22 juni 2016 kl 14:18
Tycker inte det är något att oroa sig över. Kadensen varierar mellan olika löpare, och ibland även beroende på vilket tempo man håller. Själv ligger jag i 160 vid 5:15 min/km och över 200 vid 2:30 min/km. Så länge du har ett steg som känns avslappnat och inte ger upphov till skador är det ingen fara. Ibland kan kadensen öka med ökad löpmängd, kanske ett mått på att man blir mer effektiv? För nybörjare är också kadensen lägre än för erfarna löpare som springer mycket och ofta.
Nu kommer säkert någon nämna det magiska talet 180. Låt mig förekomma dem. Talet 180 kommer från en mätning som den amerikanske löptränaren Jack Daniels genomförde på tävlingslöpare under de olympiska spelen 1984. Hos de 46 löpare han studerade fann han endast en med lägre kadens än 180 och drog då slutsatsen att 180 måste vara ett bra tal och publicerade detta i en bok. Tyvärr har alltför många (oftast motionärer) tagit detta tal som ett magiskt tal och som den mest ultimata löpkadensen som ALLA måste springa i.
Vad de flesta missar är att de löpare som Jack mätte på var 1) elitlöpare och 2) de sprang i sin tävlingsfart (inte jogging- eller distansfart) vilket innebär farter i 3:15 min/km eller snabbare. Inte konstigt att de hade över 180 i kadens i denna fart, det har de flesta som försöker springa så snabbt. Men vet man inte historien bakom talet 180 är det lätt med missförstånd.