Skidor Längdåkning allmänt 11 inlägg 5125 visningar

Tips för skidträning utan snö...

David Löfstrand
1974 • Göteborg
#1
20 juli 2008 - 11:16
Gilla
Vet att rullskidor finns men jag tycker det verkar lite riskabelt i vissa backar som är oundvikliga. Som jag har förstått det hela så saknas bromsar på dem.
Bor i Gbg så har inte särskilt mycket snö att träna på under vintermånaderna.
Fungerar det med t.ex. rollerblades eller finns det rullskidor där man kan bromsa upp farten?
2006 • Alingsås
#2
20 juli 2008 kl 17:41 Redigerad 22 juli 2008 kl 02:10
Gilla
Jag har samma problem, vill gärna köra rullskidor men vågar inte riktigt. De känns farliga. Jag kommer dock göra några försök för att få in vanan och komma över rädslan. Det är dock stor skillnad på att köra inlines och rullskidor. Rullskidor har ett visst motsånd som man behöver för att efterlikna riktiga skidor. Det är förstås viktigt att få den rätta staktäningen samt även en viss teknik. Detta är svårt att träna på inlines, även om det är ett hyfsat alternativ.

Jag kör gummibandsträning hemma också för att träna stakning (muskler och kropsställning) hemma. Jag har en krafttig skruv (krok) i väggen där jag kan fästa gummibandet (det röda från sportaffären). Med gummibandet kan jag köra många olika övningar förutom stakning, men jag finner det väldigt bra att kunna stå och "staka" hemma några timmar i sträck och få den där stakträningen som pågår i flera timmar (vilket vasaloppet också gör).
Roger Elimä
1978 • Enköping
#3
20 juli 2008 kl 21:32 Redigerad 20 juli 2008 kl 21:36
Gilla
Hej David och Anders!

Jag kör mycket rullskidor och det var läskigt i början. Jag har dessutom skadat knät på längdspåret i vinter efter vurpa i hög fart utför och var därför extra rädd.

Märkte dock att det gick bättre än jag trodde att köra rullskidor och att det fort blev stadigare. Rullskidor säljs normalt med relativt tröga hjul ("tvåor") och går därför bara marginellt lättare än längdskidor.

Dessutom går det att bromsa genom att köra stavarna i backen framför sig och trycka emot. Däremot får inte backarna vara alltför branta för att detta skall fungera bra. Det går heller inte att använda denna teknik i hög fart utan måste göras i början av backarna.

I värsta fall får du väl ta av dig skidorna i de värsta backarna......Eller är det mycket nedför?

Tycker själv det är fanrtastiskt härligt att köra rullskidor en fin sommardag. /Roger
Håkan Huselius
1972 • Hörby
#4
22 juli 2008 kl 07:28
Gilla
Bromsa aldrig med stavarna det är rikigt dumt. Det kan man bara göra om man i stort sätt står still.Annars är det rikigt farligt att bromsa så eftersom risken då finns för stora skador.
Bromsa kan man göra genom att ploga, går att bromsa ganska bra då genom lite träning, annars är det planering som gäller. Man får planera sin färdväg innan så att man inte kommer till en korsning i hög fart och så vidare.
Men som sagt bromsa inte med stavarna!!
Att sätta i en stav framför sig i asfalten i hög fart innebär ju att staven fastnar och vinklar du den då emot dig i en hastighet av ca 15 km/h så har du den snart rakt i magen. Inte skönt.

Rullskidor är kanske lite vingligt i början, men det är bara innan man fått lite teknik. Mitt råd är att söka upp en bra klubb som har rullskidträning, där kan man få hjälp med tekniken.
I min klubb har vi teknikträning på rullskidor, och bland det första man får lära sig är bromsteknik.
Anna Aleryd
1980 • Malmö
#5
24 juli 2008 kl 15:07
Gilla
Ett tips är att köpa riktigt tröga rullskidor, så blir farten lite lägre. Jag har Everests rullskidor (som dessutom är klart billigare än de flesta andra), och ska genast säga att det råder delade meningar om deras kvalité och funktion. För mig har de dock funkat kanon, lite extra motstånd gör mig bara gott (och då är jag alltså inget muskelberg direkt) och som sagt känns det säkrare att inte komma upp i riktigt lika höga hastigheter.
Håkan Huselius
1972 • Hörby
#6
24 juli 2008 kl 16:17
Gilla
Tror dock inte på tipset med tröga skidor om man är nybörjare. Jag avråder alla mina åker det bestämmt när dom är nya.
Anledningen är helt enkelt för att det går för trögt och tungt. Är man då ny på skidor gör det att man tycker det är tråkigt så att man inte tränar så mycket som man borde göra. Kör man desutom skidor med någon med "normala" skidor så har man tufft att hänga med vilket gör att man känner sig dåligt. Vilket då gör att skidorna efter ett tag ligger längst in i garaget och skräpar.

Men är man erfaren och stark åkare kan man åka på trögare, men då måste tekniken sitta först så man kan åka ordetligt. Annars blir det ju bara att man använder benen för mycket.
Johan Knutsgård
1967 • Örnsköldsvik
#7
4 augusti 2008 kl 16:47
Gilla
Hej skidkompisar det finns rullskidor med broms ellr så köper man ett par som rullar extremt trögt. Då får man bra träning samtidigt. Körde omkull förra sommaren kör nu ett par med 4:or dom går trögt och bra längtar efter snön...... Johan
Falun Kenneth
1967 • falun
#8
15 augusti 2008 kl 10:21
Gilla
Det går att bromsa med rullskidor, om de är klassiska. Om man ökar avståndet mellan fötterna så att hjulen är kraftigt vinklade mot asfalten så sänks farten betydligt. Det är naturligtvis inte fråga om en omedelbar inbromsning men på platt mark kan man från 15 km/h få stopp på skidorna på 10 meter. Denna form av plogning fungerar också för att undvika acceleration i nedförsbackar. Om man börjar med att öva på en parkeringsplats och lär sig denna inbromsningsteknik så känns det ganska snabbt tryggt att åka omkring på vanliga svenska vägar. Men tipset att reka banan med cykel innan man åker den första gången är klokt.
David Löfstrand
1974 • Göteborg
#9
19 augusti 2008 kl 22:03
Gilla
Har kommit hem från min semester nu och kommer i sinom tid kolla upp ett par rullskidor.
Tack för alla tips och råd
1962 • löddeköpinge
#10
3 oktober 2008 kl 14:33
Gilla
Känner jag mig osäker tar jag helt enkel av mig skidorna och springer.
Håkan Huselius
1972 • Hörby
#11
4 oktober 2008 kl 21:28
Gilla
din kroppslängd minus 30 cm är en bra tumregel
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.