Triathlon Löpning - Triathlon 3 inlägg 3177 visningar

Heart rate zoner

Vera
1966 • Jönköping
#1
1 januari 2014 - 11:05
Gilla
Hej alla och Gott Nytt År!
Svara gärna om ni kan: hur svårt är det att få rätt heart rate zone vid t ex fartleklöppning? Har nu kört Accordion running session ( som är fartlek,inget annat) men har jättesvårt att ligga "i rätt zon". Från början till slut låg jag alldeles för högt och då innan jag ens värmt upp ordentligt. Vad är det tecken på? Att man inte är så vältränad eller att kroppen jobbar hårdare p g a några extra kilo eller tar det bara lång tid innan man kan kontrollera detta? Vad tror ni? Använder ni pulsband? Dela gärna med er,för mig är det ganska nytt. Tack.
Jon - Erik Bäckström
1979 • Linköping
#2
16 januari 2014 kl 15:49
Gilla
Av egen erfarenhet kan jag intyga att det är svårt att hitta sina zoner på egen hand, efersom dom allmänna formler du kan hitta på nätet och i böcker endast gäller för genomsnittsmänniskan. Med andra ord är det många var pulszoner inte ligger i närheten av dom som räknas fram med hjälp av t.ex. en åldersbaserad formel.

När du säger att du ligger för högt i puls under ditt pass antar jag att du menar i förhållande till en puls som räknats fram med just en sådan formel. Anledningen att du ligger för högt kan helt enkelt vara att du har en hög maxpuls, ett värde som är genetiskt baserat och inte påverkas av träning.

Om du verkligen vill gå in för pulsträning så är min rekommendation att du testar dina pulszoner p åett idrottslabb, där man även mäter mjölksyrehalt. Det ger en mycket bätre, och framförallt personligt anpassad indikation på vilka pulsvärden du ska rätta dig efter.
1972 • Trollhättan
#3
14 februari 2014 kl 11:21
Gilla
Värm upp ordentligt sedan kör du 30 min löpning i så hög och jämn fart du orkar. Efter 10 min så trycker du nytt varv, de sista 20 min medelpuls ger dig ditt ungefärliga LTHR och från det kan du lägga upp din träning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.