19 februari 2016 kl 09:30
Redigerad 19 februari 2016 kl 10:53
Jag tycker Stefan J, JB och Stefan L är inne på bra saker. Skor är vanskligt och här på forumet får du välmenande råd över hela skalan från superdämpade HokaOneOne till minimalistiska skor med noll dämpning och drop. Dessutom blir det lätt dyrt att chansa med stor risk för att nya skorna leder till samma besvär som med nuvarande skor.
Några personliga reflektioner efter mer än tio års löpträning:
Vad jag INTE tror på:
- Generella råd efter att i butik ha filmat dig i 15 sekunder på ett löpband, Det finns väldigt lite vetenskap bakom den metoden och leder till att de flesta rekommenderas ett par Asics med pronationsstöd om jag raljerar lite. Det finns visst stöd i litteratur för att knäskador av löpning har ökat sedan mera dämpade skor med pronationsstöd infördes. Innan dess när löpning oftast utfördes i tunna odämpade skor var andra skador vanligare, hälsenor och stressfrakturer t ex.
- Att låta en sko korrigera en felställning/pronation som är normal, dvs inte överdriven
- Merparten av säljarna på de större sportkedjorna, utbudet är för litet och för snarlikt och råden du får är för generella och "grunda".
Vad jag tror på:
- Skynda långsamt vad gäller upptrappning av löpträning. Det är en gammal men ständigt aktuell sanning att kondition utvecklas i en snabbare takt än senor, ligament i t ex fötter och knän.
- Variera underlag! Spring så mycket som möjligt på mjukare underlag än asfalt, skogsstigar erbjuder en helt annan variation vad gäller underlag, vinklar som foten landar i etc vilket bygger styrka i fötter och fotled, jämfört med plan asfalt där belastningen blir väldigt monoton.
-Variera skor, ha åtminstone två, helst tre par, det sparar både din kropp och skorna. Ett par av dessa skor bör vara lätta och mindre dämpade, du behöver inte titta på de allra tunnaste modellerna, det finns gott om tävlingssskor som väger runt 200g som fungerar mycket bra.
- En viss pronation är normal och en kroppsegen stötdämpningsmekanism. Foten är ett valv och ett valv stärks av belastning ovanifrån, inte av att stöttas underifrån.
- stärka upp bål, ben, vader och fötter!
- Gå gärna i ganska tunna skor till vardags
- Ha ett par tunna skor att springa i men spring inte alla pass i dem! Variera!
- Spring barfota ibland på gräs eller sand på sommaren, roligt och nyttigt!
-Skor ska kännas "rätt" och sköna direkt när du sätter den på foten. Rätt sko ska inte behövas "springas in" och känns den inte skön på foten direkt blir det inte bra sedan heller.
- Hittar du en löpskobutik med personal som tar sig tid att lyssna på dig och hjälpa dig, stöd dem genom att handla där men glöm inte bort din egen magkänsla inför skon de rekommenderar. Ställ motfrågor, be dem plocka fram fler alternativ.
- Med bättre bålstyrka och hållning kommer bättre löpteknik, en viss löpteknikträning i form av löpskolning kan också vara nyttigt men effektivaste sättet att springa bättre är att springa mer (men skynda långsamt som sagt!). En bättre löpteknik ger mindre stötbelastning på knä, fotleder och höft men ställer å andra sidan krav på starka vader. Tåhävningar är alltid bra!
Det är min erfarenhet att de flesta som börjar springa (mer) går igenom perioder av benhinneinflammation, löparknä och liknande, besvär som kan vara olika svåra och olika långa men som så småningom går över med fortsatt allsidig träning. Jag som sprungit regelbundet i tio år och ännu längre som "periodare" hade besvär med benhinneinflammation och löparknä första åren, en medveten satsning på bålstyrka och bättre löpteknik har gjort att dessa besvär helt försvunnit trots att jag idag springer tre gånger så mycket som jag gjorde i början.
Det blev rätt långt detta, hoppas du kommer tillrätta med smärta och hittar skor som fungerar!