Löpning Träning 4 inlägg 6901 visningar

Kan cykling till viss del ersätta distanspass?

Tomas Hektor
1981 • Vreta Kloster
#1
4 juni 2014 - 12:51 (Redigerad 4 juni 2014 - 12:51)
Gilla
Jag cyklar mest men har på sistone intresserat mig mer för löpning och börjat förkovra mig i ämnet.

Den löplitteratur jag har läst har varit fokuserad på just löpning och inte så mycket annat.

Min vardag består i att jag cykelpendlar 2x16 km varje dag. Mestadels lugnt men något av passen varje vecka blir intervaller, fartlek eller rent tempo. Sedan blir det, i normala fall, även någon längre helgtur på cykeln.

Hur mycket kan jag dra nytta av denna träningen i löpningen. Kan jag t.ex. minska ner på distanspassen för att fokusera på de (enligt mig) roliga passen med intervaller o fart? Eller är det snarare tvärtom, jag måste köra de lugna passen för att ge leder/senor rätt träning men kan skippa något intervall-/fartpass eftersom jag redan kör sådan träning på cykeln?

Dygnets alla timmar räcker visst inte till för att få in så mycket träning, sömn och familjeliv jag vill... =)
1982 • Älvsjö
#2
4 juni 2014 kl 13:01
1 Gilla
Som jag har förstått det hela (utifrån ett par böcker jag läst på ämnet, främst http://www.bokus.com/bok/9789186323677/kondition-och-uthallighet-for-traning-tavling-och-halsa/ ) så måste den lokala anpassningen ske genom grenspecifik träning. Dvs dels som du säger tillvänjning i muskulatur, senor och ligament men även utveckling i muskeln i form av ökad kapillärtäthet, fler/effektivare mitokondrier osv sker på lokal nivå i de muskler som tränas. Den centrala kapaciteten, hjärtat osv kan du träna med alternativ träning såsom cykel.

Vet inte vad du har för mål med din träning men om du inte råsatsar på riktigt bra tider skulle nog jag ändå tänka att det bästa är att träna det du tycker är kul även om det kanske inte är det allra effektivaste. Livet är mer än bara optimering!
Tomas Hektor
1981 • Vreta Kloster
#3
4 juni 2014 kl 13:11
Gilla
Tack för svar!

Bara så jag förstår rätt. Den lokala anpassningen sker bäst med lågintensiv träning och den centrala med högintensiv?

Mitt mål är att hålla mig frisk och att ha något att göra när cykeln inte är möjlig att ta med. Sedan kanske jag någon gång vill sprätta till och göra ett försök på t.ex. sub40 på milen, men då blir det i så fall grenspecifik träning för (nästan) hela slanten.
1982 • Älvsjö
#4
4 juni 2014 kl 13:17
Gilla
Aa precis jag var lite otydlig med det, men du förstod det rätt att hjärtat tränas bäst med hög puls medan muskulaturen i benen bättre tränas under lång tid, vilket med fördel görs lågintensivt eftersom man då orkar hålla på längre.

Jag är verkligen ingen expert på det här utan har egentligen precis börjat med löpning, så utgår mer ifrån min tolkning av vad som står i böckerna jag läst än egen erfarenhet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.