Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 1103 visningar

Tips på vätskebälten

Anders Taaler
1968 • Huddinge
#1
25 oktober 2008 - 20:40
Gilla
Har så smått börjat med lite långpass och funderar på att införskaffa ett vätskebälte. Något speciellt jag ska tänka på? Antal flaskor, total volym mm? Alla tips mottages tacksamt.
1965 • Täby
#2
25 oktober 2008 kl 20:55
Gilla
Bälte med fler flaskor är att föredra (du kan då ha med dig olika vätskor alt inte behöva släpa med dig mer än du behöver)
Har själv ett bälte av märket perfekta (www.perfekta.nu) med fyra flaskor. Den finns även med i ett test i senaste RW.
1974 • Lund
#3
25 oktober 2008 kl 21:02
Gilla
Ett bra tips är att flaskorna ska sitta lagom bra, dom ska inte skumpa ut men man ska kunna ta upp dom lätt när man vill ha dom. Jag brukas föredra flera små då kan jag hålla kolla på hur mycket jag dricker och när, vissa föredrar få och större. Drick hålet i flaskan kan vara bra att tänka på så du är nöjd med det, vill du trycka i dig vätskan fort eller smyga ner lite då och då? Har du stor öppning i flaskorna är dom lättare att diska.

Personligen kör jag just nu med ett Perfekta bälte med 4-5 flaskor med sport dryck flaske öppning (plup man drar ut med tänderna) den har liten öppning så jag får stå ut med den knepigare diskningen men det stör inte så mycket. Jag hade perfeka flaskor med "bliw tvåls öppning från 80-talet" innan det var inte lika smidigt. Har även haft ett billigt Intersport bälte som var så kasst att jag endast använde det enstaka gånger.

En annan ide kan vara Camelbak då har du vätskan i en påse på ryggen och kan då ha mer vätska med dig. Det passar riktigt långa långpass, då du kan ta med dig 1.5-2 liter beroende på modell. Dock har jag sprungit för lite med mitt för att kunna säga vad jag tycker om det men det fungerade den runda jag testade det.
Bror Rosenback
1947 • Hemmet!
#4
25 oktober 2008 kl 21:20
Gilla
Idag finns vätskebälten med plats för I-Pod eller Mp3 spelare .

Själv har jag alltid använt mig av Perfektas bälte alla de årtionden jag sprungit .Enda nackdelen är deras plastflaskor som under varma sommardagar har en tendens att glida ur en " svettig hand ".

Har varit i kontakt med deras produktutveckling om detta " lilla obehag " och föreslog en något skrovlig yta som gjorde plasten mer greppvänlig .
Deras svar gick ut på att en skrovlig pressad yta skulle göra rengörningen något besvärlig ( insidan ) och på den vägen är det.
.
1976 • Alingsås
#5
25 oktober 2008 kl 22:00
Gilla
Nackdelen med Camelbak är att det blir svettigt värre på sommaren och du får inte med dig både sportdryck och vatten på passet. Jag har alltid använt Perfectas 8 fl, men är inte alls nöjd med Perfekta då det inte sitter på plats utan hoppar upp på magen, grymt störande! Flaskorna kan dessutom ploppa ur när man springer fort. Kör istället med Nathan Elite 2V, http://www.startfitness.co.uk/acatalog/AccessoriesHydrationCarriersBelts.html

Lättare att dricka ur, sitter på plats, lättare att rengöra, enkla att greppa. Det finns dessutom lite små fack för energigodis och pengar m.m. Vid långpass över 20 km utan affärer i närheten tar jag min löparrygga med vanliga sportflaskor 3-4 liter.
1969 • Sala
#6
26 oktober 2008 kl 18:59
Gilla
Jag har en Camelbak på 1,5 liter och är otroligt nöjd. Jag förstår inte hur jag tidigare klarade mig utan, för vattnet tar nästan alltid slut lagom till jag kommer hem. När jag nyligen sprang 27 km fick jag hushålla lite med vätskan för att det skulle räcka, så jag förstår inte hur det då kan räcka med hälften så mycket vatten. Då måste man ju fylla på längs vägen och varför ska man göra det när det finns sätt att slippa?
Anders Taaler
1968 • Huddinge
#7
27 oktober 2008 kl 13:06
Gilla
Ok.
Tack samtliga för att ni delar med er av era erfarenheter.
Ska besöka några butiker för att prova på plats.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.