Triathlon Triathlonträning 6 inlägg 6130 visningar

Nybörjarfrågor

1980 • Storvreta
#1
10 oktober 2016 - 16:23
Gilla
Hej!
Jag är en (blivande) total nybörjare som hastigt och lustigt blivit sugen på triathlon. Jag var i Barcelona (Calella) förra helgen och såg Ironmantävlingarna, och jag kan lugnt säga att jag blev inspirerad.

Jag har alltså tänkt på triathlon länge, men upplevelsen runt loppet fick mig att inse att det är dags att ta tag i detta här och nu. Jag tänker inte börja med att satsa på en hel Ironman, men tycker däremot att Vansbro triathlon verkar vara en lagom utmaning att börja med.

Jag har ingen egentlig konditionsträningsbakgrund, men jag har under det senaste året kommit igång lite smått med löpning. Springer nu 2 - 4 pass/vecka på distanser mellan 6 och 20 km (oftast 10 eller 14 km).

Utöver löpningen så brukar jag passa på att cykla till och från jobbet någon gång per vecka. Jag har 14 km enkel väg och jag kör sträckan på en fem år gammal och ganska tung hybridcykel. Jag har insett att jag kommer att behöva en riktig cykel innan jag ger mig på mer seriös cykelträning, men det bär emot att köpa en nu när det snart är vinter. Det verkar tråkigt att skaffa en ny fin cykel och sedan inte kunna använda den ordentligt på flera månader. Så snart de börjar sprida grus på vägarna kommer ju räserdäck bli svåranvända...

Min tanke är istället att använda hybridcykeln över vintern, men skaffa lite utrustning till den för att förbättra min träning.

Det jag har tänkt skaffa är följande:
- SPD-pedaler (kombipedaler, eftersom cykeln också används för att cykla och handla mjölk etc).

- Billiga skor. Jag har sett dessa skor (http://www.sportsdirect.com/muddyfox-storm100-mens-mtb-cycling-shoes-144087?colcode=14408703) och tycker priset verkar helt ok för vad man får. Inser att detta inte är några ultimata skor alls, men antar att de ändå blir mycket bättre än att cykla med mina vanliga sneakers. De ska ju tåla väta (nåja) och de verkar också kunna duga till för att gå med från cykeln till kontoret. Får för mig att SPD/MTB-skor tål lite sämre väder (iaf bland de billigare skorna) även om de inte är lika styva.

- En enkel tempobåge för att börja vänja mig vid en låg sittställning.

- Dubbdäck så jag kan köra vintern igenom

Jag försöker vara realistisk och tror inte att jag kommer att ge mig ut på några 90-km-rundor med denna utrustning, utan tänker mer att det handlar om att bygga en vana av att cykla, och att göra det här och nu. Cyklingen är den del av ett triathlonlopp som skrämmer mig och därför vill jag inte vänta till april innan jag börjar lägga energi på den. Till våren är tanken att skaffa en enklare men ändå "riktig" triathlon-/tempocykel och lite mer ordentlig utrustning öht.

Efter denna långa utläggning kommer nu mina frågor:
1. Spänner jag bågen för hårt om jag börjar med ett så pass långt lopp som Vansbro?

2. Är mina cykelplaner realistiska?

3. Är det något jag har förbisett när det gäller cyklingen/cykeln?

4. Jag tycker ju att det borde innebära att jag får en rejäl boost i vår när jag skaffar riktig utrustning, men blir det för sent att börja träna cykling seriöst om jag väntar till våren?

5. Vad gäller löpningen så har jag sett att de flesta triatleter använder andra/lättare löpskor än folk som endast löptränar. Jag antar att detta handlar om tidsaspekter (snabbare att ta på?) eller vikt. Stämmer det eller finns det några andra fördelar med löparskor som är specialgjorda för triathlon?

6. Jag springer just nu i väldigt väldämpade men ganska tunga Asics Kayano. Jag älskar skorna trots att "alla" säger att de förstör löpkänslan... Är detta något jag ska vänja mig av med, eller är det först bland de mer extrema som "riktiga" triathlonskor ger en fördel?

Om du har orkat läsa hela den här texten är jag den förste att tacka ;-) Har du lust att besvara någon/några av frågorna blir jag ännu gladare. Detsamma gäller om du har några generella råd eller tankar om vad jag ska fokusera på nu såhär i början.
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#2
10 oktober 2016 kl 20:32
Gilla
Började med tri på en tung framdömpad hybrid, satte på tempopinnar och riktiga racehjul ochvcykladr snabbare än många på tempocyklar. Min stora utmaning var simningen då jag inte kunde crawla.
Mitt första år genomförde jag fyra sprinttri och gjorde min första olympiska efter ett år och min första HIM två veckor efter den olympiska. Detta är tre år sen och nu har jag två racercyklar, en trihoj och en mtb... Lätt att fastna, och riktigt kul.
Leta upp en klubb för träningstips och simhjälp är mina tips
Magnus
1968 • Västerås
#3
11 oktober 2016 kl 10:19
Gilla
1. Lite beroende på träningsbakgrund, men 6 månaders träning ska räcka. Alternativt kör du en olympisk distans i början av sommaren och en HIM framåt hösten. Har du kört någon halvmara tidigare? Kan du simma? Har du våtdräkt?

2/3. Möjligen behöver du en sadelstolpe (t.ex. "profile design fast forward") som gör att din sittposition blir bättre med bågen/pinnarna. Det finns möjlighet att köpa billiga cyklar på hösten (nu) när leverantörerna rear ut årets modeller. Om du ska köpa ny cykel till våren så kolla leveranstiderna, det är trist att stå utan cykel när solen skiner och träningsveckorna försvinner snabbt.

4. Du kan/bör komplettera jobbpendlandet med träningscykel på gym eller trainer och träna "seriöst" ändå. Det är väl möjligen långpassen som är tråkiga att köra inomhus.

5. Pass. (Jag kör med "vanliga" löparskor)

6. Du kan ju skaffa ett par skor till av annan, lättare, modell, om inte annat så är det bra för fötter och ben med lite omväxling.

Fast det handlar ju mer om träningstimmar än om vilket material du har. :-)
Janne Österman
1967 • Malmö
#4
11 oktober 2016 kl 11:26
Gilla
1. Vansbro blir perfekt :)

2. Ja, det tycker jag, bara du inte blir för ambitiös nu för att sedan tappa sugen i februari.

3. Om du hittar en klubb (cykel eller triathlon) att träna med så kan du även tävla med racer och tempopinnar och slippa köpa så många dyra cyklar direkt i början, innan du vet vad du vill...

4. Nej, inte för sent, men många bra erbjudanden nu på hösten, även triathleter som får nya sponsorer och säljer sina ett år gamla cyklar.

5-6. Finns inga speciella triathlonskor. Spring i skor du trivs med. Du kan skaffa snören med snabblås till sommaren, så du slipper knyta.

Kontinuitet är det viktigaste. Se till att ha kul så du orkar hålla igång hela vintern och våren utan svackor.
1980 • Storvreta
#5
11 oktober 2016 kl 12:00 Redigerad 11 oktober 2016 kl 12:02
Gilla
Stort tack för input från er alla tre. Det känns som om det borde gå att ro iland ett sådant här projekt om jag ger mig fan på att träna ordentligt :-)

Jag kanske underskattar svårigheterna med simningen, men jag tycker att det momentet verkar enklast. Jag har inte simmat så mycket på sistone, men har en bakgrund inom fridykning. Vi simmade hyfsat ofta 4 - 5 km ute i skärgården (både med och utan fenor) och jag får för mig att ett simpass i veckan på ett par km borde göra susen för att återaktivera mig i den delen.

Jag har aldrig sprungit någon halvmara på lopp, men springer distansen som träning minst ett par gånger i månaden i nuläget. Inga jättetider, men snittar runt 5 min/km utan att förta mig alldeles. Antar dock att det blir helt andra tider och förutsättningar efter att ha cyklat i några timmar först ;-)

Tack för tipset angående leveranstiderna, det hade jag inte tänkt på alls. Kanske dags att börja kika på cykel så snart som möjligt så jag inte blir försenad när våren kommer.

Det låter som om jag kanske borde cykla lite på gymmet också då. Synd bara att gymcykling är så trist. Man vill ju komma någonstans när man cyklar, om så bara till jobbet. Konstigt att jag däremot älskar både löpbandet och crosstrainern på gymmet. Är spinning bra träning för detta eller är det bättre att sitta själv och nöta i konstant hastighet? Jag tänker att man kanske blir lite mer inspirerad om man tränar i grupp...
Magnus
1968 • Västerås
#6
11 oktober 2016 kl 13:57
Gilla
Då verkar du ha simning & löpning under kontroll. :-)

Om du avslutar några längre cykelpass med att jogga 15-30 minuter så vänjer du dig vid den känslan. Du kan även passa på att dricka och äta på långpassen så lär du dig lite mer om hur du funkar map energiintag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.