8 september 2015 kl 10:45
Kan inte se din träning här på jogg och skjuter därför lite från höften.
Låter som dina långpass legat länge runt 15 km och att du nu börjat springa längre. Den här upptrappningen ska ju ske kontrollerat med t ex 2 km/vecka och där man också backar lite på mängden ca var 4:e vecka för att inte slita ut sig:
Typ: V1 15 km, V2 17 km, V3 19 km, V4 16 km, V 5 20 km, V6 22 km, V 7 24 km, V8 20 km, V9 25 km, V10 27 km, V11 29 km, V12 26 km etc.
Om du plötsligt försöker kuta 33 km så är det inte konstigt att benen blir griniga. Sen tycker jag att farten på de här passen kan vara låg. Hur låg beror på mängden i övrigt under veckan. Men 5:45-6:00 verkar inte orimligt utifrån den info du ger. Sen när du är stabil på en viss distans så kan du lägga in lite fart på de längre passen för att träna specifikt mot en halv eller helmara.
För mig är det viktigt att kombinera löpningen med styrkepass. Mängden styrka kan variera under året. T ex oktober-mars kan man köra mer styrka och byta ut något löppass för att sedan kanske köra renodlade löppass på sommarhalvåret där man kanske lägger till lite underhållsstyrka 20-30 min efter något av veckans distanspass. Men det där är ju individuellt. Vissa kör ingen styrka alls men undviker ändå skador medan styrkan är oerhört viktig för andra.
Ett annat sätt att bygga styrka är också att köra mycket backe, springa i kuperad miljö eller på lite teknisk stig. På stigen, där det är ojämnt, knixigt och kanske tvära kurvor så tränar du mycket balans, koordination och styrka. Här kommer också en massa små, viktiga muskler i spel som kanske är svåra att komma åt på gymet.
Jag har väl en liknande bakgrund som dig, dvs alltid hållit igång lite men börjat sent med just löpträning. Hade också en väldigt snabb utveckling i början och det är lätt att ta i för mycket, förivra sig och skada sig när utvecklingen planar ut.
Så variera träningen i det oändliga + ha tålamod. Det är väl mina 5 pence.