Löpning Träning 88 inlägg 27011 visningar

Löpning med hund?

Pia Holmsten
1987 • Stockholm
#1
25 februari 2014 - 15:31
Gilla
Hej alla!

Jag har en fråga till eventuella hundägare som tar med hunden på löparrundan. Vilken hundras har ni och hur fungerar det att löpa med hund?

Min sambo och jag planerar att skaffa en hund inom de följande året och planerar att skaffa en hund som är relativt aktiv. Vi är båda aktiva löpare och rör oss mycket ute i naturen. För tillfället funderar vi på att skaffa en Beagle.

Jag vet att denna fråga kanske skulle passa bättre i ett hundforum men jag skulle verkligen vara nyfiken på att höra ifall någon här har några erfarenheter av löpning med hund :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1968 • Kapp
#61
12 mars 2014 kl 20:37
Gilla
Anders Karlsson: självklart pratar jag då inte om draghundar i arbete! skulle se ut med ett hundspann gå bakom ägaren å släden.. ;)
My Nordgren
1974 • Nora
#62
12 mars 2014 kl 20:50
Gilla
Ja just det! En sak till! ;) Det där med att flockledaren alltid går först tillhör väl också mer den förlegade hundkunskapen? Dagens etologer är väl ändå överens om att i en flock springer ledaren inte alltid först? Det är till och med inte ens alltid flockledaren som tar initiativ till en jakt (forskning på vargar) utan olika individer i en flock kan ha olika "roller" och vara olika bra på olika saker. Däremot leder flockledaren arbetet och har "veto" att säga ifrån om något inte är bra. Så vad skönt, då behöver vi inte ha dåligt samvete heller för att hundarna ibland ligger före oss! Bara den gör som vi vill... ;)
1966 • Holmsund
#63
12 mars 2014 kl 20:54
Gilla
Hej här kommer ett litet tipps till alla som är i valpköpar tankar om ni vill kunna ha eran hund lös i lite större utsträcktning än vanligt.
Försök att ha hunden lös så mycket som möjligt när den är valp och lär den komma på kommando kommer inte valpen spring åt andra hållet o ropa på valpen, när det fungerar så utveckla övningn med lite störningar andra människor ,hundar, barn, mm .Så fort hunden ser någont av dessa störningar ropa på hunden och när hunden kommer beröm hunden och förstärk eventuellt med en godis. Då kommer ni få en hund som när den ser en människa,hund mm söka kontakt med dej mycket bra när man är ute o springer med sin vovve lös.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#64
12 mars 2014 kl 23:21
Gilla
My, om du inte gillar min tolkning av Jaktlagen, vad sägs om Naturvårdsverkets?
Här: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Hundar-i-naturen/
"Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig."
Det handlar inte om inkallning, som jag skrev, det räcker dock under resten av tiden, 20 aug - 1 mars; "Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilt. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. "

I det flesta tätorter borde detta dock vara ett icke-probem, eftersom den lokala ordningsstadgan säger hur man ska göra. Så här är det i Stockolm: "Hundar skall hållas kopplade på offentlig plats med undantag av de områden där kommunen anordnat hundrastplatser."
Låter enkelt, eller hur? Du skulle bli förvånad hur svårt det är för vissa hundägare att ta detta till sig, så att de inte fattar, eller bryr sig, om Jaktlagen förvånar mig inte heller, men okunskap om lagen är ingen giltig ursäkt att bryta mot den.
Önskar att polisen var tuffare, det skulle gynna de hundägare som faktiskt följer lagen, och minska irritationen från de som inte gillar lösa hundar.
1974 • Mölndal
#65
13 mars 2014 kl 04:51
1 Gilla
Slädföraren skulle åtminstone bli vältränad Anders Strömvall ??
1975 • Göteborg
#66
13 mars 2014 kl 09:06
3 Gilla
Max 1 av 20 hundar är såpass dresserade att dom skulle passa att gå/springa utan koppel. Ca 19 av 20 hundägare anser däremot att deras hundar tillhör just den tjugondelen.
1966 • Holmsund
#67
13 mars 2014 kl 09:26
Gilla
Tack för att jag är 1 av 20:)
Ava
1958 • Lindome
#68
13 mars 2014 kl 10:55
1 Gilla
Mikael S: Stockholm med omnejd är och kan inte betecknas som "de flesta tätorter", lokala ordningsstadgan varierar stort i olika kommuner.

I övrigt har jag inga kommentarer, har f.ö. en hund lös och en kopplad när vi är ute i naturen - den ena VET jag är helt ointresserad av människor, vilt och andra hundar, den andra tror jag heller inte skulle sticka men där VET jag inte, alltså är hon kopplad.
My Nordgren
1974 • Nora
#69
13 mars 2014 kl 11:16
Gilla
Mikael S, jag ser inte att min tolkning av jaktlagen är så värst olik Naturvårdsverkets. :) Jag menar inte heller att det handlar om inkallning av en hund som ränner hit och dit i skogen, utan en hund som håller sig i min absoluta närhet så att den inte råkar springa på ett rådjurskid eller fågelungar eller liknande. Fot måste den däremot inte gå för mig.

Oj, "offentlig plats i Stockholm". Där skulle jag få svårt att avgöra vad som är vad... Tätbebyggt område finns det väl kartor över, men vad är "offentlig plats"? Kanske finns någon definition över det också... Tack och lov bor jag i en (pytte)liten stad där kommunen tydligt märkt upp vilka områden som det är koppeltvång på och inte. Och självklart följer jag reglerna. :)

Tack och lov att min hund också är en av de 20 och inte bara jag! ;)
1961 • Kalix
#70
13 mars 2014 kl 14:21
Gilla
Hej.
Att ha hund med på löpturerna är givande för en själv och för hunden.Oavsett vad man har för hund ska den ha motion.
Jag har två hundar-jämthund och finsk spets. Trodde själv att det blir mer "drag" och fart med jämthunden,men så icke.Utan det är finsk spetsen som har mest energi och av den anledningen får den följa med på mina längre löppass(15 km och längre.) Så som någon tidigare skrev får man läsa av hundens vilja och energi i det fallet.
Till hundarna har jag en anpassad sele åt dom var,för att draget blir jämnt fördelat på hunden.
Springer mycket varierat både i skog,vägar,elljusspår etc och har mina hundar alltid kopplade(inte för att att dom är jakthund och pga av deras jaktlust) utan för att många man möter kan vara rädd för hundar och sedan finns enligt regelverket en uppmaning om att hunden skall vara kopplad 20/3 -31/8.
För jag som hundägare har ett stort ansvar för mina hundar jämte mot andra människor.
Lycka till med valet av hund.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#71
13 mars 2014 kl 19:53
1 Gilla
Ja, min hund var ju definitivt inte en av de 20 (en dvärgpinscher), så jag hade henne kopplad, eftersom jag var en av 20 som insåg detta ;).

Jag tror inte Stockholm utmärker sig för en särskilt restriktiv ordningsstadga, utan min gissning, utan att orka googla, är att de flesta tätorter har motsvarande regler, och att de flesta, liksom här, inte känner till dem, utan kör det gamla vanliga 'jag har koll', 'den kommer på inkallning', 'den vill bara hälsa' och annat man brukar höra runt rastgårdarna.
Ava
1958 • Lindome
#72
13 mars 2014 kl 23:29 Redigerad 13 mars 2014 kl 23:33
Gilla
Bild uppladdad av Ava
Rikets andra stad: http://goteborg.se/wps/portal/invanare/kultur-o-fritid/parker-lekplatser/regler-for-hund%C3%A4gare/!ut/p/b1/jctNCsIwEIbhs3iBzCRT02Q5iv2npqJgs5EqUgpNuxG9vvYAot_uhe8BD61UmqxE0jGcwU_dc-i7xzBP3bi01xcni8ZsJOM-tQnmx9IldVkZt1tA-zlsU86iuEI0VbrGnLPTwTZEyPSfxy9j_OUL8MM1iNctCBRklVGxlhgpFWlCDXU2hzsEPyam59Ub-feRNw!!/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

I Mölndal, där jag bor, krävs "att hunden förs kopplad på begravningsplats, i park eller plantering samt även i de på bifogad kartbilaga angivna kommunala motionsspåren". Dessutom säger man att "Hund får inte vistas på allmän försäljningsplats medan torghandel pågår. Den får inte heller
vistas på kommunala friluftsbad, vilka angetts på bifogad förteckning och utmärkts på bifogad kartbilaga (bilaga 3), lekplats eller på för lek upplåten gräsmatta". Och så krävs att vi plockar upp efter jyckarna...

Grannkommunens (Härryda) lokala ordningsstadga var inte lika lätt att kopiera men är i huvudsak samma som min hemkommuns, visst utökat koppeltvång 1 april-30 september (tättbebyggt område) samt att man tillåter kopplad hund på torget när handel pågår.

Vare sig min hemkommun eller grannkommunen är riktigt lika tillåtande som Göteborg men de är långt ifrån lika restriktiva som jag har förstått att man är i Stockholm med omnejd.

Som hundägare och kommuninvånare har jag givetvis koll på de föreskrifter som gäller mig och min hund i de kommuner där jag regelbundet vistas - det tillhör allmänbildningen. Dessutom hittas ju Lokala ordningsstadgan oftast (alltid?) numera på Internet, lättillgängligt och bra. Förr fick jag ringa och få en kopia på posten, aningen bökigare men det gick det också.


#73
14 mars 2014 kl 10:30
Detta inlägg har raderats
1977 • veberöd
#74
14 mars 2014 kl 10:30
Gilla
hej
Har 4 jakthundar som jag springer med ALLTID i koppel.
Dom springer 1,3 mil 3 gånger i veckan (inte dom varmaste sommardagarna)
Gissa om mina e i bättre form än många andra jakthundar när säsongen börjar.
Och givetvis mindre risk för skador på hundarna när dom är i form
Det tråkiga är att jag springer mer på kraft än teknik när hundarna är med
så jag tar en runda till när dom e avlämnade.
Magdalena
1972 • Tumba
#75
14 mars 2014 kl 19:52
Gilla
@My: tack! Kunde inte sagt det själv. :)

Om hunden är i fotposition vid sin ägare, och samtidigt skäller till, så blir eventuellt vilt i närheten lika skrämt, oavsett om hunden är kopplad eller inte. Så koppel är inte lösningen på allt.
Samma regler gäller f.ö. katter också. Och då har landets hundägare bra mycket bättre koll på sitt husdjur än vad (ute)kattägarna har. Ogillar skarpt när grannarnas katter skiter i mina rabatter eller försöker smita in i mitt hus... ;)
1977 • Hargshamn
#76
27 mars 2014 kl 17:47
Gilla
Jag har hund (Holländsk herdehund) och vi tränar bl.a. drag tillsammans. Nu är det linlöpning inför SM i barmarksdrag som gäller :).
Brett hundförarbälte på mig, dragsele på hunden och expanderlina däremellan.
Ska man bara ha hunden som löparkompis så spelar nog inte rasen så stor roll, bättre kika på om de passar utanför spåret.
Patrik Andersson
1963 • Söderköping
#77
27 mars 2014 kl 21:45
Gilla
Respektera grundaren till denna tråd och svara på hennes fråga ist för att debattera koppel el ej! Starta isf fall en ny "koppeltråd"!
Kromfohrländer är en go sällskapshund - kolla deras hemsida - ej så vanlig i Sverige än men på frammarsch!
Springer med honom 2 gr i veckan 3-12 km, funkar fint!
Cecilia
1970 • Örebro
#78
28 mars 2014 kl 16:08
Gilla
Bild uppladdad av Cecilia
Jag har en pumi. Han väger 10-11 kg. Han är liten och lätt och älskar att springa. Numera springer jag inte så långt. Max 12-15 km , men det hänger han med på utan problem och blir inte trött.

Jag har haft andra hundar tidigare, men detta är den första hunden jag har som jag kan ha lös utan att han försvinner efter något vilt.
Jag är inte så bra på att fostra hundarna att hålla sig kring mig, men denna saknar verkligen all jaktinstinkt, och vill inte springa långt ifrån mig.

Dessutom är den väldigt lättlärd och har jättebra päls.
Vi tränar även agility som verkligen är jättekul.
1963 • Lidingö
#79
25 juli 2015 kl 15:40
Gilla
Dobermann - underbar löpkompis oavsett distans/terräng - alla dagar i veckan. MEN inget för den som inte orkar med en s k "krävande" hundras även mellan löppassen... Lättskött päls, bara att torka av.
Alltid kopplad av respekt för andra i skogen/spåret - med kraftigt Flexikoppel får han tillräckligt stor frihet för "sina behov" och jag har kontroll. Blir dock oerhört irriterad på andra hundägare som inte har det... De ropar högt när vi kommer att "min hund är såååå snäll...". Jag stannar ändå upp för att den mötande ska hinna få kontroll och förhoppningsvis koppla upp - men det sker inte alltid och då är det provocerande med lösa hundar som ska smyga upp i rumpan på min trots att dess husse/matte står och hojtar. Om man nu INTE vill att de ska hälsa eller att min hund ska råka få ett tjuvnyp... Att detta ska vara så svårt att respektera för vissa?
Caroline Kihlman
1968 • Kalmar
#80
25 juli 2015 kl 18:22
Gilla
Bild uppladdad av Caroline Kihlman
Jag har en golden retriever som är så himla mysig att ha med på löprundorna. Hon är som en duracell-kanin, bara knatar på. Travar lätt i 5.20-tempo en milsrunda. Har varit med på 20 km som längst utan bekymmer. Hon har alltid sele på sig när vi kutar.
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.