Löpning Träning 112 inlägg 10862 visningar

Trög på löpbandet?

1971 • Alingsås
#1
25 november 2013 - 12:06
Gilla
Har med nöd och näppe klarat sub45 på stadsbanor(rätt platta, mest asfalt) 3 ggr under 2013 men på bandet är det helt omöjligt. Idag stannade klockan på 47:58 och inte fanns det mycket kräm kvar i kroppen. Är det fler som har samma erfarenhet(dvs att bandet är långsamt!)? Att det sedan är outhärdligt tråkigt att springa på stället i 10 km är en helt annan sak....
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#21
25 november 2013 kl 21:45
Gilla
Intet ont om löpband, men att jämföra tider inne/ute är ganska ointressant tycker jag. Jag kunde så sent som för tio år sedan köra intervaller på löpband i 3 minuters tempo något som jag inte var i närheten av utomhus. Vår gamle friidrottstränare i Kvarnsveden sade en gång i tiden att Johnny Danielsson blev "för tassig" i steget när han sprang för mycket band.


Mikael Forsström
1961 • Vega
#22
25 november 2013 kl 21:51
Gilla
Ja, väldigt många elitlöpare springer löpbandspass, speciellt så här års. Gäller även internationellt. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så springer inte en van löpare annorlunda på bandet än utomhus.

På den 6-timmarstävlingen jag nämnde utmanade Stockholm (Actic Kista) Skåne (Actic Olympen i Lund) och vi hade 8 band per gym. Vi var 6 ultralöpare i Kista och 5 i Lund som sprang alla 6 timmarna var. På övriga band sprang stafettlag (resultatet viktades därefter). Givetvis var det ingen som bytte löpsteg bara för att man sprang på band.
1988 • Luleå
#23
26 november 2013 kl 00:07
Gilla
Första inlägget på forumet :)

Jag känner faktiskt ingen skillnad på band/utomhus, förutom att det är segare och svårare att faktiskt komma över trösklar och öka från 5 ned till 4.30, ned till 4.15 och så vidare, men det tror jag är rent psykologiskt med alla siffror som trycks upp i ansiktet.

Jag har efter långt uppehåll tagit upp löpningen igen och på grund av att jag inte fått mina skor för vinterlöpning ännu har jag hittills nött 190.05 km på löpbandet (samma löpband dessutom) denna månad. :)

Angående olika hastigheter så kan det skilja otroligt mycket, ett samfund för löpbandens korrekthet i kalibrering bör införas.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#24
26 november 2013 kl 06:26
Gilla
Är det någonstans det kan variera hur tungt det är så är det väl ute. Backar, temp, vind, underlag etc etc. :-)

Jag springer på ansträngning så jag är van vid att min fart varierar mycket. Om kartan eller verkligheten inte stämmer överens gäller verkligheten i min värld. Eller rätta munnen efter matsäcken. Typ. :-)
Per Persson
1962 • Enköping
#25
27 november 2013 kl 00:11
Gilla
Jag tycker verkligen det är sjukt mycket jobbigare på bandet än ute. Intervaller i 5-10 km fart är typ dubbelt så ansträngande på bandet. Frustrerande minst sagt. Håller mig ute så ofta det går där löpningen känns lätt och kul. Ska testa tipset att inte komma för långt fram på bandet och se om det kan hjälpa. Märkligt att det ska vara så stor skillnad....
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#26
27 november 2013 kl 07:31
Gilla
Per, kolla att lutningen verkligen visar rätt. Kör jag med 1 % så har jag ungefär samma puls ute som inne vid givet tempo.
1 % lutning kan göra ungefär 5 slag.
1959 • Saltsjö-Boo
#27
27 november 2013 kl 10:15
Gilla
Löpband och vanlig löpning är inte riktigt samma sak. Löpband har en viss svikt, vilket varierar från modell till modell. Hur väl löparen interagerar med löpbandet beror på vikt, stegfrekvens, kontakttid, mm, dvs hur kraftöverföringen mellan löpare och löpband ser ut. Ibland går det snabbare, ibland långsammare på löpband.
Generellt sett slipper man motvind, vilket brukar kompenseras med lite lutning.

Jag är övertygad om att vetenskapliga försök utförda på löpband, där man exempelvis jämför löpekonomin hos löpare med olika löpstilar ( och olika karaktär på kraftöverföringen mellan band och löpare) alltid bör tas med en nypa salt, och kan inte tolkas som allmängiltiga för vanlig löpning, eller rättare sagt all löpning...
1971 • Alingsås
#28
27 november 2013 kl 10:37
Gilla
OK, 6-timmarspass och nästan 200 km på löpbandet under november....det är något jag varken tror eller ens hoppas att jag får uppleva....;-)! Tror jag sammanfattar inläggen(tack för deltagandet förresten!) med att vi alla är olika och att det finns fler än jag som har lite svårt för löpbandet. Dock bra med alla råd och förslag, det blir till att testa sig fram den närmaste tiden. Idag verkar det dock bli Potatisleden i beckmörker så inga problem med varken maskiner eller temperatur(som jag alltid tycker är för hög inomhus, 5-15 grader är det ultimata spannet för undertecknad).
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#29
27 november 2013 kl 10:44
Gilla
Löpning på band skiljer sig i små detaljer från löpning utomhus, helt klart. Avsaknaden av luftmotstånd, fotisättningen kan bli aningen annorlunda, stegfrekvensen blir ofta aningen högre i o m att kroppen omedvetet ofta tolkar löpbandet som ett instabilt underlag och därför vill kompensera balansen med kortare steg osv. Det finns flera faktorer och det är hur varje löpare hanterar dessa som avgör om man är snabbare eller långsammare på bandet än vid vanlig löpning.

Men idén om att det bara är att lyfta på fötterna och inte behöva driva sig själv framåt på ett löpband är fel. Du måste driva dig själv exakt lika mycket framåt som vanlig löpning. Annars åker du av bandet.

Det är relativ rörelse. Om du skärmar av hela omgivningen och bara tittar på dina fötter och bandet så går det inte att avgöra om det är marken som rör sig eller du som rör dig framåt.




Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#30
27 november 2013 kl 11:02
Gilla
#29

Om du hoppar rakt upp på ett löpband så förflyttar sig underlaget medans du är i luften. Samma princip gäller när du springer på bandet, ju snabbare foten lämnar underlaget desto bättre. När jag anpassar min löpning till att löpa på band så är jag grymt mycket snabbare än vid löpning utomhus. Hög frekvens med snabb avveckling av löpsteget gör att man lättare hänger med på bandet.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#31
27 november 2013 kl 11:19
2 Gilla
"Om du hoppar rakt upp på ett löpband så förflyttar sig underlaget medans du är i luften. Samma princip gäller när du springer på bandet, ju snabbare foten lämnar underlaget desto bättre."

Nej, den principen gäller inte. Du kan inte hoppa upp och ner på ett löpband. Du kan hoppa en gång och när du landar så kommer du fara av bandet om du inte har tillräcklig rörelseenergi framåt i ditt upphopp.

Det finns flera faktorer som bidrar till att du kan springa snabbare på ett löpband, men att bandet rör sig är inte en av dessa.

Om du föreställer dig att du springer på ett löpband lika stort som en fotbollsplan i mörkret. Skulle du kunna avgöra om det var du som rörde dig framåt eller om det var marken som rörde sig under dig? Löpbandet gör inget jobb åt dig, det är en myt.

1960 • Kungsholmen
#32
27 november 2013 kl 12:19
4 Gilla
Löpband är som att simma torrsim.
Sprang 5 km en gång blev deprimerad, funderade då på att sluta med löpning.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#33
27 november 2013 kl 13:06
1 Gilla
Man kan se jordytan som ett stort löpband. Om man springer mot rotationsriktningen och i likhet med Lars bortser från att ens kropp förflyttar sig med underlaget så hinner jorden förflytta sig ca 150 meter mellan varje fotnedsättning när man springer med en stegfrekvens på 180/minut. Det räcker då med att hoppa upp och ned i 90 sekunder för att avverka ett maraton. Enkelt i teorin, lite svårare i praktiken.
Tom
1968 • Oslo
#34
27 november 2013 kl 13:10
Gilla
Teoretisk är det ingen skilnad på mölle och utomhuslöpning bortsett från luftmotstanden. Det är bara att ta sig till närmasta storflygplats och springa på dom långa gåbanden så märkar man at det inte har nåt att säga om det ruller eller står stillt.

Men i praktiken är det nåt helt annat. Jag har ochså ett mycket snabbare löpsteg på löpband.

Min ärfarenhet är att det är studsen i brädan som är avgörande för hur svårt det är. Man märker lätt skilnad om man flytter sig lite bakover eller förut från sin vanlige position. För att utnyttja studsen vill ett snabbara löpsteg typisk vara bättre.

Det finns en undersökning där löpare springer barfota på ett löpband med en bräda dekket av gummi under bandet. Då fann dom att det var lättest (energimessigt) att löpa viss gummien var 10mm tjock, dvs. ungefär den samma tjockleken som finns i vanlige joggingskor. (Tala inte om det till din lokala barfota-talibaner...)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#35
27 november 2013 kl 13:25 Redigerad 27 november 2013 kl 13:29
1 Gilla
Följande finns att läsa på Marathon.se

På löpbandet springer man i en skyddad tillvaro. Utomhus springer man genom luftmolekylerna vilket skapar motstånd. Ju snabbare man springer desto mer påverkas man av luftmotståndet. Genom tester har man uppskattat att luftmotståndet ökar arbetsbördan med mellan 2 % och 10 % beroende på hastigheten. Du kan kompensera för luftmotståndet genom att vrida upp lutningen på löpbandet med 1–2 %.

Det känns annars som att vi får avsluta diskussionen ned att vara överens om att vi är oense i frågan. Vi kanske ska diskutera varför vissa löpare är så dåliga att springa i skoterspår på vintern i stället :)
1974 • ÖREBRO
#36
27 november 2013 kl 13:29
Gilla
Det känns så fruktansvärt orättvist att många av er presterar bättre utomhus än på bandet. För mig är det precis tvärtom! :) Jag har nyligen lyckats springa en mil på 39:40 på ett väldigt fint, kalibrerat löpband. Det har varit en dröm i över 3 år att lyckas komma ner under 40 minuter på milen. Glad, munter och stursk försökte jag 2 dagar senare att göra samma prestation på en inomhusbana. Ja men tjena, jag kom 4 km och flåsade som aldrig förr - helt vimmelkantig var jag! Orättvist som sagt :D
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#37
27 november 2013 kl 13:52
1 Gilla
"Det känns annars som att vi får avsluta diskussionen ned att vara överens om att vi är oense i frågan."

Nehej du Lars :-)

Det finns inget att vara oense om, det är enkel fysik.

Däremot är vi överens om att andra saker skiljer mellan "vanlig" löpning och löpband.

Men den vanligaste orsaken till om man presterar väldigt olika på löpband mot utomhus är nog felkalibrering av bandet.
Mikael Forsström
1961 • Vega
#38
27 november 2013 kl 14:22
Gilla
Det är korrekt att luftmotståndet utgör en skillnad mellan löpning på band och löpning utomhus. Å andra sidan kan man drabbas av medvind utomhus vilket mycket sällan inträffar inne i ett gym.

Rekommendationen att ställa upp lutningen med 1% för att kompensera ansträngningsnivå kan kallas för en urban myth. Den är väldigt proximativ så länge som man inte specar vad man menar med utomhuslöpning. Är det löpning på 400 m tartanrundbana, löpning på asfalt, grusad parkväg eller terrängspår?

Ultradistanslöpare springer som regel helt utan lutning på bandet. Att springa flera timmar med sträckta vader och hälsenor kan få katastrofala följder. Gör inte det om du inte vet exakt vad du håller på med.

Ett alternativt sätt för den som vill öka ansträngningen är att helt enkelt springa lite fortare på bandet än utomhus. Svårare än så behöver man inte göra det.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#39
27 november 2013 kl 14:51 Redigerad 27 november 2013 kl 15:00
Gilla
citat" från internet om skillnad mellan löpning på band och ute;

Först och främst saknas motvind på löpbandet. Du springer helt fritt utan någon bromsande fartvind. Det kan liknas vid att springa i lä bakom en annan löpare utomhus. Undersökningar har visat att man kan minska energiförbrukningen med så mycket som sex procent genom att springa i lä. Det låter kanske inte mycket men motsvarar i praktiken att springa 2–3 min. snabbare på 10 km. Ju snabbare du springer, desto större betydelse har luftmotståndet.

På löpbandet är underlaget helt jämnt, och du behöver inte lägga kraft eller uppmärksamhet på att kompensera för ojämnheter. Du möter inte heller alla de andra växlande utmaningar och riktningsändringar som utomhuslöpningen brukar bjuda på när du rundar hörn eller springer om andra motionärer. Det innebär en mer ensidig och monoton belastning av kroppen, vilket kan ge problem på sikt. Samtidigt innebär bandlöpning att du inte aktiverar riktigt lika många muskler som vid löpning i naturen.

Löpbandets rullande underlag innebär att du inte behöver lägga kraft på att föra benet bakåt. Det ger en annan sorts löpning än utomhus och innebär också att stegavvecklingen blir mindre energikrävande.

Inte helt orimligt eller ...

Då det tidigare refererats till Szalkai lägger jag med en länk från marathon.se
http://www.marathon.se/traning/szalkai-sa-tranar-du-pa-lopband
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#40
27 november 2013 kl 15:01
Gilla
"Löpbandets rullande underlag innebär att du inte behöver lägga kraft på att föra benet bakåt. Det ger en annan sorts löpning än utomhus och innebär också att stegavvecklingen blir mindre energikrävande."

Fast det här är helt felaktigt.

Jag ska försöka göra det visuellt begripligt:

Du är ute och åker tåg. Du sitter längst fram i tåget, precis bakom loket. Pga lövhalka så kan tåget just nu bara köra i 4 km/h. Du bestämmer dig för att gå till restaurangvagnen som ligger längst bak i tåget. Du reser dig och går bak i tåget i en hastighet av exakt 4 km/h, alltså precis samma fart som tåget åker i. Du tittar ut genom fönstret och ser att omgivningen utanför står helt stilla. Men du rör dig ändå framåt som vanligt i 4 km/h. Du testar att stanna och bara hoppa upp och ner, men inser att hur högt du än hoppar så kommer du inte till restaurangvagnen. Du måste fortsätta gå bakåt i tåget.

Varför? Jo, för att du färdas med tåget i tågets hastighet. Precis som vi färdas med jorden i jordens hastighet, och precis som du färdas med löpbandet i löpbandets hastighet.

Dvs, att springa på löpband är exakt samma sak som att springa på flat mark. Tåget är ett löpband, fast större.

Dom andra punkterna håller jag med dig om. :-)
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.