Löpning Träning 29 inlägg 7598 visningar

barfotaskor.

kimberly
Göta
#1
13 maj 2015 - 12:50
Gilla
Hej!

Har sprungit till och från i flera år, men det är först nu det börjar bli mer regelbundet. Har under hösten-14 gått över mer och mer till barfotaskor, vilket känns helt underbart.
Under träning har jag sällan några problem med varken stumma ben, konditionen eller värk- däremot dagen/dagarna efter träning känns det väldigt mycket i mina vadmuskler. Det gör inte direkt ont, men det känns som de dragit ihop sig. Första stegen ur sängen är således försiktiga, och jag drar mig lite för att springa.

Vet inte om det är överansträngning eller bara, att de är ansträngda? Om jag borde vila eller fortsätta i den mån jag kan?
Är så jädra trött på att tvingas vila. Vill kunna springa jämt och hela tiden.

Körde vårruset i måndags i fivefingers. Jag tror väl att jag har gått lite väl hårt ut med att springa i barfotaskor, men det känns ju så jäkla bra att springa i dem..

Har ni några tips eller ideer tar jag gärna emot dem :)
< < < 1 2 > > >
kimberly
Göta
#21
15 maj 2015 kl 10:26
Gilla
Tack för många kloka och läsvärda inlägg hörrni!
Har en hel del att fundera på även om jag i slutänden kommer luta mig mot min teori att man inte är gjord för att springa med dämpning, vilket gör att jag, just nu, kommer jobba så mycket jag kan på att springa barfota.

Tycker det är ett intressant fenomen att folk som skadar sig i minimalistiska skor ofta "skyller på" skorna, medan skador i vanliga skor inte alls kopplas ihop med vad man bär på fötterna? Vad tänker ni om det?

Har haft tre vilodagar nu sedan vårruset, med undantag för mina vanliga gruppträningspass jag leder på jobbet, och känner inte av vaderna alls. Ikväll ska jag ut på en kortare runda för att imorgon bitti ta ett längre pass. Ska bli intressant att se vart det leder dethär :D
kimberly
Göta
#22
15 maj 2015 kl 12:20
Gilla
Hmm, kan iförsig förstå hur du menar. Jag var nog otydlig i hur jag uttryckte mig då min uppfattning är att människor som Inte är helt sålda på barfotaskor gärna ser dessa som boven bakom alla skador, medan blir de själva skadade läggs inte lika stor beaktning vid skorna de själva bär, utan då blir det allmän "löparskada" bara. Säger inte att det är såhär, men det är den uppfattningen jag har.
Vet inte ens om det fanns någon poäng bakom mitt påstående, ville kanske bara lyfta frågan och se vad ni tänker om det. :)

Ang. Kul och roligt contra löpteknik så håller jag också med dig, till viss del. Skillnaden är att jag så himla gärna vill komma ifrån att behöva uppbyggda skor. Vill träna upp min kropp att fungera i bara 0drop. Skulle jag framöver märka att det absolut inte går utan smärta eller skador, då får jag givetvis lyssna på min kropp. Däremot är jag villig att ge det både tid och en viss sveda för att komma dit jag vill.

Sistnämnda vet jag inte riktigt om jag håller med om, däremot tror jag det är högst individuellt. Personligen upplever jag som sagt en stor skillnad och har svårt att hålla samma fina löpteknik när jag drar på mig mina gamla skor. Men vetenskapligt samband, det tror jag kanske inte.
Annika
1979 • Mölndal
#23
15 maj 2015 kl 19:05
Gilla
Alltså, att springa i barfotaskor i terräng, det är jag helt med på. Men vi är inte gjorda för att springa på asfalt, så är det bara. Ska man göra det ändå, då är det snällare mot fötterna att liksom ersätta den dämpning man annars får naturligt i underlaget. Noll- eller lågt drop är jag själv ett stort fan av, likaså lätta skor och såna som är breda så tårna får plats att röra sig ordentligt, men det finns såna med ordentlig stötdämpning.
Micke Larsson
1971 • Norge
#24
15 maj 2015 kl 22:27
Gilla
Malin: Ja, jag fattar att TS inte som jag springer runt i 47:or, så då blir ju vikten en annan och det var dumt att jag överhuvudtaget nämnde en siffra. Fast det kvittar egentligen, en sko blir inte mer minimalistisk i mindre storlekar eftersom vikten då bör jämföras med andra modeller i samma storlek.
1980 • Älvsjö
#25
15 maj 2015 kl 22:43
Gilla
Kul att du verkar ha så roligt nu när du springer:-)

Jag tror inte att du behöver vara så orolig för vaderna. Är det inte bara träningsverk typ? Jag kör mycket med min 5-fingers, springer även till jobbet med dem på asfalt. Jag upplevde också från början att jag fick ont i vaderna, men det går nog över när dom vänjer sig.

Jag fick däremot en inflamation under foten precis när jag ändra min löpning till att landa på framfoten. Jag gick helt enkelt ut för hårt, och orkade inte heller vila. Det slutade med att jag inte kunde springa alls på en månad. Sedan när jag började igen så tog jag det mer försiktigt, och försökte vänja mig långsamt till längre och längre sträckor. Jag försöker också variera även nu, och springer ibland med lite mer dämpade skor, och ibland med mina 5-fingers, ungefär 50/50. Jag gillar dock känslan att springa i mina 5-fingers bättre:-)

Lycka till och gör inte illa dig!
Johanna Linde
1987 • Essunga
#26
16 maj 2015 kl 08:55
Gilla
Jag köpte fivefingers för fem.år sedan och har sedan knappt sprungit i andra skor förutom att jag testat minimalistiska skor från andra tillverkare. Jag har inte drabbats av någon skada, antar att jag haft väldig tur eller så. Har sprungit marathon i minimalistiska skor och typ 5-6 halvmaror i fivefingers. Nu tror jag inte att jag kan springa i tjockskor längre..
Mitt råd är att känna dig fram till det som passar dig bäst och det som inte gör för ont. För det är väl klart att det gör ont att springa och träna ibland, men livet är ju ingen räkmacka. Däremot ska ju inte smärtan hålla i sig och hindra dig för mycket från att utföra andra vardagliga saker.
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#27
16 maj 2015 kl 09:40
Gilla
Micke:
Det var det jag gjorde (även om jag kanske var otydlig).
Min mening var att 165 gram är "väldigt lätta" skor jämfört med andra, traditionella, damskor i just storlek UK6.
kimberly
Göta
#28
16 maj 2015 kl 13:13
Gilla
John, jag tror det är träningsvärk, men väldigt centrerad sådan. Tidigare har jag nog känt i större muskler o lite mer jämt fördelat, medan det nu är väldigt kraftigt i just vaderna. Därav min osäkerhet. Däremot känns jag inte av något alls i fotvalven när jag springer i fivefingers, utan det känns bara väldigt skönt. Idag sprang jag däremot 12km i mina vanliga löpardojjor på grusväg, och DÅ fick jag lite småkramper i fotvalvet i ena foten. Kanske kan ha att göra med att jag var barfotabarn? Skorna har alltid varit av maj-sep när jag var mindre, och går gärna barfota så mycket jag kan nu också (även om stadslivet försvårar det en del ^)
Jesper Johansson
1979 • Göteborg
#29
16 maj 2015 kl 13:44
Gilla
Kim: Jag hade också stora problem med vaderna i början. Det har väl tagit närmare två år för mig att vänja mig. (kanske inte ens är helt klar) Under den här tiden har jag varierat skotyp rätt mycket. Ibland, ffa längre pass har jag använt dämpade, och på pass upp till milen har jag helst haft ett par platta: Merrell trail glove 2 och Fivefingers Treksport har jag.
Jag fick löparknä, och började därför jobba på tekniken. Skillnaden för mig är att jag inte behöver "tänka" på tekniken lika ofta med plattskor. Har inte haft några problem sedan dess, men fötter och vader har ju verkligen fått sig omgångar under de här två åren. Har haft småskador, dock en del pga stukningar. Men det är ju många smågrejer som ska anpassa sig, så att ta det lugnt är nog bästa tipset. T.ex. kortare pass, med delvis gång. Skitsvårt att vara disciplinerad, jag vet, men långsiktigt är det nog bäst.
Jag har bland annat sprungit ett 52-kms terränglopp i Merrell-skorna, utan några vadsmärtor. Jag hade dock behövt lite mer skydd mot underlaget, fotsulorna tog stryk av skogsvägarna, så jag funderar på att lite mer dämpning (men fortfarande 0 drop).
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.