9 oktober 2008 kl 20:02
En sak (alltför) många inte tycks tänka på är att för varje gram glykogen som förbrukas under löpning (man förbrukar ALLTID glykogen, även under långsam jogg - ´fett brinner i kolhydrats låga´) frigörs 2,7 gram vatten, vatten som inte ingick i den ingående vätskebalansen vid början av löpningen. Normalt har vi c:a 400 gram glykogen i musklerna => 1 liter reservvatten! (En vältränad löpare som är fulladdad inför ett långlopp kan ha upp till 700 g => 1,9 liter reservvatten !) Nu går ju inte allting åt, men säg att 200 g glykogen förbränns av en normal löpare under ett längre pass => 0,5 liter reservvatten. Detta reservvatten var ju bara barlast innan glykogenanvändningen frigjorde det. Och nu poängen:
det behöver inte alls ersättas genom att dricka under träningen! (Dock under återhämtningen, när nytt glykogen ska laddas in i musklerna.)
Alltså: bl.a. pga ovanstående är det INTE rekommendabelt att försöka ge sig på att dricka lika mycket under träning/lopp som man går ner i vätskevikt (eftersom en del av vätskan i kroppen från början inte ingick i ingående vätskebalansen utan tillförts till den från glykogenbindningen).
Puh, jag vet inte om det där blev helt pedagogiskt förklarat... :-)