Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 15348 visningar

Kramp i utsidan av vader

#1
5 november 2017 - 23:45
Gilla
Hej. Jag har ett problem med som jag inte får bukt på. Haft detta under ca två års tid vilket förhindrar min löpning.

jag får kramp i utsida av vaderna. Inte den stora vadmuskeln utan den en mindre och längre som går från hälsenan och vidare uppåt på utsidan av vaden mot knät.

Smärtan ter sig som kramp verk som kommer smygandes under löpning och som inte släpper på ett antal dygn. Har jag vilat några veckor kan jag springa någon mil utan smärta men känner av stelheten efter som inte släpper. Ter sig inte som träningsverk. Nästa pass två dagar senare blir vaden stel efter några kilometer och släpper inte och smärtan byggs på. Smärtan sitter i och byggs på vid varje pass men släpper om jag vilar 1-2 veckor men kommer åter efter något löppass igen. Den yttre vadmuskeln är enormt hård och stel vid smärta men även utan smärta också. Det kan hjälpa något att trycka hårt på den (massage) men får inte problem at försvinna på lång sikt.

Varit hos sjukgymnast och naprapat som gärna gör artipunktur och ultraljud men med bristfällig resultat.

Någon som haft liknande problem eller någon som eventuellt har en lödning på mitt problem?

Mvh Tobias
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
6 november 2017 kl 01:02
Gilla
Nu antar jag att du med utsidan menar baksidan, den muskel som heter Soleus. I så fall har jag haft precis samma besvär som du men hade bättre tur med min naprapat. Tre åtgärder bör du pröva parallellt, medan du drar ner på eller håller upp med löpningen.

1. Massage är bra. Du kan faktiskt göra egen massage även om det blir bättre om nån som kan hjälper dig.
2. Stretch. Den yttre vadmuskeln stretchas med lätt böjt knä, håll på en hel minut på vardera benet, "vadmusklerna är sega" sa min naprapat.
3. Excentriska tåhävningar med gradvis ökande belastning. För att skadan (det är en klassisk överbelastningsskada) inte ska komma tillbaka måste musklerna bli starkare.

Du kan läsa om excentriska tåhävningar på annat håll, sök på jogg eller googla. Men när du kan göra dem utan att det gör nämnvärt ont bör du lägga på mer last än bara kroppen, en ryggsäck med 5-10-15-20-30 kg i går bra. Ännu bättre är en Smithmaskin på gymmet, då kan du också komma upp högre i last men det behövs nog inte förrän du kommit tillbaka i löpningen och börjat springa mycket. Själv kör jag numera uppåt 75 kg men så är jag urstark i vaderna också. Men öka långsamt, när du blivit av med smärtan ska det inte göra ont att köra tåhävningarna, däremot kan du få träningsvärk. Stretcha gärna efteråt.
3 set om 10-15 st kan vara lagom, kör gärna varje dag utom om du känner dig sliten. Blir du stel under övningen kan du stretcha mellan set:en också.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
6 november 2017 kl 05:58
Gilla
Det kan komma av att du är svag i höftpartiet och därför blir instabil i steget, vaderna får då jobba för att stabilisera. Vadmuskeln blir överbelastad då den inte ska jobba så normalt. Testa att träna styrka för bål/höftpartiet.
#4
6 november 2017 kl 12:21
Gilla
Tack för svar.

Ja, jag antar att det är Soleus utifrån bilder jag sett på vadmuskeln. baksida av underbenet (vaden) och sedan en mindre smal muskel på utsidan.
Jag grovt stel i höften/sätesmuskel som jag kämpar med stretch och utsida lår men det går segt och svårt att ge med sig.
Jag får viss ryggproblem pga av just stelheten antar jag som känns i svanken vid löpning.

Jag får inte fullt så ont när jag kör tåhävningar men stelheten kommer vid löpning efter några kilometer och håller i sig. Kan dock gå hur långt som helst utan smärta även om de känns stela.

Lars: Hr du några bra övningar för höften och bål som används vid just löpning? Tycker jag är svars i just magmuskler men kanske inte rätt typ av muskler då.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
6 november 2017 kl 14:05
Gilla
Jag tränar konventionell styrka med skivstång på gymmet, knäböj och marklyft för styrka och rörlighet. Lägger också en timme på att besöka det corepass med ledare som vi erbjuder på Friskis&Svettis.

På Runners world finns : https://www.runnersworld.se/artiklar/bli-starkare-i-vinter-enkla-cirkelpasset.htm

Passet ser vettigt ut tycker jag, du hittar säkert en del där.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#6
6 november 2017 kl 17:13
Gilla
Jag tycker det är värt att kolla in detta fenomenet:
https://www.youtube.com/watch?v=u1sfPfsESDQ&t=

Kolla gärna in videon som länkas i början också när du kollat den första.

En grej som tas upp är tights hamstring och att stretcha den ibland kan vara det sista man ska göra. Ditt problem med ryggen och svaga magmuskler kan vara orsakat av samma problem. I första videon visar han hur du ska veta vilken typ du är och när man vet det så kan man sedan fixa problemet. Som sagt, vissa som är strama på baksidan av låret ska stretcha baksidan, andra ska absolut inte stretcha (dom som inte ska stretcha baksidan lår ska istället stretcha framsidan av magen typ och stärka baksidan låret).

Men kolla videon, han förklarar och visar bättre hur höften och dess position påverkar hela kroppen. :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.