Löpning Träning 88 inlägg 27935 visningar

Löpning med hund?

Pia Holmsten
1987 • Stockholm
#1
25 februari 2014 - 15:31
Gilla
Hej alla!

Jag har en fråga till eventuella hundägare som tar med hunden på löparrundan. Vilken hundras har ni och hur fungerar det att löpa med hund?

Min sambo och jag planerar att skaffa en hund inom de följande året och planerar att skaffa en hund som är relativt aktiv. Vi är båda aktiva löpare och rör oss mycket ute i naturen. För tillfället funderar vi på att skaffa en Beagle.

Jag vet att denna fråga kanske skulle passa bättre i ett hundforum men jag skulle verkligen vara nyfiken på att höra ifall någon här har några erfarenheter av löpning med hund :)
< < < 1 2 3 4 5 > > >
1966 • Holmsund
#41
11 mars 2014 kl 12:59
Gilla
Du har en fågelhund ? eller dom brukar köra så rädda att släppa taget;)
1968 • Kapp
#42
11 mars 2014 kl 13:13
Gilla
Var det mig du mena Anders? förstod inte alls vad du menar?
Magdalena
1972 • Tumba
#43
11 mars 2014 kl 13:50
Gilla
Media osv gör ofta sin egen tolkning av gällande lagstiftning. Såhär står det ordagrant i Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter:

"16 § Under tiden den 1 mars-20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter som avviker från första stycket. Om det behövs till skydd för viltet får sådana föreskrifter innebära att en hund skall hållas kopplad."

Dvs, det står ingenting om att hunden ska sitta fast i ett snöre mellan sig och hundägaren. Har man ordentlig kontroll på sin hund och den lyder på inkallningskommando så får den alltså vara lös, och alltså bryter man inte mot lagen genom att ha den lös under sommarperioden.

Tillägger att jag både tränat och tävlat lydnad med min hund en hel del när hon var yngre + jag har också lärt henne att ovillkorligen alltid komma när jag blåser i visselpipan jag har runt halsen när vi är ute i skog och mark. Detta är en förutsättning för att hon ska kunna vara lös.
1966 • Holmsund
#44
11 mars 2014 kl 14:18
Gilla
Ja Anders det var det. Min erfarenhet av hundägare säger mej att fågelhunds ägare tränar sina hundar att gå bakom föraren(jag generaliserar), Under jakt kan det vara en fördel att hunden inte är i skjutfältet o att man har problem med jakten så man måste hålla hunden kort genom att t.ex transtportera hunden bakom sig så inte hunden drar efter katter o dyligt
1968 • Kapp
#45
11 mars 2014 kl 14:27
Gilla
Magdalena: vist är det så, men så till saken hör att få en hund 100% säker på att aldrig förfölja vilt, om det så är en lite fågelunge ekkore el rådjurs kid som hoppar upp mitt framför näsan på en hund 200meter från sin ägare,
Det är det väldigt väldigt få som klarar av att dressera en hund till.
Och är det ju så att det är djur,som har en benägenhet att göra fel el låta sig påverkas av ytre omständigheter.
Påstår inte att du inte har sån lydnad på din hund.
jag har tränat fågelhundar i 20års tid så har fortfarande tillgodo att se en hund som aldrig gör fel.
Beklagar trådkapning :)
1968 • Kapp
#46
11 mars 2014 kl 14:39
Gilla
Anders: då har du aldrig sett en stående fågel hund jaga,den jagar lös framför jägaren,i fritt sök upp till många hundra meter från jägaren,den dresseras att lägga sig el sitta då den stöttit upp fågel framför jägaren så där har du väldigt fel,
Den jag menar är att oansett hundras är den mest natuliga platsen på tur bakom ägaren, chefen visar och leder väg.så fungerar en hundflock,
lös el i koppel spelar ingen roll,

Men för att ge tips och råd till trådskaparen om ras.
Tycker alla retriver raser är utmärkta lättdresserade hundar som är perfekta att ha som jogge kompisar,
Har själv Irländsk setter av jakt typ och tycker dom är underbara,men de jakttyperna har en enorm jaktlust så man bör låta dom å utlopp för det om det inte ska bli väl ivriga att ha göra med,, men är utmärkta löpe kamrater å kompisar.
1966 • Holmsund
#47
11 mars 2014 kl 15:40
Gilla
Men jag sniffade mej i alla fall till att du har en fågelhund ganska lätt desutom:) vov vov
Mikael Solstrid
1983 • Skellefteå
#48
11 mars 2014 kl 19:39
1 Gilla
Vi har en Jack Russel som utan problem hänger med flera mil då hon är vältränad. Hon hänger med och drar mig i skidspåret, när jag cyklar mtb, löper, fjällvandrar. Hon har t.o.m följt med upp på kebne via östra leden. En rolig och tålig hund i en ganska praktisk strl. Men det gäller att komma ihåg klyschan "en stor hund i ett litet format" för dom kan vara rätt intensiva och det kan vara mycket jakt i dom. Men det är inga problem att ha henne lös om det lämpar sig. Man får bara vara lite på tå när det passerar en hare över skogsstigen :-)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#49
11 mars 2014 kl 21:09
1 Gilla
@Magdalen: Jaktlagen säger, som du själv skriver: "hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt", det betyder att inkallning inte räcker, hunden skall inte springa löst alls under tiden 1 mars-20 aug, för att inte riskera att störa det vilt som då har, eller gör, ungar. Resten av året får de vara lösa, om du har sån pli på dem att de kommer vid inkallning, och inte stör vilt.
Kennelklubben skriver: "Ovanstående innebär inte automatiskt att hunden inte får vara okopplad, den måste dock stå under sådan lydnad som om den vore kopplad. " http://www.skk.se/hundagande/lagar-och-regler/tillsynslagen/

OBS 'som om den vore kopplad', det är inte samma sak som att den kommer när du visslar, det är att den går fot, hela tiden.
I de flesta städer säger dessutom den lokala ordningsstadgan att hundar skall vara kopplade, förutom i rastgårdar.

Som (tidigare) hundägare tycker jag det är märkligt hur svåra dessa bestämmelser verkar vara att förstå för vissa hundägare.
1974 • Mölndal
#50
12 mars 2014 kl 07:42
Gilla
Anders Strömvall. När man har draghundar så är man beroende av att hunden/hundarna springer framför.
Det är liksom hela syftet med min träning med hundarna.

Sen finns det ju idioter som inte har koll på sina hundar vid möte med löpare eller cyklister.

Jag personligen drar alltid åt mig draglinan vid möte eller passering av löpare.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#51
12 mars 2014 kl 08:16
Gilla
Detta gäller i Borlänge kommun:

Hundar ska hållas kopplade inom följande platser: på försäljningsplatser där torghandel pågår, på badplatser, på lekplatser, på idrottsplatser, inom friluftsområden vid motionsspår, i bostadsområden samt på kyrkogårdar.

Ovanstående är kopierat från kommunens hemsida.
Ingrid Vikman
1951 • Luleå
#52
12 mars 2014 kl 08:48
Gilla
Hunden framför eller vid sidan?
Jag har haft med min flat coated retriever på alla löpturer sedan hon var färdigväxt. Hon springer följsamt vid min vänstra sida, funkar bra. MEN nu har jag börjat träna skidåkning, skate, och vill ha henne i sele framför mig. Det har krävt omlärning och inte helt lätt för henne att NU får hon faktiskt dra!!! Att jag har en speciell sele vid skidåkning tror jag i alla fall underlättar.
1975 • Göteborg
#53
12 mars 2014 kl 08:49
1 Gilla
I dagens samhälle anses alltför ofta inte hundar vara just hundar, utan familjemedlemmar med fullständiga mänskliga rättigheter. Därför anses dom ha rätt att springa utan koppel och göra lite som dom vill.

Börja betrakta hundarna för vad dom är - djur. Inget annat.

Har motionerat många mil med hund tidigare i livet och då gällde alltid koppel, hunden på min utsida, och fot. Inga kompromisser.
1974 • Mölndal
#54
12 mars 2014 kl 09:23
Gilla
Beror ju helt och hållet på vad man har för syfte med träningen.

Lite meningslöst att ha hunden bredvid sig när man tränar skidåkning eller Canicross.

Alla hundraser har olika förutsättningar och användningsområden tex brukshundar , jakthundar och draghundar, spårhundar etc.

Sen tycker jag man ska följa lagen om koppeltvång då du aldrig kan lita på din hund till 100 %
Anneli Sundlöf
1969 • Falun
#55
12 mars 2014 kl 16:22
Gilla
Jag har en blandis Bordercollie/ Australian Shepherd (Aussie) Hon är tre år nu och älskar att springa.. Drar dock lite, fast mest ivrigt i början ..
Jag har midjebälte,sele och ett fjädrande koppel. Vallhundar behöver även jobba med skallen och nosen som typ spår och sök.. Älskar allt och vill alltid vara med. Oerhörd energi och arbetslust!.. Mellanstor ras.. perfekt för löprundorna! Men behöver även arbeta med skallen/nosen för att må riktigt bra, annars kan dom hitta på egna jobb om dom inte blir aktiverade som att valla bilar tex.

Lycka till!!
(Bättre löpkompis än hund finns ej.)
Johanna
1987 • Stockholm
#56
12 mars 2014 kl 17:37
Gilla
Jag brukar löpa med min goldis och det går finfint :) Men tyvärr så vet jag att det inte kommer att vara möjligt att löpa länge eftersom hans leder blir sämre med åldern. Men för övrigt tycker jag golden är en härlig hund som man även bra kan löpa kortare rundor med!
1979 • VESSIGEBRO
#57
12 mars 2014 kl 19:10
Gilla
Bild uppladdad av Alexandra Rosenquist
Min malle pojk hänger med mig på långa och många rundor ... Kör mest i terräng då. Han går ofta lös men kallar alltid in honom vid möten
Freja & Majken
Västerås
#58
12 mars 2014 kl 20:18
4 Gilla
Jag har en kortbent småtjock husse som det går utmärkt att springa med, han är jättesnäll men långsam.:-)
My Nordgren
1974 • Nora
#59
12 mars 2014 kl 20:35
1 Gilla
Ska man lägga sig i debatten om lösa hundar eller inte? Jo, jag gör det. ;)

För det första. Någon här ovan sa att "som om den vore kopplad inte är samma sak som att den kommer när du visslar, det är att den går fot, hela tiden". Tja det är ju en egen tolkning av lagen. Alla som tävlar i lydnad på hög nivå förstår att det inte är önskvärt att gå fot under en hel löptur. Skulle vara fruktansvärt enerverande... ;) "Som om den vore kopplad" tolkar jag som att i alla fall ca 10 meters radie är okej eftersom ett flexikoppel eller lina kan vara så långt. Hunden kan ju knappast störa vilt mer då än vad jag själv gör, om den går på samma stig som jag, lite framför eller lite bakom.

Och till er alla som tror att det inte går att få en hund 100 %-igt viltren kan jag glädja er med att: Jo det går! Tro't eller ej, men det FINNS faktiskt hundar som inte bryr sig om att jaga även om det skuttar upp en hare, katt, rådjur, grävling, älg eller vad det nu kan vara mitt framför ögonen på dem. Jag har varit med om det massor med gånger i min Flatcoated Retrievers snart 10-åriga liv. Att hon kan skälla till ett skall och hoppa ett par steg framåt i ett sånt läge ser jag inte som jakt utan mer som "åh, hoppsan vad jag skvatt till", precis som jag själv reagerar i ett sånt läge. Och om det skulle vara att störa viltet i skogen, i så fall bör nog inte människor heller få vistas i skog och mark, vi är heller inte helt tysta alla gånger (och jag ropade nog också till högt när grävlingen sprang ut mitt framför fötterna på mig och min hund).

Som jag också sagt i tidigare inlägg så finns det såklart raser som är mindre eller mer benägna att både röra sig längre bort från ägaren och att vilja jaga. Retrievers ligger i spannet för mindre på båda dessa faktorer (även om det självklart kan variera mellan individer) och de är med andra ord ofta väldigt trevliga skogskamrater!
#60
12 mars 2014 kl 20:37
Detta inlägg har raderats
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.