Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 5176 visningar

Tidigare stressfraktur

2000 • Uddevalla
#1
22 november 2017 - 23:24
Gilla
Hej! hade dragits länge med en stressfraktur i tibia, ca 1 år innan den läkte, men sedan dess har haft problem med benhinneinflammation i mest det andra benet ca 1 år efter det, som jag nyss blev av med. Jag som antagligen är lite för ivrig testade efter någon vecka en frivolt igen, eftersom jag hade fått sagt till mej från sjukgymnast att ja var redo att börja träna försiktigt igen och att jag hade marginal från benhinneinflammation. Men jag känner att det gör ont där stressfrakturen satt även fast den har läkt? Är någon erfaren av något liknande? kan man känna av i en stressfraktur som redan är läkt för länge sedan? Är det bara att bygga upp sakta men säkert för att det inte är vant vid belastning eller? Tacksam för svar:)
AMB
#2
1 december 2017 kl 23:21
Gilla
Erfarenhet har jag men ingen lösning... fick en stressfraktur på tibias framsida för 2,5 år sedan, har haft ont sedan dess, var senast på MR och de visar att frakturen är läkt och det finns ingen inflammation i området. Ändå har jag ont runt knölen som bildades vid läkningen, främst på mornarna när jag stöder på benet, gör ont och de känns som något nyps över stället vid knölen... läkaren kan inte förklara varför jag fortsatt har ont, känns inte ens som om jag blir trodd.... kan inte springa el dansa, promenera går hyfsat, de är så frustrerande! smärtan jag upplever är som om en glipa trycks i hop vart efter jag belastar benet, så när jag gått tillräckligt länge på dagen gör det mindre ont, får bara höra att det inte kan vara så! så vet någon nåt som hjälper vore även jag tacksam...
AMB
#4
2 december 2017 kl 22:27
Gilla
Tack.. intressant läsning.... önskar bara hitta nåt om varför smärtan sitter trots det är läkt...
Åsa
1983 • Fagersta
#5
3 december 2017 kl 09:28
Gilla
För mig tig det flera år innan smärtan helt var borta. Jag kunde aldrig riktigt slappna av även om sprickan var läkt. Nu fyra år senare är det ett minne blott. Vad gällande benhinnorna kan jag tipsa om att leta upp någon som som kollar hur du springer/går och rör dig. I mitt fall hade jag flera parametrar som bidrog. Åt för lite, åt lite fel, tränade för mycket och sprang med för långt steg och på en extrem hälisättning.
1981 • Örebro
#6
3 december 2017 kl 09:45
Gilla
En mindre vägg av text att vänta...

Vågar inte uttala mig exakt hur det ligger till i enskilda fall, men arbetar mycket med långvarig smärta och varför den beter sig som den gör. Det är rätt enkelt och rätt komplext på en och samma gång och jag försöker inte inbilla någon att jag kan allt.

Men det är lite som Åsa är inne på, det är hjärnan som "spelar spratt"/agerar överbeskyddande.

Enkelt sagt är smärta en reaktion på det hjärnan TROR är farligt för dig, vilket i sin tur baserar på input från kroppen. Det finns dock inga sk smärtsignaler, utan endast ren information om vad som pågår i kroppen, smärtsignalerna är en liten myt faktiskt.

Därefter gör hjärnan en bedömning, baserat på informationen, tidigare erfarenheter, hur det påverkar framtiden både vad gäller vardag, arbete, fritid mm mm. Det är rätt komplext på det sättet. Men enklare sagt, kommer den fram till att det är negativt för dig kommer den kliva in och beskydda dig = smärta. Därefter brukar man råka ut för kompensationer genom att man rör sig annorlunda osv, men det är en del i försvaret och inget farligt.

Pågår besvären länge brukar det hela sensitiseras, både lokalt kring området som smärtar men även i hjärnan, dvs att det krävs mindre och mindre input från kroppen innan hjärnan drar igång samma försvar. I praktiken kan man uppleva fortsatt eller mer smärta, trots att inget är fel ute i kroppen. Aningen jävligt, men värt att komma ihåg är det är går att vända på, på exakt samma sätt som man hamnade i det mer lättretade läget. Varken kroppen, eller ffa hjärnan, är låst i något läge.

Däremot kan det vara lite knivigare är då det "bara" är något som ska läka, man brukar få arbeta med att försöka arbeta med det engelskan så fint uttrycker som graded exposure, små steg för att bryta cirkeln med ökande belasning/längd i varje steg. Enklast är att göra detta med en terapeut som har erfarenhet av det.

Förmodligen inte hela förklaringen, men förhoppningsvis lite nytt som kan kasta ljus på det hela.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.