Löpning Kost & Näring 5 inlägg 2984 visningar

Socker = meningslöst?

1976 • Löddeköpinge
#1
21 januari 2016 - 12:05
Gilla
Provar att hålla mig borta från (tillsatt) socker i en månad just nu och har lite funderingar över hur/om detta påverkar min kropp och min löpning. Det handlar alltså inte om GI-kost då jag äter pasta, potatis osv utan snarare kakor, godis, russin, vitt bröd och liknande. Jag äter även en hel del frukt och oftast sallad som lunch.

Jag har tidigare sett ett ganska direkt samband om jag skippar kolhydrater vilket direkt påverkar prestationen i löpningen så det vill jag undvika men hur är det med socker?

Gällande löpningen så springer jag mest kortare långpass just nu vilket är runt 13 km och jag springer varannan eller var tredje dag.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
21 januari 2016 kl 12:08
Gilla
Vanligt socker är inte bra för kroppen. Bättre äta frukt om man är sugen på något. På köpet får man fibrer.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#3
21 januari 2016 kl 12:21
2 Gilla
Tror det inte påverkar din löpning alls
1976 • Löddeköpinge
#4
21 januari 2016 kl 12:37
Gilla
Bra. Tack för snabba svar. Då kör jag på som vanligt med löpningen.
1972 • Malmö
#5
21 januari 2016 kl 17:09 Redigerad 21 januari 2016 kl 17:17
Gilla
Jag äter sedan mer än 2,5 år mestadels lågkolhydratskost 5 dgr/v, de övriga 2 dgr/v äter jag typiskt en del pasta, ris, choklad, bananer och dylikt. Vid distanser upp till ca 10-11 km märker jag ingen skillnad på min prestationsförmåga (springer inte längre än så) som jag kan koppla till vad jag ätit innan. Jag blev rätt nyfiken på detta under hösten då en kompis som håller på med swimrun och korta ultralopp testade att kapa kolhydraterna under hösten, under de första 10 dagarna förflyttade han sig i snitt 10 % långsammare, sedan gick tempot upp igen till det normala. Om han kunde tappa 10 % så tänkte jag att jag möjligen skulle kunna vinna säg 5 % med kolhydrater i kroppen. Jag provad olika former av kolhydratladdade raketbränsle (typ lite extra bananer + Snickers ett par h innan träning) men det gjorde varken till eller från på ett tydligt sätt, för min del verkade det ha större betydelse om jag ätit ordentligt kvällen (äter inte frukost, varför lunch och kvällsmaten är viktigt) innan träningspasset och än mer hur pass mycket jag tränat/vilat dagarna innan.
Min kompis dipp gällande prestationsförmåga verkar vara rätt typisk om en inte är van vid att stå sig utan hyfsade mängder kolhydrater. Att jag på min ”motionsnivå” (dock välklockad) inte kunde märka någon tydlig förbättring eller ens tendens vid preppade med kolhydrater menad en lchf-fantast till kompis, sannolikt berodde på att min kropp är van vid att växla mellan att bränna fett och kolhydrater. Jag antar att kroppen är bra på att anpassa sig och att lite socker eller kolhydrater mer eller mindre inte gör den stora skillnaden vid aktuella distanser om kroppen får en chans att vänja sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.