Löpning Träning 9 inlägg 2932 visningar

Ultraträningsprogram

Karl-Johan Forsvall
1965 • Långås
#1
3 maj 2015 - 22:14
Gilla
Har tittat på några olika träningsprogram med t.ex. målet ultravasan i augusti. Alla sådana program bygger ju naturligt på att lägga fokus på ett långpass i veckan. Men min undran gäller vad som händer före eller efter detta nyckelpass. Några har lagt en fridag före långpasset och ett distanspass dagen efter, och därefter fridag, medan andra gör tvärtom; fridag, distanspass, långpass, fridag. Vilket är egentligen bäst, och vari ligger skillnaden? Man är ju ganska sliten dagen efter en långpanna...
Bruce B.
1962 • Söråker
#2
3 maj 2015 kl 22:29
Gilla
Jag är ingen expert men det jag har läst är att det är bra att springa dubbla långpass dvs ett pass på 2-2,5 mil lite snabbt och sen nästa dag 3-3,5 mil för att träna att springa på trötta ben. Sen kan man ta en vilodag.
Fredrik Ström
1968 • Göteborg
#3
4 maj 2015 kl 06:31
Gilla
Hello tränar själv inför ultravasan för första gången. Är lite olika skolor det verkar det som, en del säger bara långpass och andra back to back dvs 2 långpannor på raken. Hör är några länkar med info, sen e det bara att blunda o välja program:)

Bra bok med träningsprogram : relentless forward progress
http://www.ultrunr.com
http://www.ultrarunningltd.co.uk/training-schedule/100-mile/100-mile-training-schedule
http://trana.marathon.se/100-km-stockholm-ultra-2015

1980 • Varberg
#4
4 maj 2015 kl 13:15
Gilla
Glöm inte den mentala träningen. Du skall veta att du skall springa från morgon till kväll. Lycka till
1980 • Åby
#5
5 maj 2015 kl 11:55
2 Gilla
Hej
För att springa ultra är det viktigaste att inte gå sönder under träningsperioden... lite tankar som funkat bra för mig:

spring lågt dvs utan att tillföra kolhydrater under träning (eller innan) för att träna upp kroppens förmåga att gå på "rätt" växlar". Var noga med återhämtning och vila för att orka med mängden träning det innebär att förbereda sig för ultra.

förlägg all träning i terräng (alltså inte preparerade spår utan stig) för att minska det monotona slitaget från platt underlag om du har möjlighet, återhämtningstiden blir dramatiskt kortare än när du matar asfalt.

Räkna på tid, inte distans. Första utmaningen är att orka hålla igång så länge som du tänkt, hitta energi som funkar osv.

Har du inte tiden för de långa passen - kör back-to-back dvs ett på kvällen och ett på morgonen för att vänja dig vid en trött kropp.

Stressa inte - det kommer gå om du bara lyssnar på kroppens signaler.
1985 • Stockholm
#6
5 maj 2015 kl 12:05
Gilla
Mattias: bra tips!
Jag undrar bara lite hur du menar med "rätt växlar" i förhållande till energiintag (eller är det specifikt just kolhydrater)?

1980 • Åby
#7
5 maj 2015 kl 16:40
1 Gilla
@Maria när du springer långt vill du inte göra det på för hög ansträngning, ett "smidigt" sätt att hitta rätt är att springa på riktigt låga blodsockernivåer så du direkt känner när du går på för hårt... det funkar inte så bra eftersom det inte finns någon lättåtkomlig energi för musklerna att hämta kraft från och du får feedback direkt av att du blir skittrött och grinig :)

Genom att kontinuerligt träna lågt tvingar du kroppen till att bli mer effektiv på att använda fett som energikälla - och blir därigenom mindre känslig för energidippar under tävling och kan prestera bättre under lång tid.
1985 • Stockholm
#8
6 maj 2015 kl 09:07
Gilla
Ok, i see.
Väldigt intressant...för jag har faktiskt tänkt på att det har både gott bättre och framförallt känts bättre när jag har sprungit på väldigt litet eller t om inget energiintag. Dock får det ju inte bli fööör lågt, särskilt på långa distanser. Gjorde den tabben härom veckan när jag skulle ge mig på Mini-ultra-intervaller.
Så nu försöker jag tänka kring hur man på bästa sätt får i sig bra energi under tiden, utan att det känns tungt.
Anders Ekström
1975 • Stockholm
#9
6 maj 2015 kl 10:59
Gilla
Debuterade på 100 miles i april - har löpt några år. Långpass är bra men för egen del blir jag lätt uttråkad av pass över 2h. korta och många pass fungerar också. Visst har jag haft en del längre pass men i stort har jag sprungit mellan 5-10 mil fördelat på 10-15 pass i veckan - det går... Mil som mil...

Tror också att det är viktigt att träna i tävlingstempo - det är inte helt lätt att springa långsamt. Vill få för mig att Ultravasan startar okristligt tidigt så att lägga in pass när kroppen inte är pigg är nog också ett bra förslat
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.