8 maj 2016 kl 10:03
Redigerad 8 maj 2016 kl 10:25
Sverker, det som brister i det du skriver är luddigheten. Du skriver: "en löpare som normalt springer sina pass runt 5.00". För det första skriver du inte vilken sorts pass det rör sig om, och för det andra är det ett cirkelbevis, eftersom du förutsätter att 5.00 är rätt fart från början.
Det finns antagligen brister i Daniels formler, men de är bättre än gissningar. Jag rekommenderar att du läser boken. Den är väldigt bra. Likaså Advanced marathoning av Pfitzinger och Lore of Running av Tim Noakes. Alla tre är väldigt överens om att man ska göra sin distans i låg fart och sina fartpass i hög fart. Den låga farten ska självklart inte vara så låg som manualerna till pulsklockorna säger, för då kommer man inte ens framåt, men den ska ligga ungefär på 6.20 min/km om man springer 5 km i en tävlingsfart på 5.14, d.v.s. ungefär en minut långsammare. Och då ligger man redan i den snabbare delen av spannet. Och om man är en sådan som gillar puls så ligger man troligen på ca 75 % av maxpuls då, och det räcker gott och väl (jag tror pulsklockornas manualer vill få oss att ligga på 65-70% av maxpuls).
Sedan kan man bryta mot detta. Även Daniels förordar att man gärna ska lägga sig uppemot maratonfart om man har en bra dag. Men att gå därifrån till att förorda ett högt tempo på vanliga distanspass rent generellt tror jag är en försämring.