i helt neutrala skor. Har som minst känning i knäet (knappt alls) i mina Asics Tartherzeal och ett uns mer i knäet bara i snäppet över typ DS Trainer eller Kinvara. Är det hur/vart foten landar eller vinkeln på foten? Tycker jag springer likadant i alla skorna men uppenbarligen får jag ett mindre slitsamt löpsteg i de tunnaste skorna? Någon igenkänning?
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
19 oktober 2018 kl 00:14
Gilla
Nix. När jag hade quadricepstendinos (samma sena men ovanför knät) bytte jag till väldämpade skor och landade på hälen med bibehållen steglängd, på så sätt kunde jag springa vidare medan jag gjorde styrketränings som rehab. Hoppas du också styrketränar, du behöver ju bli av med symptomen helt.
1976 • Kalmar
#3
19 oktober 2018 kl 08:37
Gilla
Det jag mest undrar över är om man i lättare skor springer lättare och på så sätt får ett mer skonsamt löpsteg i och med att jag kan ut och springa med knäont i mina minimala skor och sluta passet nästan besvärsfri?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
19 oktober 2018 kl 12:04
Gilla
Det vanliga är att man i tunna skor landar mer på framfoten och tar upp stötarna vid nedslagen mest med vadmusklerna men kanske också i quadriceps medan man tillåter sig att sätta i hälen hårdare när man springer med väldämpade skor. Med hälisättning går det en stöt upp genom skelettet och frestar på knäleder och höftleder i högre grad än om man belastar framfoten först men jag ser inte hur det skulle fresta extra på quadricepssenan som blivit överbelastad när du fått hopparknä.

Det kan vara så att du med tunna skor tar kortare steg med högre frekvens, då blir maxbelastningen på quadricepssenan lägre, i stället jobbar ju vadmusklerna mera. Har du möjlighet att mäta stegfrekvensen kan du se skillnaden.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#5
19 oktober 2018 kl 12:28
Gilla
Börjar få lite känning efter 25-30 min av lätt löpning i framsida knä vilket jag misstänker är hopparknä, det "roliga" är att jag även känner av i utsidan s.k löparknä. Är det möjligt att vara så uselt byggd att man drar på sig båda dessa åkommer i samma knä och dessutom problem med hälsena. Någon orsak måste det ju finnas till att detta uppkommer och dessutom i samma ben(!)

Försöker tänka på att ha vettig frekvens (ligger kring 167-172 generellt) och att landa under kropp osv osv samt tar det lugnt i tempo kring 5:45-6:30 typ 3 pass/v.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
19 oktober 2018 kl 13:06
Gilla
Tobias, jag kastade ett öga i din träningsdagbok. Lite korta pass då och då. Så drar du till med nästan 11 km som "förberedelse" för Lidingöloppet och sedan kör du dessa 30 kuperade km. Inte konstigt att kroppen tog stryk. Styrketräning är oftast botemedlet, tala med en sjukgymnast eller med en erfaren instruktör på gymmet.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#7
19 oktober 2018 kl 13:11
1 Gilla
#6 Hmm du har nog en poäng där, tänker nog att dessa korta pass är en lugn stegring men som du säger så kommer det ju sedan några avsevärt längre och tuffare pass. Jag ska boka tid hos sjukgymnast samt ta tag i styrketräningen igen!

Tack så väldigt mycket för input och din tid.
1976 • Kalmar
#8
28 oktober 2018 kl 08:00
Gilla
Tack för input Oldboy!

Har kört på sedan jag drog på mig hopparknäet men minskat antal pass. Ibland har jag fått vila en hel vecka innan jag vågat springa.
Känslan i knäet har liksom ändrats under tiden från stickande till mer stelhet vilket fick mig att tänka till kring stretch. Började göra excentriska knäböj och lyckades komma ner längre och längre men fick ont ont dagen efter.
Fortsatte springa under sommaren med minskat ont i knäet men fortfarande inte full kraft.
Kännt mig mest stel i knäet sista tiden och började igen med excentriska knäböj och till min förvåning kom jag ner långt utan speciellt ont? Gjorde detta kvällen innan ett långpass förra veckan och sprang passet utan ont i knäet :)
Gjorde om samma procedur innan nästa pass och det onda i knäet är nu extremt lite.
Stretch tillsammans med minskad steglängd och minska antalet pass och lyssna på kroppen. Men absolut inte sluta springa tror jag hjälpt mig.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
28 oktober 2018 kl 16:49
Gilla
Mattias! Kul att det går rätt väg! Angående knäböj har jag hört av en sjukgymnast att man ska inte gå så djupt, när man böjer mer än 90 grader komprimerar man leden vilket kan få negativa effekter. Det fick det för mig så jag slutade, körde massvis med "draken" i stället.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.